AVTAL 2023

Nytt avtal för taxi- och färdtjänstförare

Taxi. (UPPDATERAD) Taxistrejken är avblåst. Efter segdragna förhandlingar enades Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i dag, onsdag, till slut om ett nytt avtal för landets taxi- färdtjänst- sjukrese- och skolbussförare.

Om arbetsgivare och fack inte kommit överens skulle strejk och blockad med stopp för bland annat övertid och inhyrd personal ha brutit ut den 4 september. Förbundsordförande Tommy Wreeth är lättad över att det nya avtalet är i hamn.

– Jag brukar vara återhållsam men för en gångs skull kan jag säga att avtalet är ganska bra, både för branschen och våra medlemmar. Vi är särskilt nöjda med garantilönen som i det nya avtalet blir den samma för hela landet, säger han.

– Den höjs med totalt 2 285 kronor, vilket motsvarar 10,58 procent. Så där kan man verkligen snacka om en låglönesatsning!

Taxiföraravtalet har två lönesystem, vilket komplicerat förhandlingarna. Dels månadslön, dels procentlön på inkört belopp, där garantilön utgår till förare som haft få körningar och låg förtjänst. Garantilönen har tidigare varit lite högre i Stockholm och lite lägre i övriga landet. Nästa år slås den ihop till en gemensam för hela landet.

Garantilönen höjs det första avtalsåret för Stockholms taxiförare med 515 kronor (22 337 kronor från och med 1 juli 23). För chaufförer i övriga landet blir höjningen 1 285 kronor (22 337 kronor).

2024 höjs garantilönen alltså till en gemensam på 23 337 kronor (från och med 1 augusti). En höjning med en tusenlapp. Hopslagningen innebär att förarna i huvudstaden får en lite lägre höjning och övriga landets chaufförer en högre.

Höjningarna innebär 134,24 kronor per inloggad/arbetad timme 2023 och 140,25 kronor per timme 2024.

Varför slår ni ihop garantilönerna till en?

– Frågan har länge varit aktuell och att skapa en gemensam var ett sätt att komma överens om höjningen, säger Tommy Wreeth.

I avtalet införs också det nya lönesteg för fyra eller fler år i yrket, som Transport kämpat för.

– Den nya lönetariffen innebär en lönehöjning på drygt 9 procent, säger Tommy Wreeth.

Det nya taxiföraravtalet löper över 26 månader, från och med den 1 juli 2023 till och med den 30 augusti 2025. Det innebär att nästa avtalsförhandlingar inte kommer att infalla under sommaren, något som krånglat till förhandlingarna tidigare med avbrott för semestrar. Eftersom det gamla avtalet löpte ut redan den 30 juni kommer lönehöjningen att betalas ut retroaktivt från och med den 1 juli. Allra senast ska förarna få sin lönehöjning med oktoberlönen, enligt dagens uppgörelse.

Så här blir de nya tarifferna (lönestegen):

Biträde. År 1: Höjning med 850 kronor, år 2: Höjning med 850 kronor.

Begynnelselön. År 1: 850 kronor, år 2: 875 kronor.

Två år i yrket. År 1: 1 100 kronor, år 2: 950 kronor.

Nya löneklassen, 4 år i yrket: År 1: 1 300 kronor, år 2: 1 080 kronor.

Genomgående är alltså en högre lönehöjning det första avtalsåret.

– För fyra år i yrket motsvarar höjningen 9 procent, säger Tommy Wreeth.

Han medger att lönehöjningen blir lite lägre i de lägre tarifferna med färre år i yrket.

– Men vi har nästan alla våra medlemmar i gruppen med fyra år eller fler i yrket, så därför riktar vi in oss på dem. Det följer samma princip som i Transport- och miljöavtalen och innebär att mer erfarenhet ska löna sig.

Parterna har också enats om att tillsätta två arbetsgrupper som ska jobba fram till nästa avtalsomgång. En ska titta på hur parterna kan ta fram gemensam lönestatistik, så att de är överens och inte behöver köra fast i olika uppgifter vid nästa avtalsrunda. Den andra arbetsgruppen ska ta sikte på framtidens taxi och hur parterna tillsammans kan jobba för en schystare taxibransch med bättre arbetsmiljö och upphandlingar som inte leder till osund konkurrens.

Hur gick det med kravet på att förarna ska få sina scheman två veckor innan de börjar gälla och rätt till rast efter fem timmar i stället för sex?

– De fick vi tyvärr inte gehör för den här gången, säger Tommy Wreeth.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Orvar Stambert:
    1 september, 2023

    Hahaha, jag har arbetat flera år som färdtjänstförare och varken jag eller mina kollegor har fått något schema någonsin. Istället ringer växelns häsynslösa telefonister på kvällen från Kanarieöarna, efter avslutad arbetstid, och talar om för oss hur tidigt vi ska börja och var på kartan vi ska starta kommande morgon. De är chefens papegojor och han har alltid stoppat strumporna i öronen om man har några synpunkter.

  2. Peter Taleryd:
    30 augusti, 2023

    Vilket påslag blir det på månadslönerna??

Lästips:

Transportarbetarens logga

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Jäkligt tuffa tider för våra medlemmar

Ordförandeord. När dessa rader skrivs, har vi precis landat taxiavtalet. Jag brukar vara återhållsam men för en gångs skull kan jag säga att avtalet är ganska bra, både för branschen och våra medlemmar.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Jobbigt leva i dyra tider

Ledare. Dödsiffran är den högsta sedan 2011. Till sista juli år hade 28 personer mist sina liv när de har utfört sina arbetsuppgifter. En trend som absolut inte ska peka uppåt.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.