Avtal 2023

Avtal klart för biluthyrning

Biluthyrning. Nytt kollektivavtal är nu klart för ytterligare en yrkesgrupp som arbetar inom bilvård. Transport och Almega har tecknat ett tvåårigt avtal för anställda på biluthyrningsföretag.

Den nya avtalsperioden gäller från och med den 1 juli 2023 till och med den 30 juni 2025. Löneökningarna görs genom höjning av tarifferna och tillägg i avtalet.

Det betyder att månadslönerna höjs med mellan 992 kronor och 1 192 kronor från juli i år. År två blir löneökningen mellan 831 kronor och 998 kronor i månaden. I procent betyder det en ökning på 4,1 procent, respektive 3,3 procent. Övriga tillägg och ersättningar höjs också med 4,1 procent den 1 juli 2023 och med 3,3 procent den 1 juli 2024.

Nivån på löneökningen totalt över 24-månadersperioden ligger alltså på 7,4 procent, den nivå som industrin satt som så kallat märke för löneökningstakt under avtalsperioden.

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport och har varit med och förhandlat fram ett ”okej avtal” för dem som arbetar med biluthyrning.

– Positivt är ändå att vi lyckades få ett nytt avtal klart bara en vecka efter att det gamla löpte ut så att medlemmarna inte behöver vänta på lönehöjningen, säger han.

Transports ombudsman Thelander tar upp den låga aktiviteten på avtalsområdet, och som gäller båda parter.

– På sikt vore det kanske bättre att integrera avtalet med det större bensin- och garageavtalet. Den lägre aktiviteten gör att avtalet inte utvecklas och därmed blir alltmer omodernt när tiden går, säger han.

Bensin- och garageavtalet, som Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund tecknade i april, ger upp till 7,9 procent i löneökning under tvåårsperioden.

– Det är ett uttalat mål från vår sida att avveckla avtal mellan oss och Almega. Att integrera biluthyrningsavtalet med det tar oss mot detta mål. Och det har vi ju nu två år på oss att ta oss an, säger Magnus Thelander.

Avtalet som tecknats i dag bygger helt på lönetariffer. Någon lokal pott med pengar att fördela finns inte. Det betyder att alla anställda är garanterade hela lönehöjningen enligt aktuellt tariffsteg, beroende på erfarenhet och arbetsuppgift, i likhet med de flesta andra avtal Svenska Transportarbetareförbundet tecknar.

Avtal som är klara

2023-04-06

Så blir de nya lönerna för chaufförer och terminalare.

2023-04-21

Avtal klart för bensinstationer och tvätt- och rekonditioneringshallar

Avtal klara för kommunala flygplatser och miljöbolag

2023-04-28

Nytt avtal för hamnarbetare

2023-05-08

Nytt depåavtal är tecknat

Tvåårigt flygtankningsavtal höjs med upp till 11,1 procent

2023-05-10

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

2023-05-11

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

2023-05-16

Tidningsbudens nya avtal klart

2023-05-25

Bemanning har nytt avtal

2023-06-01

Nytt gummiavtal tecknat

2023-06-02

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

2023-06-26

Nya löner på OKQ8

2023-06-30

Nytt avtal klart för bevakningsbranschen

2023-07-06

Utlandsförare har nytt avtal

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.