Avtal 2023

Avtal klart för biluthyrning

Biluthyrning. Nytt kollektivavtal är nu klart för ytterligare en yrkesgrupp som arbetar inom bilvård. Transport och Almega har tecknat ett tvåårigt avtal för anställda på biluthyrningsföretag.

Den nya avtalsperioden gäller från och med den 1 juli 2023 till och med den 30 juni 2025. Löneökningarna görs genom höjning av tarifferna och tillägg i avtalet.

Det betyder att månadslönerna höjs med mellan 992 kronor och 1 192 kronor från juli i år. År två blir löneökningen mellan 831 kronor och 998 kronor i månaden. I procent betyder det en ökning på 4,1 procent, respektive 3,3 procent. Övriga tillägg och ersättningar höjs också med 4,1 procent den 1 juli 2023 och med 3,3 procent den 1 juli 2024.

Nivån på löneökningen totalt över 24-månadersperioden ligger alltså på 7,4 procent, den nivå som industrin satt som så kallat märke för löneökningstakt under avtalsperioden.

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport och har varit med och förhandlat fram ett ”okej avtal” för dem som arbetar med biluthyrning.

– Positivt är ändå att vi lyckades få ett nytt avtal klart bara en vecka efter att det gamla löpte ut så att medlemmarna inte behöver vänta på lönehöjningen, säger han.

Transports ombudsman Thelander tar upp den låga aktiviteten på avtalsområdet, och som gäller båda parter.

– På sikt vore det kanske bättre att integrera avtalet med det större bensin- och garageavtalet. Den lägre aktiviteten gör att avtalet inte utvecklas och därmed blir alltmer omodernt när tiden går, säger han.

Bensin- och garageavtalet, som Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund tecknade i april, ger upp till 7,9 procent i löneökning under tvåårsperioden.

– Det är ett uttalat mål från vår sida att avveckla avtal mellan oss och Almega. Att integrera biluthyrningsavtalet med det tar oss mot detta mål. Och det har vi ju nu två år på oss att ta oss an, säger Magnus Thelander.

Avtalet som tecknats i dag bygger helt på lönetariffer. Någon lokal pott med pengar att fördela finns inte. Det betyder att alla anställda är garanterade hela lönehöjningen enligt aktuellt tariffsteg, beroende på erfarenhet och arbetsuppgift, i likhet med de flesta andra avtal Svenska Transportarbetareförbundet tecknar.

Avtal som är klara

2023-04-06

Så blir de nya lönerna för chaufförer och terminalare.

2023-04-21

Avtal klart för bensinstationer och tvätt- och rekonditioneringshallar

Avtal klara för kommunala flygplatser och miljöbolag

2023-04-28

Nytt avtal för hamnarbetare

2023-05-08

Nytt depåavtal är tecknat

Tvåårigt flygtankningsavtal höjs med upp till 11,1 procent

2023-05-10

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

2023-05-11

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

2023-05-16

Tidningsbudens nya avtal klart

2023-05-25

Bemanning har nytt avtal

2023-06-01

Nytt gummiavtal tecknat

2023-06-02

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

2023-06-26

Nya löner på OKQ8

2023-06-30

Nytt avtal klart för bevakningsbranschen

2023-07-06

Utlandsförare har nytt avtal

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Förhandlingarna om nya flygavtal har startat

Avtal 2023. Transport och Transportföretagen Flyg har inlett sina förhandlingar om tre kollektivavtal. Facket satsar mest krut på pengar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tecknat avtal på gott och ont

Taxi. Reaktionerna är blandade. Vissa väsentliga krav har lyfts in i det nya taxiavtal som tecknades på onsdagen, framhåller de Transportarbetaren talat med. Andra uttrycker besvikelse över att strejken är avblåst.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.