Corona

Värmland utbildar förare för coronakörningar

Färdtjänst. I Värmland ska oförberedda färdtjänstförare inte riskera att få köra coronasmittade resenärer. Trafikbolaget ligger i tättruppen när det handlar om att dela upp resenärerna för att skydda chaufförer.

– Vi samarbetar med vården och ambulanstransporterna, berättar Anders Wahlén, chef för servicetrafiken inom Värmlandstrafiken.

Tidigare i dag skrev Transportarbetaren om färdtjänstförare som riskerar att utan skydd och förberedelser få transportera personer med bekräftad eller misstänkt coronasmitta. Transport har lämnat en lång kravlista till flera taxibolag i Region Dalarna för att säkra chaufförernas arbetsmiljö. Smittskyddsmyndigheten har också ändrat sina rekommendationer och tagit bort ambulans som grundkrav.

Strax därpå fick vi tips om regioner som har löst coronatransporterna på annat sätt. Anders Wahlén i Värmlandstrafiken igen:

– Vi har delat upp servicetrafiken i två spår. Luftvägsspåret och resten.

I praktiken betyder detta att alla resenärer med luftvägsproblem hänvisas till vården. Samtidigt har taxibolagen ställt fordon och förare till vårdens förfogande:

– Vi har anpassat och byggt om vissa fordon för att på ett säkert sätt köra dem som kan vara coronasmittade. Vi har också specialutbildat förare som tar de transporterna, säger Anders Wahlén.

Fordonen och förarna, som har fått skyddsutrustning, finns från och med i går i Karlstad, Torsby, Arvika och Kristinehamn.

– Det här är ju en vettigare modell än i regioner där de smittade åker vanlig färdtjänst, säger Ronnie Persson, färdtjänstförare och facklig förtroendeman på Rudskoga taxi i Värmland.

Men han konstaterar samtidigt att företagets skyddsombud inte har bjudits in till någon riskbedömning innan besluten har fattats.

Västtrafik, som driver trafiken i Västra Götaland, har en linje som följer Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendation. Den följer även myndighetens gällande rekommendation som överlåter transportfrågan i coronatider till ”lokala rutiner”.

– Vi har sagt att vi inte ska köra covid-19-sjuka eller misstänkt smittade i sjukresetaxi eller färdtjänsten. Våra fordon ska inte nyttjas till de transporterna, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig för anropstrafiken inom Västtrafik.

Detta informerar bolaget om i bokningen. Som ytterligare försiktighetsåtgärder har färdtjänstbilarnas framsäte stängts av för passagerare. Dessutom bokas ingen samåkning inom färdtjänst eller sjukresor.

– Samtidigt är vi väl medvetna om de transportbehov som finns i vården. Vi sitter tillsammans med regionen för att hitta lösningar, men är inte framme ännu, säger Åsa Björk.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.