Transport: ”Gör om och gör rätt i upphandling av färdtjänst”

Färdtjänst. Oseriösa taxibolag vann regiontrafikens upphandling och kör för fullt i Karlstad – trots indraget trafiktillstånd. Det hävdar Transports Värmlandsavdelning, som anser att uppdraget att köra färdtjänst borde omprövas.

Mikael Ladman, ombudsman i Transports Värmlandsavdelning.
Mikael Ladman, ombudsman i Transports Värmlandsavdelning. Foto: Lilly Hallberg

– Vi tycker att Värmlandstrafik absolut borde avbryta den här direktupphandlingen, säger Mikael Ladman, ombudsman på Transports avdelning 6.

Framför allt rör problemen Trendtaxi AB, ett jämförelsevis stort bolag som är verksamt i flera regioner. För närvarande ska bolaget ha ett tiotal färdtjänstbilar i Karlstad. Men enligt Transport började problemen när bolaget kom in i regionen, efter att Keolis sa upp avtalet med Värmlandstrafik 2017.

– Jag har jagat det här företaget i flera år. Man har inte betalat för den tid chaufförer har jobbat, säger Mikael Ladman.

Facket har flera pågående tvister med Trendtaxi. De rör bland annat att ägaren inte förhandlat organisationsförändringar, återanställningsrätt för en anställd – och utebliven övertidsersättning.
Transports Mikael Ladman har exempel på chaufförer som arbetat upp mot 220 timmar i månaden, men bara fått betalt för 166,5 timmar.

– Det drar i väg och handlar om rätt stora summor, säger han.

Trendtaxis vd har uteblivit då han var kallad till förhandlingar med Transport i Karlstad.

– Han sa att han glömde bort tiden. Nu har det gått vidare och det blir det centrala förhandlingar, i mitten av december, säger Mikael Ladman.

Dömd i tingsrätten

Samma dag, den sista september i år, som det blev klart att Värmlandstrafik anlitar taxibolaget för färdtjänst dömdes Trendtaxis vd i Örebro tingsrätt. Det för brott mot socialförsäkringslagen. Taxibolaget hade trots upprepade påstötningar från Försäkringskassan inte kommit in med uppgifter för en anställd, som bland varit borta från jobbet på grund av vård av sjukt barn.

Straffet: böter på 1 500 kronor. Vd:n har medgett att det blivit fel, men förklarat att det skedde under en period av extrem arbetsbelastning. Och böterna är betalda.

Transports ombudsman håller med om att det kan te sig som en struntsumma.

– Men det visar ju att de inte har kontroll på sin redovisning. Är det fel i fler led, undrar man. Det handlar ju om redovisning till en myndighet, säger Mikael Ladman.

– Men nu handlar det om att hans bolag inte har trafiktillstånd. De får ju inte ens köra!

Indraget trafiktillstånd

Transportstyrelsen drog in Trendtaxis trafiktillstånd efter en händelse 2018, i en annan region. Förbudet mot att köra yrkestrafik gäller under tre år.

Transportarbetaren har varit i kontakt med taxibolagets vd. Han framhåller att Trendtaxi inte alls kör i Värmland – eller någon annanstans – utan har underleverantörer. Och att det är underleverantörerna som bedriver verksamheten, och att de har trafiktillstånd.

– Totalt har vi ett 80-tal underleverantörer som kör åt oss. De kör på många ställen, säger vd:n.

Han tillbakavisar också att bolaget inte skulle följa kollektivavtalet. Det följs och Trendtaxi betalar korrekt lön, enligt honom.

– Det kan ha skett enstaka misstag men de har rättats till, säger han.

Det senare kan Transports ombudsman intyga verkar stämma. Ibland. Så sent som samma morgon har en medlem i västra Värmland fått pengar insatta på sitt konto. Lön som skulle betalats långt tidigare.

– Det skulle varit rättat senast i juli, säger Mikael Ladman.

