Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén
Close
Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017.
Close

Transports hållning mot SD står fast

8 frågor. Efter valet är SD landets näst största parti och ingår i blocket som ska styra Sverige. Hur påverkar det Transports hållning gentemot partiet? Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson ger svar.

1. Transports syn på SD har varit konsekvent: Det går inte att vara medlem i facket om du är aktiv företrädare för SD. Står den hållningen fast?

– Ja, det är medlemmarnas önskan, det är de som har röstat fram de stadgar vi har. Även om vi har en ny styrelse så kommer den tolkningen att stå sig. Vi anser inte att SD delar våra värderingar när det gäller alla människors lika värde. Det är grundläggande värderingar för arbetarrörelsen. SD motverkar aktivt våra syften när de delar upp arbetare i ”vi och dem”. Vi försöker ju hålla ihop alla arbetare, oavsett var man kommer ifrån eller hur man ser ut.

 

2. Får man inte rösta på eller vara medlem i vilket parti man vill?

– Jo, det får man absolut. Det är grundlagsskyddat så det är inget snack om det. Men om man är aktiv och börjar jobba emot våra syften, det är då det blir problematiskt. Då måste man bestämma sig för vilka frågor man tycker är viktigast att driva. Våra solidariska frågor eller de samhällssplittrande delarna som det andra gänget driver?

 

3. En kritik mot Transports hållning är att de som aktivt stöder SD utesluts från det viktiga arbetsmiljöarbetet om de inte får vara med i facket. Vad säger du om det?

– De skyddas ju av vårt arbetsmiljöarbete precis som alla andra som är aktiva på arbetsplatserna, så de är inte förhindrade på det viset. Jag har svårt att förstå varför man vill vara aktiv transportare om man är aktiv sverigedemokrat, när våra grundläggande värderingar är så väsensskilda. Då måste man ju fundera över om man verkligen har förstått vad SD står för?

 

4. Andra fackförbund har valt en annan linje. IF Metall och Handels säger till exempel att aktiva SD-politiker kan vara medlemmar i facket, så länge de inte har några fackliga förtroendeuppdrag. Kan Transport tänka sig ett liknande upplägg?

– Nej. Det handlar om en likabehandlingsprincip. Vi ska inte ha A- och B-medlemmar. Är man medlem i Transport så ska man kunna utnyttja hela den demokratiska delen i förbundet. De andra förbunden tillåter att aktiva SD-företrädare är medlemmar, men de tillåter dem inte att bli valda till uppdrag. Då tycker jag att det är ärligare att säga att om du aktivt motverkar vårt syfte så ska du inte vara medlem i vår förening.

 

5. Kan den här hållningen innebära att Transport får svårare att rekrytera medlemmar?

– Nej, jag tror och hoppas inte det. Det är väldigt många som stöder oss som tycker att vi har en sund inställning.

 

6. I mars 2021 ogiltigförklarade Stockholms tingsrätt Transports uteslutning av en aktiv SD-politiker i Kiruna. Ni har valt att överklaga. Varför det?

– Det måste ju ändå vara så att de som är medlemmar i en förening också bestämmer vilka som kan vara medlemmar i föreningen. Det är så demokrati fungerar. Det kan inte vara staten som via domstol talar om vilka som är välkomna att vara med i vilka föreningar. Det är ändå skäligt att om man motverkar föreningen så kan man inte vara med.

 

7. Flera fackförbund ser nu över sin policy att inte samtala med SD. Skälet är att de vill kunna påverka de som sitter vid makten. Kan Transport fatta ett liknande beslut?

– Nej, det ser jag inte.

 

8. Hur ska Transport kunna stå emot när andra fackförbund väljer en mjukare linje?

– Vi är ett kampförbund, vi tycker vad vi vill.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. janne:
  7 november, 2022

  De uttalande Lars M gör innebär att transport binder ris åt egen rygg.
  Om ett fack ska fungera optimalt = bli starkt, måste det också vara opolitiskt.
  Självklart är många transportarbetare socialdemokrater men inom t.ex. chaufförskåren är väldigt många just SDare.
  Alla inom transport eftersträvar bättre arbetsvillkor men även ett ordentligt lönepåslag oberoende politisk åsikt, men som det nu varit halkar vi regelbundet längre och längre ned på skalan.
  Eftersom politiker kan bevilja sig lönepåslag i flera tusenkronorsklasser borde även vi som försörjer dem ha rätt till sammalunda - ELLER HUR ????

Lästips:

Skrivandet är en viktig pusselbit i Alexandra Einerstams liv, men hon drömmer inte om att försörja sig som författare. Hon vill fortfarande ha båda fötterna på jorden. ”Vissa politiker har aldrig haft ett riktigt jobb eller varit i ett fikarum. De blir världsfrånvända.” Foto: Kamilla Kvarntorp

Karensdagen – ett gissel som måste bort

Krönika. Jag har en vän som har kört slut på sin axel. Varje dag går hon till jobbet och har ont. Jag tjatar på henne att hon ska gå till läkaren och hon svarar: ”men då blir jag ju sjukskriven i minst åtta veckor”. Hon säger att hon inte kan vara sjukskriven så länge, att hon sviker sina kollegor och när hon kommer tillbaka till jobbet är det ännu mer att göra.

Lars Mikaelsson testkör ellastbil.

Diesel i blodet eller batterier i tankarna?

Åkeri. Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson har provkört en ellastbil. Vi frågade honom om det var någon skillnad jämfört med de timmerbilar han körde förut.

