Nya tag med nykterhetskontroller och alkobommar i hamnarna

Rattfylleri. 2017 anslog regeringen 78 miljoner kronor till alkobommar och andra nykterhetskontroller i Sveriges hamnar. Efter försök i Stockholm och Göteborg hamnade frågan i långbänk. Coronan kom och drograttfyllan ökade, särskilt bland lastbilsförare. Nu tar sittande regering och Trafikverket nya tag.

I ett pressmeddelande förklarar infrastrukturdepartementet att Trafikverket nu får ett förnyat uppdrag att betala ut de återstående 54 miljonerna. Hamnbolag och andra aktörer som är villiga att etablera anläggningar för nykterhetskontroller kan söka statliga bidrag från Trafikverket.

Förutsättningen är att bolagen förbinder sig att driva kontrollstationerna i minst fem år.

I dag finns alkobommar bara på en enda plats, i Energihamnen i Göteborg. Och den gäller enbart för inpasserande trafik i hamnområdet, inte minst godstrafik på lastbil.

– Göteborg Energi har rätt att stoppa fordon som kommer in på området eftersom de äger marken. Men om någon blåser rött och väljer att backa ut igen har de inte rätt att stoppa föraren. Däremot meddelar vakten polisen som kan ingripa och det har fungerat bra, säger Lennart Karlander.

Han är avdelningschef för nationell planering på Trafikverket och bedömer att myndigheten kommer att påbörja uppdraget att få nykterhetskontroller på plats efter årsskiftet. Men några alkobommar för utpasserande trafik i färjelägen blir det inte.

Försöken som genomfördes i Stockholm och Göteborg visade att det måste finnas behörig personal från Tullverket, Kustbevakningen eller Polisen på plats för att stoppa personbilsförare och lastbilschaufförer, som är påverkade av alkohol eller droger. Men att ha ständig bemanning vid alkobommarna ansågs för resurskrävande, berättar Lennart Karlander.

Enligt Maria Kraft på Trafikverket pågår dialoger med hamnbolag på olika platser i landet. De kan alltså söka pengar, antingen för alkobommar till inpasserande trafik där företagen själva bemannar vakten. Eller för att skapa kontrollplatser dit fordonen dirigeras för utandningsprov när förarna rullar av färjan.

– Det krävs ytor och digitala skyltar för att styra in trafiken till kontrollerna. Det har iordningsställts i Kapellskärs hamn och i Trelleborg också tror jag, säger Lennart Karlander på Trafikverket.

Dröjsmålet förklarar han med att Trafikverkets första uppdrag att ansvara för nykterhetskontrollerna avslutades 2020. Därefter slog pandemin till och färre nykterhetstester gjordes på grund av smittrisken för personalen.

Vilka hamnar som kan komma ifråga för kontrollerna kan Lennart Karlander inte svara på.

– Bolagen måste själva ansöka, men till exempel Karlshamn och Karlskrona har varit intresserade.

Fotnot: Uppgifterna om ökat drograttfylleri kommer från Tullverket som intervjuas i en kommande artikel.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    27 december, 2022

    Alkoholbommar borde finns på alla större företag, industrier och hamnar.Det är en effektivt sätt att minska antalet rattfyllerister på våra svenska vägar.Polisen behöver även utföra fler slumpmässiga alkohol och drogtester på dygnets alla timmar och på årets alla dagar när fordonsförarna som minst förväntar sig det.

Lästips:

Transportarbetarens logga

Dömda för frakt av ”okänt” gods

Rättsfall. Hur mycket behöver en lastbilschaufför känna till om godset som fraktas? Det ska hovrätten nu avgöra sedan en chaufför som dömts till fängelse överklagat. Han fastnade i tullen i Karlshamn med stulen utrustning till solceller, värt över en miljon kronor.

Transportarbetarens logga

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Ny lag ger möjlighet att larma om misstänkta paket

Terminal och bensin. Vid årsskiftet infördes en ny lag i syfte att göra det svårare för kriminella att skicka olagliga varor som narkotika och vapendelar i paket. Men en rundringning till några terminalarbetare visar att få känner till att de nu ska vara uppmärksamma på misstänkta försändelser.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.