Värmlandstrafiks förtroende

Taxibolaget har fortsatt förtroende hos Värmlandstrafik. Anders Wahlén är chef för servicetrafiken i Region Värmlands förvaltning. Också han betonar att de åkerier som kör färdtjänst har trafiktillstånd.

– Vi har trafikavtal med Trendtaxi, som vi har förlängt. Vi har inte haft några problem med dem utan är nöjda. Här i Värmland har de skött sina åtaganden väl, säger han.

– Vi har varit med och godkänt underleverantörerna, och det gäller för alla bolag som vi har trafikavtal med.

I Karlstad handlar det om ett tiotal företag, i övriga länet fyra företag.

Anders Wahlén påpekar att det inte är helt ovanligt att ett bolag som saknar trafiktillstånd, som Trendtaxi, helt överlåter själva körandet åt underleverantörer: Både åkerier med flera chaufförer anställda och enskilda åkare.

– Så ser det ut i branschen och det är inget som förändrar våra trafikavtal. Villkoren i avtalen är desamma, oavsett hur vår avtalspart lägger upp det, säger Anders Wahlén.

Värmlandstrafiks ansvar

Anders Wahlén säger också att han ”inte delar den bild Transport har” av en oseriös aktör, men har ”hört vad Transport säger”. Tvisterna mellan parterna måste dock lösas av dem, enligt Anders Wahlén.

Men Transports ombudsman Mikael Ladman tycker att Värmlandstrafik har ett ansvar. Att Värmlandstrafik måste se till att få bättre villkor i sina upphandlingar. Klart är att chaufförerna ska ha sin lön som de har tjänat in, framhåller han:

– Från upphandlarnas sida borde man bry sig lika mycket om vilka företag som sköter uppdragen, som att ta in uppgifter om chaufförerna. Jag tycker att det är lika viktigt att ha seriösa företag som följer lagstiftningen.

Mikael Ladmans uppfattning är klar: Oseriösa bolag hör inte hemma på arbetsmarknaden. Liksom uppmaningen till Värmlandstrafik vad gäller upphandlingen:

– Gör om och gör rätt!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Insänt logga

Inte konstigt att det råder taxiförarbrist

Insändare. ”Svårt att få tag på taxi en lördagskväll”, ”Lång väntan på sjuktaxi”, ”Färdtjänstresan försenad”. Vi har alla sett rubrikerna den senaste tiden och bristen på taxiförare är ingen nyhet.

Transportarbetarens logga

Riskerar högt vite för färdtjänstbrister

Färdtjänst. Stora brister när flera rullstolsburna ska åka med färdtjänst gör att Bergkvarabuss riskerar att få betala ett vite på 100 000 kronor. Det har Arbetsmiljöverket slagit fast i ett föreläggande.

Förhandlingar om nytt taxiavtal åter i gång

Taxi. Efter semesteruppehållet återupptogs förhandlingarna om ett nytt taxiföraravtal i dag, tisdag. – Det går trögt. Vi har inte kommit längre än när vi mötte arbetsgivarna i början av juli, säger Transports taxiombudsman Anna Erixon.

Avtal 2023

Nya löner för hyrverk

Limousinchaufförer. Den 28 september 2023 tecknades nytt avtal för limousinchaufförer och andra som går under avtalet för hyrverk.

Avtal 2023

Nytt avtal för Samhall

Samhall. Den 1 oktober 2023 höjdes grundlönen för Samhall-anställda med 1 020 kronor. Nästa år kommer lönen att höjas med 931 kronor från den 1 oktober 2024. Dessutom höjs arbetsuppgiftstilläggen.

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

Tidningsbud i Ystad

Högre chefer lever längre än arbetare

Statistik. Chefer med högre utbildning och inkomst lever generellt längre än arbetare med kortare utbildning och lägre lön. Kvinnliga och manliga tidningsbud, liksom manliga återvinningsarbetare, ligger i riskzonen för kortare liv, enligt en rapport från SCB

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.