Hasse är i hamn men blickar framåt

Mötet. Hans Wahlström avgick som Transports ledare med pension, för att han fyllt 60 år, och fick lämna ordförandeposten för Gävle hamn när han fyllt 80. Tidigare förbundsordföranden nämner åldersdiskriminering. Men talar mer om framtiden, om facklig-politisk samverkan, om förhandlingar, Förbundet och Gefle Stuveris historia.

Månadens klubb
Till vänster: Nu kör vi. Stående Mikael Sandberg, Rasmus Öström och Åke Arén (ordförande), sittande Jonny Eriksson och Ghassan Tomas. Bo Linell, som just valts till sekreterare, saknas på bilden. Till höger: Rasmus Öström på väg till första mötet med klubben, här med sonen Elliot. Foto: Lilly Hallberg

Klubb Connect kör i gång

Connect Bus Norrköping. De har gedigen erfarenhet både av arbete som yrkesförare och inom facket. Nu har färdtjänstchaufförer i Östergötland bildat en arbetsplatsklubb – och det händer inte varje dag.

Månadens medlem
Vinnie, Vide, Mathilda, Lumi, Janne, Wilton och William Selin. ”Tack vare pandemin hittade vi till naturen, där får barnen vara sig själva utan att behöva anpassa sig till en massa saker. Vi grillar korv och de har varandra”, säger Janne. Foto: Justina Öster

”Fantastiskt med en stor familj!”

Storfamilj. Improvisation är en konst för sexbarnspappan och fackligt engagerade sopgubben Jan Selin och hans fru Mathilda. – Vi är vad arbetsgivarna brukar gilla, flexibla, fast noga med rutiner, säger han.

I boken beskriver Qaisar Mahmood hur han som managementkonsult kunde göra en omvänd klassresa på fem minuter genom att byta om till matbudskläder. Foto: Pernilla Ahlsén

”Ingen såg mig i ögonen”

Mötet. Författaren och managementkonsulten Qaisar Mahmood testade att jobba som matbud på Foodora i tre månader. Nu har han skrivit en bok om upplevelsen.

Pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla fixar cyklar till vuxna och barn från Ukraina.

Pelle fixar cyklar åt ukrainska flyktingar

Engagerad. En cykel är guld värd för de ukrainska flyktingar som bor långt från affärer och skolor. Det har pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla insett. Han fixar till cyklar, som han får till skänks av vänliga människor, och ger dem till vuxna och barn från Ukraina.

Hallå där!

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojekt om klimatomställningen. Foto: John Antonsson

Transportarbetarna avgörande för klimatet

8 frågor. Klimatutsläppen ska mer eller mindre upphöra fram till år 2045. I centrum av händelserna står förarna. Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojektet Justit. För att chaufförernas perspektiv ska bidra till klimatomställning som är rättvis för arbetarna.

Månadens medlem
I år ska Linda Lööw vara med och förhandla om transportavtalet för lager och terminal. Arbetstidsförkortning är den fråga hon brinner mest för. ”Att vara ledig varannan helg är också viktigt att få in i avtalet.”

”Är man föreningsmänniska så är man”

Engagerad. Linda Lööw är ordförande för fackklubben på Postnord TPL:s lager i Jönköping. På fritiden är hon engagerad i dotterns fotbollsklubb och har dessutom varit ledare för barngympa. – Är man föreningsmänniska så är man, säger hon.

Hallå där!

Patrik Persson

…studieorganisatör på avdelning 12 Malmö, som arrangerar konfliktskola.

Månadens avdelning
Rose-Marie Eberhardson, Hans Wahlström, Ola Bodin, Niclas Sandström och Fredrik Ohrling utanför vita villan som rymmer Gävleavdelningens kontor. Foto: Lilly Hallberg

Vrede, glädje och malande arbete

Gästrikland/Norduppland. Utanför mötessalen i den ena byggnaden står en svart pickup. För Gävleavdelningen är det centralt att komma ut och möta medlemmar. Och att bli fler.

Qorban har skapat sig ett bra liv och jobbar som lastbilschaufför i Sveg. ”Men det finns alltid en oro över hur det ska gå. Kommer jag att få stanna kvar i Sverige eller inte? Hur kommer det att bli?” Foto: Pernilla Ahlsén

”Jag gillar att köra, det är min grej”

Mötet. Qorban flydde ensam från Afghanistan när han var 15 år och kom till Sverige för lite drygt 7 år sedan. Redan innan han hade gått ut fordonsprogrammet på gymnasiet hade han jobb som lastbilschaufför i en bransch som skriker efter folk. Trots det kan han inte vara säker på att få stanna i Sverige.

Hasse är i hamn men blickar framåt

Mötet. Hans Wahlström avgick som Transports ledare med pension, för att han fyllt 60 år, och fick lämna ordförandeposten för Gävle hamn när han fyllt 80. Tidigare förbundsordföranden nämner åldersdiskriminering. Men talar mer om framtiden, om facklig-politisk samverkan, om förhandlingar, Förbundet och Gefle Stuveris historia.

Mortezas son dog på jobbet i hamnen

Arbetsmiljö. För snart fem år sedan förlorade Morteza sitt enda barn Nima, 20 år, i en arbetsplatsolycka vid Oxelösunds hamn.

Lika mycket chaufför som författare

Kultur. 1999 gav lastbilschauffören, författaren och Transportarbetarens krönikör David Ericsson ut sin första bok. En rosad novellsamling om livet på och kring vägen. – Min svensklärare höll upp mina uppsatser som döda råttor inför klassen, säger han.

Månadens medlem

”Jag gillar att jobba ensam”

Taxitelefonist. När allt fler bokar taxi i en app i mobilen blir taxitelefonist ett alltmer ovanligt yrke. För Transportarbetaren berättar Lena Frank om hur det är att jobba ensam i växeln om nätterna.