Toalettbesök kan leda till timmar utan lön

Taxi. Facket gick ut för att kolla läget för förarna som kör gamla och sköra till sjukhuset. Transportarbetaren hängde på.

Magnus Kinnunen.

Solen skiner vid ingången till Södersjukhuset i Stockholm. I rökrutan vid den tomma fontänen står en sjuksyrra och tar en cigg bredvid någon annans patient. På rad står färdtjänstbussarna med loggor som Sverige Taxi, Taxi Stockholm, Sirius och Cabonline.

Transport delar ut enkäter och kexchoklad till chaufförerna. Någon vill prata. Någon annan vill inte.

– Många har stått här i flera timmar och väntat, säger Transports ombudsman Magnus Kinnunen.

Jarmo Pohjonen är ordförande för Transports taxisektion i Stockholm. Han är kritisk mot systemet med procentlön.

– Det är lugnare på fredagar och mindre att göra. Det betyder bara att chaufförerna tjänar mindre. Nästan alla har procentlön. I vilket annat arbete skulle det vara så? Då det är lite att göra får man ingenting betalt, säger Jarmo Pohjonen.

Carolina Nolasco Gil Roth ska prata med taxiförare.
Carolina Nolasco Gil Roth.

Carolina Nolasco Gil Roth jobbar med organisering på Transports stockholmsavdelning. Hon tar ett flygblad och knackar på ett fönster på en färdtjänstbuss och säger:

– Vi kommer från Transport och undrar om du vill svara på en enkät om hur du har det på jobbet?

När hon gått därifrån frågar Transportarbetaren samma sak.

– Det är lugnt på fredagar. Det är ganska skönt att det inte är så mycket trafik, säger taxichauffören Sahat som jobbar för en åkare under Sverige Taxi, som i sin tur är en del av Cabonline-koncernen.

Sahat började köra taxi 2015.

– Jag tjänar inte mer nu än vad jag gjorde då. Det är fortfarande 33 procent och taxorna ökar inte så mycket.

Så hur mycket måste du jobba då?

– Jag jobbar fem eller sex dagar i veckan, ungefär tio timmar om dagen. Ibland sex timmar, ibland tolv. Det beror helt på vilken kassa jag har. Ibland måste jag vänta två timmar för en körning.

På parkeringen utanför Södersjukhuset står mer än tio bilar och väntar. De chaufförer som lämnat hytten gör det antingen för att ta en cigg eller för att hjälpa en kund in i sjukhuset. Det måste vara en av årets hittills soligaste dagar i Stockholm. Men varför går chaufförerna inte ut och pratar med varandra? Det visar sig att det inte går. De är bundna till displayen i droskan.

– Vi har bytt system. Förr kunde man gå i väg. Men det går inte. Jag måste vara i bilen för att ta nästa körning. Om jag går på toa i fem minuter kan jag missa en kund, då får jag vänta i två timmar till, det går inte, säger Sahat innan han vevar upp rutan för att ta matpaus vid ratten.

Jarmo Pohjonen.

Jarmo Pohjonen från fackets taxisektion tycker inte om att förarna är bundna till sätet mellan körningarna.

– De verkar vilja ha det som på 1800-talet med arbetare helt utan rättigheter. Den som går på toa ska inte riskera ytterligare två timmar utan lön, säger Jarmo Pohjonen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Per Sandberg:
    21 mars, 2024

    Kul att ni äntligen är ute och pratar med oss taxiförare. Nu blir jag verkligen nyfiken på hur ni ska motverka våra långa arbetstider. Enligt företaget räknas inte arbetstid från start på morgonen utan från första kund till sista.
    I mitt fall normalt 35 extra min på morgon och 45 på em.
    Även att företaget hävdar att på lunchtiden ska vi gratis använda delar av den för att köra fram till kund. Jag har på 3 dagar offrat nästan en timme av min lunch

  2. John Antonsson:
    21 mars, 2024

    Hej Per! Jag kommer gärna ut oftare. Vart brukar du stå mellan körningarna? Vill gärna skriva mer om långa arbetstider. Slå mig en signal på 010–480 33 06 om du har tid någon gång.
    /John, reporter

  3. Sejad Dzananovic:
    21 mars, 2024

    Hej Jag håller med mina kollegor om det nya systemet och det här kommer inte att hålla i längden.Mvh Sejad

Lästips:

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt avtal för taxi- och färdtjänstförare

Taxi. (UPPDATERAD) Taxistrejken är avblåst. Efter segdragna förhandlingar enades Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i dag, onsdag, till slut om ett nytt avtal för landets taxi- färdtjänst- sjukrese- och skolbussförare.

Förlikning i domstol ger förare rätt

Dom. Transport drog småländska Nilsbuss till tingsrätten efter att i åratal försökt förmå företaget att betala ut avtalsenliga löner. Den förare som stämt arbetsgivaren får efter förlikning 40 000 kronor – nästan tio gånger så mycket som bolaget medgett att de var villiga att betala.

”DSV har ju inte ett jättebra rykte”

Åkeri/Terminal. – Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt. Så säger en chaufför på Schenker åkeri efter beskedet att danska logistikbjässen DSV köper tyska jätten DB Schenker.

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Elmia Lastbil 2024

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Elmia Lastbil 2024

Transport på plats på Elmia

Åkeri. Alla kommer att vara där. På onsdag nästa vecka öppnar lastbilsmässan på Elmia-området i Jönköping. Transport välkomnar besök i förbundets monter under fyra mässdagar.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Civila kontrollanter kvar hos Västtrafik

Bevakning. De omstridda, civilklädda kontrollanterna i Göteborgs kollektivtrafik blir kvar åtminstone under en förlängd testperiod. Flera kontrollanter har utsatts för våld och hot, men enligt trafikbolaget Västtrafik har det lugnat ned sig.

CSG:s rekonstruktion har stoppats

Bevakning. Osäkerhet råder bland de anställda på vaktbolaget CSG sedan rekonstruktionen av företaget har stoppats. Personalen förtjänar en stor eloge säger Transports ombudsman Clas Hellsing.