Tankbilschaufförs död jämförs med 18 år gammal olycka

Chaufför. En chaufför som lastade tallolja hittades i höstas död vid lastbilen. För 18 år sedan omkom en annan chaufför, som körde för samma åkeri, i en liknande olycka. Polisen har nu lämnat över den gamla utredningen till åklagare.

Den 8 november i år hittades den 65-årige chauffören livlös på Skutskärs bruk. Han hade fallit från tankbilen och återupplivningsförsöken var förgäves. Mannen var vid Stora Ensos fabrik för att lasta tallolja, på uppdrag av Hälsingeåkeriet han arbetat för sedan 1970-talet.

– Det här var ingen nybörjare, han kunde sitt jobb och ändå sker något som inte får hända, sa Johnny Wiklund, regionalt skyddsombud på Transports avdelning i Hälsingland, veckan efter dödsfallet.

Det är fortfarande oklart vad som orsakat olyckan.

Både Polisen och Arbetsmiljöverket utreder händelsen. Den obduktion som gjorts tyder inte på att något brott har begåtts. Polisens huvudteori var först att det rörde sig om en fallolycka. Nu har kroppsvätskor skickats för analys hos Rättsmedicinalverket.

­– Vi väntar fortfarande på svar. Kan han ha andats in något? Det skulle kunna röra sig om något slags förgiftning, som man bör kunna se i blodet. Men det vet vi inte, säger Bo Wickström, kommissarie vid polisen.

Liknande fall

Gruppen som utreder misstänkta arbetsmiljöbrott har även hittat ett äldre fall, tack vare ett tips från Gefle Dagblad: En chaufför, som också föll från sin tankbil i samband med att han lastade tallolja.

– Jag lyckades hitta utredningen från 2001. Utredningen har jag lämnat över till åklagare, som går igenom om vi kan använda oss av uppgifterna på något sätt, säger Bo Wickström.

Polisen inledde även en förundersökning efter olyckan 2001. Den 56-årige man som då avled vid Arizona Chemicals, i Sandarne utanför Söderhamn, arbetade på samma åkeri som den man som omkom i höstas: Josef Lindbergs åkeri AB.

– Det fanns då inga tecken på att det rörde sig om förgiftning. Av obduktionen gick det inte att se om mannen blivit påverkad av talloljan före olyckan, säger kommissarie Bo Wickström.

Han säger också att detta gjorde det omöjligt för anhöriga att driva ärendet vidare. Det fanns helt enkelt inget att analysera, som kunnat påvisa en förgiftning. Nya tankegångar har i dag lett till att polisen vänt sig till Rättsmedicinalverket, för den analys som pågår.

I den gamla förundersökningen kom det fram flera risker med hanteringen av tallolja. Bland annat att oljan kunde vara upp mot 90 grader het, och att det uppstår tryck under körning.

Åkeriet uppger för Arbetarbladet att säkerheten höjdes till följd av dödsolyckan för 18 år sedan. Då infördes krav på att använda mask vid lastning och lossning, när luckan är öppen.

Teori om förgiftning

Transportarbetaren har under hösten uppmärksammat ytterligare ett fall där en chaufför omkommit i samband med lastning av terpentin, ett destillat av främst tall. Mannen hittades medvetslös ovanpå en tankbil då han arbetade i Ljusne, Söderhamns kommun, i slutet av september i år.

Också i det fallet väntar polisen svar på Rättsmedicinalverkets analys av kroppsvätskor.

På tidigare fråga från Transportarbetaren om lasten kan ha något att göra med dödsfallen svarade Henrik Forssblad, chef för den grupp poliser som utreder arbetsmiljöbrott:

– Det är en relevant spekulation. Det är en teori vi arbetar med.

Polisen samarbetar med Arbetsmiljöverket i utredningarna.

– När deras utredning och vår egen är klar tar vi ett samlat grepp om vad som hänt, säger Bo Wickström.

Då är frågan om det brustit i någons arbetsgivaransvar. Det är sedan åklagaren sak att avgöra om det räcker för åtal. Polisens brottsrubricering är fortfarande arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Lekande barn utanför Lillsjöskolan i Östersunds kommun. Trots backkameror och teknisk utrustning kan tungbilsförare missa barn som plötsligt dyker upp bakom varu- eller sopbilen.

”Lastbilar ska inte backa vid skolor”

Arbetsmiljö. 2021 inträffade en tragisk olycka i Ås, Krokoms kommun, i Jämtland. Ett barn i förskoleåldern omkom. Inte en gång till, tänkte Transports regionala skyddsombud och drog i gång en kartläggning av farlig backning och körning vid förskolor och skolor i Östersund.

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

”Skyddsombud behöver fackets stöd”

Arbetsmiljö. Regeringen och Sverigedemokraterna har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda åtgärder för att fler ska engagera sig som skyddsombud. Något krav på att ombuden ska tillhöra facket, som i dag, finns inte. Uppdraget skapar oro och ilska i de fackliga leden.

Minskat varsel i Helsingborgs hamn

Hamn. Totalt 12 personer varslas om uppsägning på Helsingborgs hamn. Från början var det 31 personer som riskerade att förlora jobbet.