Avtal 2023

Avtal klart för biluthyrning

Biluthyrning. Nytt kollektivavtal är nu klart för ytterligare en yrkesgrupp som arbetar inom bilvård. Transport och Almega har tecknat ett tvåårigt avtal för anställda på biluthyrningsföretag.

Den nya avtalsperioden gäller från och med den 1 juli 2023 till och med den 30 juni 2025. Löneökningarna görs genom höjning av tarifferna och tillägg i avtalet.

Det betyder att månadslönerna höjs med mellan 992 kronor och 1 192 kronor från juli i år. År två blir löneökningen mellan 831 kronor och 998 kronor i månaden. I procent betyder det en ökning på 4,1 procent, respektive 3,3 procent. Övriga tillägg och ersättningar höjs också med 4,1 procent den 1 juli 2023 och med 3,3 procent den 1 juli 2024.

Nivån på löneökningen totalt över 24-månadersperioden ligger alltså på 7,4 procent, den nivå som industrin satt som så kallat märke för löneökningstakt under avtalsperioden.

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport och har varit med och förhandlat fram ett ”okej avtal” för dem som arbetar med biluthyrning.

– Positivt är ändå att vi lyckades få ett nytt avtal klart bara en vecka efter att det gamla löpte ut så att medlemmarna inte behöver vänta på lönehöjningen, säger han.

Transports ombudsman Thelander tar upp den låga aktiviteten på avtalsområdet, och som gäller båda parter.

– På sikt vore det kanske bättre att integrera avtalet med det större bensin- och garageavtalet. Den lägre aktiviteten gör att avtalet inte utvecklas och därmed blir alltmer omodernt när tiden går, säger han.

Bensin- och garageavtalet, som Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund tecknade i april, ger upp till 7,9 procent i löneökning under tvåårsperioden.

– Det är ett uttalat mål från vår sida att avveckla avtal mellan oss och Almega. Att integrera biluthyrningsavtalet med det tar oss mot detta mål. Och det har vi ju nu två år på oss att ta oss an, säger Magnus Thelander.

Avtalet som tecknats i dag bygger helt på lönetariffer. Någon lokal pott med pengar att fördela finns inte. Det betyder att alla anställda är garanterade hela lönehöjningen enligt aktuellt tariffsteg, beroende på erfarenhet och arbetsuppgift, i likhet med de flesta andra avtal Svenska Transportarbetareförbundet tecknar.

Avtal som är klara

2023-04-06

Så blir de nya lönerna för chaufförer och terminalare.

2023-04-21

Avtal klart för bensinstationer och tvätt- och rekonditioneringshallar

Avtal klara för kommunala flygplatser och miljöbolag

2023-04-28

Nytt avtal för hamnarbetare

2023-05-08

Nytt depåavtal är tecknat

Tvåårigt flygtankningsavtal höjs med upp till 11,1 procent

2023-05-10

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

2023-05-11

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

2023-05-16

Tidningsbudens nya avtal klart

2023-05-25

Bemanning har nytt avtal

2023-06-01

Nytt gummiavtal tecknat

2023-06-02

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

2023-06-26

Nya löner på OKQ8

2023-06-30

Nytt avtal klart för bevakningsbranschen

2023-07-06

Utlandsförare har nytt avtal

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Schysta villkor åt alla!

Ledare. Året är snart slut och mycket har handlat om kollektivavtalsförhandlingar. Nästan alla har fått nya avtal och med det löneökningar och andra ersättningar. I de allra flesta fall har förhandlingarna avlöpt utan större gupp.

Transportarbetarens logga

Europeiska transportfack sluter upp i Teslakonflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.