Usla villkor på Best Transport

Åkeri. Löner som inte går att leva på och böter för chaufförer som gör fel. Flera medier rapporterar om dåliga villkor hos Best Transports underleverantörer.

Dagens Industri (DI) berättar att chaufförer som kör för underleverantörer till Best kan tjäna så lite som 251 kronor för ett fyratimmarspass på kvällstid.

Tidningen har kommit över uppgifter från Bests interna system, som visar en ersättningsmodell som är minst sagt snål. När Best körde hem vin fick åkerierna mellan 32 och 42 kronor per leverans – kvällstid.

Underentreprenörerna, där förarna i regel är anställda, fick i vissa fall behålla 30 procent av vad transportköparna betalat. Resten hamnade i Bests ficka.

Flera före detta förare har pratat med DI och berättat om löner som är svåra att leva för. En förare berättar att hen jobbat alla vardagar och fått ut lön så låg som 7000 kronor i månaden.

Förare straffas

Best har länge marknadsfört sig som ett miljövänligt bolag. Bilarna tankas med HVO. Men om en förare missar att tanka 100 procent förnyelsebart, eller glömmer att redovisa, skickas ett vite till åkeriet. Expressen skriver att det inte är ovanligt att det blir förarna som får stå för den saftiga notan.

Förarna ska inte betala viten, hävdar Best vd Niklas Knight i DI:
– Förekommer det ska jag göra vad jag kan för att bidra till att det upphör, säger han.

Transports centrala ombudsman Joakim Guttman reagerade starkt när han fick reda på villkoren.

– Situationen de tidigare anställda vittnar om är ytterst allvarlig. Att behandlas så borde inte förekomma i den tid vi lever i nu.

– Det är ett ofog om man ska betala avgifter till åkaren eller transportören så att man inte har mat för dagen. Det finns starka ord vi kan använda för sånt.

Kommer Transport agera?

– Ja. Men problemet är att vi inte vet vilka företag som kör för centralerna. De informerar oss inte om det. Det bästa vore om vi har medlemmar på åkerierna, då får de gärna komma till oss och berätta om sin situation.

– Tyvärr är det många killar och tjejer som är 19-20 som inte tänker på att gå med i facket. De är mest glada för att ha fått ett jobb.

Best har kollektivavtal med Transport. Däremot ställer speditören inget krav på att underleverantörerna ska ha det. Inom kort kommer Transport att träffa Best och inleda en dialog.

VET DU MER? KONTAKA TRANSPORTARBETAREN! 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ronnie Mårtensson:
    25 februari, 2021

    Hela hemleveranssektorn bygger på att chaufförer skall jobba på villkor som ej är i närheten av avtalsenligt. Om jag som åkare begär av uppdragsgivaren att debitera tillägg för t.ex. OB söndag så blir svaret att "det är ingen annan som får". Alltså svar nej. De "växlar" typ Best som jobbar helt med underleverantörer i form av 1-2 bilsåkare, liksom stora åkerier som delvis har fåbilsåkare som underleverantörer har alla samma knep. Köp en "insats" (ej aktiepost) t.ex. 100.000 kr. Om du misshagar uppdragsgivaren så kickas du ut men den s.k. insatsen behålles av uppdragsgivaren. Detta är inget annat än slavkontrakt.

  2. Erik:
    10 februari, 2021

    Samma på Bring
    Jag har ca 60 kr timmen på kvällen
    Har påtalat detta med min åkare
    Alka vet om detta Bring. Åkaren mm
    Men gnäller man till Bring får vi sämsta jobbet i framtiden

  3. Birgitta Hansson:
    5 februari, 2021

    Som sagt, inför färdskrivare i alla yrkesmässiga fordon, såsom den tunga trafiken! Förekommer mycket fusk med arbetstider. Den lilla ^^blå sagoboken^^ kan du ju skriva vad som helst, ha hur många som helst. Oftast är det enbilsåkare som kör för dem stora, tar ut höga avgifter för att förmedla uppdrag! Inte ovanligt med 30-40%, och kanske mer. Stressfaktor att köra ihop dina pengar, ungefär som taxi! Bra att det börjar röra sig även hos budbilarna!

  4. Larry:
    2 februari, 2021

    Bedrövligt, men inte förvånade, tyvärr. Liknande upplägg finns inom andra branscher det värsta finns och började inom taxibranchen. Cabonline med bla varumärket Taxikurrir är det mest ökända. Det måste till en lagstiftning likt den inom byggbranschen med klart ansvar.

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.