Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket
Close
Lastbil med ny front före krocktest med personbil.
Close

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Lastbilar svarar bara för 6 procent av trafikmängden, men är ändå inblandade i var femte dödsolycka på vägen. Oftast är det inte lastbilsföraren som orsakar frontalkrockarna, två gånger av tre kommer personbilen över på fel sida av vägen, men konsekvenserna blir mycket allvarliga.

Förutsättningen för att en förare i en personbil ska kunna överleva en frontalkrock med ett tungt fordon är att personbilskupén bevaras intakt. Det går i dag inte att garantera ens i moderna bilar.

Lösningen på problemet kan i stället vara en ny typ av stötdämpande front, som i Trafikverkets krocktest har fästs framför lastbilens ordinarie front. Prototypen, som forskarna tagit fram, är mjukare och tar upp mer energi än den vanliga.

– Krocktestet visar en tydlig skillnad, säger senior sakkunnig Rickard Fredriksson på Trafikverket.

Han syftar på att bilkupén vid försöket trycktes ihop 30–60 procent mindre än om bilen krockat med en lastbil utan stötdämpande front. Att sådana fronter inte utvecklats tidigare menar bedömare beror på att de ansetts ”stjäla plats” från lastutrymmet, men nu tillåts lastbilsekipage på upp till 34,5 meter.

Trafikverket, Chalmers och fordonsindustrin planerar nu ett gemensamt projekt för att vidareutveckla idén. Man hoppas kunna utveckla en standard för krockprov av lastbilar som kan införlivas i det europeiska trafiksäkerhetssamarbetet Euro NCAP till 2030.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mikael Andersson:
    19 juni, 2024

    Den av Chalmers forskares utvecklade krockenergiabsorberande bumpen nedtill i fronten borde integreras som en del av fronten på alla lastbilar.Den skulle givetvis reducera dödsolyckor med bilar men också för fotgängare och cyklister som röker komma i vägen.

  2. Peter Jansson:
    7 juni, 2024

    Jag har i alla tider förespråkat att det på lastbilar och andra tunga fordon som bussar att det skall finnas en krockkudde eller något liknande för att minska skaderisken för både personerna i personbilar men även för chauffören av det tunga fordonet.Äntligen verkar det som de har börjat tänka i dessa banorna som vi yrkeschaufförer har förespråkat i evighet.Nu är jag pensionär och färdas nästa aldrig med bil eller i andra fordon på våra vägar längre.

Lästips:

Illustration elvägar

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.