Transports a-kassa stängd på grund av attack

A-kassan. Transports a-kassa och samtliga övriga arbetslöshetskassor i landet har tvingats stänga på grund av en misstänkt cyberattack i slutet av förra veckan. Det betyder att det inte blir någon utbetalning på torsdag.

UPPDATERAD Prioriteringen är att utbetalningarna ska komma i gång så fort som möjligt. För den som tidrapporterat för perioden till och med den 1 december kommer Tranports a-kassa att betala ut pengar redan nu på fredag, den 9 december. Förutsättningen är dock att det finns tidigare beslut om rätt till ersättning, alltså att den arbetslösa redan är inne i systemet.

Men den här veckan blir det ingen utbetalning på ordinarie ersättningsdag, torsdag, från Transports arbetslöshetskassa – eller någon annan a-kassa i landet.

Det var i torsdags förra veckan, den 1 december, som en av a-kassorna utsattes för den misstänkta attacken. Dagen efter stängde samtliga landets 24 arbetslöshetskassor ned systemet som en säkerhetsåtgärd. Kassorna har samma ärendehanteringssystem, som införts under hösten.

Mina sidor hos Transports a-kassa ligger på onsdagen fortfarande nere. Enligt planen skulle systemen komma i gång redan på tidagskvällen, men den centrala organisationen Sveriges a-kassor bedömde att det inte gick att starta systemen utan säkerhetsrisker. På onsdagen uppdaterade Transports a-kassa sin information på hemsidan.

Sveriges a-kassor hoppas kunna starta systemen säkert inom kort. Men det betyder att det först nästa vecka, troligen tisdagen den 13, som den som väntar på ersättning får pengar.

Nästa vecka räknar Transports a-kassa med att systemet fungerar som vanligt.

För närvarande är det därför varken möjligt att logga in på Transports a-kassas handläggningssystem eller på e-tjänsterna för medlemmar.

Även Transportarbetareförbundet är drabbat eftersom förbundet har samma driftleverantör som a-kassan. Det gick under tisdagsförmiddagen inte att logga in på Mina sidor och det var också problem med supportsystemet, ”därför kan svarstiden dröja. Felsökning pågår.” skriver förbundet på sin hemsida.

När a-kassorna kommer att fungera som vanligt går ännu inte att säga. På sin hemsida skriver service- och intresseorganisationen Sveriges a-kassor att en utredning tillsammans med driftleverantören inleddes direkt efter den misstänkta cyberattacken.

Analysen av incidenten går i positiv riktning och planen är att starta systemen så fort som möjligt. Att det tagit så pass lång tid beror främst på systemens komplexitet, inte säkerhetsrisker.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fredrik Olsson, Europachef på cybersäkerhetsföretaget NTT Security

Därför har vi inte sett de värsta cyberattackerna än

Debatt. Ingen organisation är immun mot cyberattacker. Ändå har vi bara sett en bråkdel av det som kan hända. Att samhällskritisk teknik kopplas upp innebär visserligen stora framsteg för effektivisering av verksamheter, men den ökande risken för cyberangrepp utgör samtidigt ett hot mot den operativa tekniken (OT) och kan äventyra säkerheten, ekonomin och driften hos verksamheter. Fredrik Olsson, Europachef på cybersäkerhetsföretaget NTT Security, listar fem avgörande åtgärder för transportsektorn.

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så låg blir a-kassan i regeringens förslag

Politik. Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår nya regler för a-kassan. Taket för hur mycket man kan få höjs. Samtidigt ökar nedtrappningen snabbt.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.