Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

– Det är ett mindre gäng som helt kontrollerar torget, säger Ulf Jarnefjord, regionalt skyddsombud på Transport i Göteborg. Ordningsvakten som blev överfallen kunde ha blivit dödad.

Förra söndagen attackerades två ordningsvakter av runt tio personer på platsen. En av dem blev slagen med sin egen batong. Han fördes till sjukhus med flera jack i huvudet och flera fingrar krossade.

Två väktare från Nokas blev vittnen till misshandeln. De befann sig på torget för att hjälpa personalen i en matbutik att stänga för kvällen. Nokas skyddsombud avbröt arbetet och lade ett skyddsstopp. Anställda på företaget fick inte göra några uppdrag på Rymdtorget.

Arbetsmiljöverket har prövat skyddsstoppet – och kommit till samma slutsats som skyddsombudet. ”Området är en extremt riskfylld arbetsplats för väktare och ordningsvakter”, skriver Arbetsmiljöverket. ”Arbete kan under de villkor som råder i nuläget inte accepteras.” Om Nokas skulle bryta mot förbudet kostar det 100 000 kronor.

Förbudet mot att arbeta på Rymdtorget, i förorten Bergsjön, gäller dock inte det företag där den misshandlade vakten är anställd. Han jobbar på PSG Bevakning, som i sin tur är en underleverantör åt Cubsec som har uppdraget att bevaka ordningen på platsen.

– Men jag har kommit överens med de bolagen att det måste vara fyra ordningsvakter som tillsammans med två poliser bevakar Rymdtorget, säger Transports Ulf Jarnefjord.

– Om polisen inte är med ska ordningsvakterna inte alls åka till området.

Pär Gustafsson, vd på PSG Bevakning, bekräftar överenskommelsen och säger att han inte har några problem att få fram ordningsvakter till den förstärkta bemanningen.

– Det är hemskt att någon kan och får bli påhoppad på det här sättet, säger han. Men efter den här händelsen har vi fått en massa ansökningar från folk som tycker att vi inte kan vika ner oss. Att vi inte kan låta gänget som håller till där få sin vilja igenom.

Pär Gustafsson berättar att den misshandlade ordningsvakten har kommit hem från sjukhuset. Han har en lång rehabiliteringstid framför sig. Mer vill vd:n inte säga om misshandelns eftersom polisutredningen pågår.

Nästa vecka fortsätter Ulf Jarnefjord diskussionerna med samtliga inblandade bevakningsföretag, skyddsombuden där, polisen och Arbetsmiljöverket.

– Vi måste börja prata om var gränsen går för bevakningsbranschen och när samhället och politiken måste träda in, säger han. Det borde finnas ett tak när vi säger: ”Det här ingår inte i ordningsvakternas uppgift”.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Daniel:
    20 oktober, 2017

    Sverige har aldrig varit tryggare

  2. Tranopa:
    20 oktober, 2017

    Det nya Sverige!

  3. Ola:
    19 oktober, 2017

    Ännu en stad som är förlorad.

  4. Solweig Löwemo:
    6 oktober, 2017

    Vad är det som händer i Sverige? Våld mot de som utför sitt arbete - jag finner inga ord för att uttrycka det jag känner. Mannen som fick sina händer svårt skadade kanske fått men för hela livet!
    Vi matas ju via media om alla våldsbrott som händer varje dygn och jag måste stänga av mina känslor för hjärnan orkar inte ta in allt det grymma som händer, värst är ju våld och sexövergrepp på barn och våldtäkter mot kvinnor!

Lästips:

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Väktarprofil dömd till fängelse för grov misshandel

Bevakning. En väktare i norra Sverige har dömts till 1 år och 9 månaders fängelse för grov misshandel.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.