Taxi Härnösand backar efter kritik mot aggressivt mejl till förare

Taxi. De anställda på Taxi Härnösand uppmanades i ett mejl från arbetsgivaren att kämpa för att bli ”svensk på riktigt” och förbjöds att prata med varandra på sitt modersmål inne på taxistationen. Efter Transports kritik backade arbetsgivaren och bad de anställda om ursäkt.

Det var tidigare i höstas som Taxi Härnösands platschef Hans Edin skickade ut mejlet till sina anställda. I det stod det att ”det viktigaste och avgörande för ett avlönat arbete är att man som nysvensk kämpar för att bli svensk på riktigt” och under arbetstid hos Taxi Härnösand är det ”absolut förbjudet att kommunicera på det medfödda hemmaspråket. All kommunikation ska ske på svenska! Förstått!?”

En av de anställda skickade brevet vidare till Transport.

– Det var skrivet i en väldigt aggressiv ton. Så vi kontaktade företaget och sa att det var högst olämpligt och att de måste gå ut och dementera det. Det tyckte inte arbetsgivaren. Han tyckte att han hjälpte sina anställda, säger Johanna Bergsten, ombudsman på Transports avdelning 32 i Sundsvall.

I brevet stod det också att bolaget ”tvingats” anställa nysvenskar från Arbetsförmedlingen på grund av att det råder brist på chaufförer i branschen. I takt med att bolaget rekryterar personal som talar bra svenska kommer de att ”avmönstra” de som inte har ansträngt sig för att lära sig det svenska språket.

– Det är svårt att inte tolka det som ett hot. Om du inte lär dig svenska tillräckligt fort så kommer de att rekrytera någon annan, säger Johanna Bergsten.

Hon är även kritisk mot att två chaufförer inte ska få prata med varandra på sitt modersmål om de sitter ensamma i fikarummet.

Transport kallade till förhandling med platschefen. Den ägde rum i tisdags och innan dess gick han ut med ett nytt mejl till medarbetarna där han bad om ursäkt.

Vad kom ni fram till under förhandlingen?

– Att det var ett generalfel som begåtts. De sa att de skulle ha dörren öppen om folk kände sig kränkta och ville prata. Men jag sa att folk kanske inte vågar prata med honom om de kände sig kränkta. Vi bestämde i alla fall att vi skulle ta fram en policy om kränkande särbehandling tillsammans med företaget och bjöd in oss själva att vara med och presentera den för de anställda, säger Johanna Bergsten och fortsätter:

– Nu får tiden visa om han håller det han har sagt att han ska göra, att inte uttala sig på det här sättet och med en aggressiv ton. Mejlet där han bad om ursäkt var skrivet i trevligare ton, men han verkar ändå stå fast vid sin ståndpunkt.

Till Transportarbetaren säger Taxi Härnösands platschef Hans Edin att brevet inte var skrivet ”med den bästa svenskan”.

– Vi har haft en överläggning och jag uppfattar det som att vi är överens om saken och ska utföra gemensamma åtgärder. Jag har bett om ursäkt för brevet. Det de framför allt opponerade sig mot var att det kanske inte var skrivet med den bästa svenskan och det får jag väl tillstå. Men budskapet var tydligt. Efter reportaget i lokaltidningen har jag fått stort stöd av personalen, framför allt de nysvenska som jag kallar dem. De är jättenöjda. De står upp bakom mig, så jag känner mig trygg. Det här är överspelat. Alla har förstått budskapet även om svenskan var dålig.

Så du står fast vid budskapet?

– Jag har släppt allting. De får göra som de vill. Jag vill inte ha några problem med facket, jag har aldrig någonsin haft bråk med facket. Det här är utagerat från min sida. Nu får vi jobba efter den uppfattning som Transport har och inget annat.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Rätt eller fel – bra eller dåligt?

Ordförandeord. Under mina 36 år som medlem i förbundet, och snart lika lång tid som fackligt aktiv, har jag ganska ofta funderat på frågan om vad som är en bra, en hyfsad eller en dålig uppgörelse eller förhandling, och vem som avgör eller graderar det egentligen?

”Bort med den stressande procentlönen!”

Taxi. Bort med den stressande procentlönen och inför 27 100 kronor i lägstalön. De kraven stod högt upp på listan när Transportarbetareförbundet på onsdagen mötte arbetsgivarna och växlade krav. Den 20 juni börjar de regelrätta förhandlingarna om taxiföraravtalet.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Protesterande taxiåkare har ställt bilarna i Umeå

Protest. Ett stort antal taxiåkare har ställt sina bilar och protesterar mot Cabonlines villkor.

Avtal 2023
Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

Matbud. Transport och Foodora har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för matbud som kör cykel och moped. Enligt Transport höjs garantilönen med 12,06 procent fördelat på två år.

Avtal 2023

Cellprov in i Foodora-avtal

Matbud. Ett nytt kollektivavtal har tecknats mellan Transport och Foodora. Det ger anställda rätt till permission för mammografi, gynekologisk cellprovtagning och prostataundersökning – något kongressen beslutade att Transport ska verka för.

Forskare: Mindre batterier och billigare drift med el

Åkeri. Att köra långt med tunga lastbilar på el har länge ansetts olönsamt eftersom det krävs stora batterier. Men nu visar en forskningsrapport från Chalmers tekniska högskola, lite överraskande, att det kan vara billigare att tanka lastbilarna med el än diesel.

Avtal 2023

Nytt gummiavtal tecknat

Avtal 2023. Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt avtal för gummiverkstäder. Lönerna ökar med upp till 1 400 kronor från 1 april 2023.

Avtal 2023
Ordningsvakter uppmanar rökande man att lämna biljetthallen.

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

Bevakning. (UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.

Hallå där!

Flyg. Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.