Lyftande flygplan
Close
Transport och Unionen ska nu sätta sig ner och komma överens om hur flygvärdinnor och flygvärdar ska organiseras.
Close

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Facken kommer att ses under de närmaste månaderna för att komma överens om hur kabinpersonalen ska organiseras i framtiden och även klargöra andra gränsdragningsfrågor, berättar Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth.

Lyckas de bägge facken inte enas senast den 31 oktober så kommer medlingen, som inleddes i slutet av maj, att återupptas enligt en uppgörelse som facken skrev på den 10 juni.

Fackliga rättigheter

Den innebär också att de tre Transportklubbar – som bildats sedan kabinpersonalen vid flygbolagen AAP, Norwegian och Eurowings bytte fack från Unionen till Transport – får fulla fackliga rättigheter. Samma sak gäller för de fackligt förtroendevalda vid företagen som får rätt att förhandla exempelvis enligt medbestämmandelagen (MBL). Facken förbinder sig också att inte aktivt värva medlemmar från varandra under perioden.

Tommy Wreeth är nöjd med uppgörelsen och tror att facken kommer att komma överens i tid.

Vartåt lutar det? Kommer två fack att förhandla kollektivavtal med Svenska Flygbranschen, varav ett har förstahandsavtal, som Transport och Hamnarbetarförbundet? Eller kommer ett av facken att ta över alla kabinanställda?

– Det är för tidigt att svara på. Men nu, och även om medlingen behöver återupptas igen, råder fredsplikt och arbetsgivarna är nöjda med att de kan fortsätta flyga över sommaren. Det är väldigt positivt att klubbarna och de fackligt förtroendevalda får fulla rättigheter att förhandla, även på Eurowings som inte har något kollektivavtal än, säger Tommy Wreeth.

Bytte fackförbund

Hösten 2023 började kabinanställda från de tre flygklubbarna på allvar kontakta Transportarbetareförbundets flygavdelning. Syftet var att byta fack eftersom flygvärdinnorna och flygvärdarna inte upplevde att de fick det stöd de behövde. Detta tillbakavisades bestämt av Unionen.

I februari började Transport skriva in kabinanställda som medlemmar och under våren har antalet blivit tresiffrigt, enligt Tommy Wreeth. För att kunna gå vidare och teckna kollektivavtal för kabinpersonalen vid de tre nystartade Transportklubbarna vände sig Transport till Svenska Flygbranschen med en sådan begäran.

Arbetsgivarorganisationen har hittills tecknat avtal med Unionen för de anställda vid AAP och Norwegian. Transport och Svenska Flygbranschen lyckades inte enas så parterna vände sig till Medlingsinstitutet för frivillig medling. Medlarna bjöd också in Unionen och samtalen ledde till uppgörelsen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.