Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt
Close
Anders Palmqvist, avdelning 12, tar emot LO:s kulturpris 2024 av avgående LO-ordförande Susanna Gideonsson vid kongressen.
Close
Hallå där!

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

– Glädjande. Det känns stort, det gör det, och även inspirerande att köra på och utveckla projektet. Jag har aldrig varit på en LO-kongress tidigare så det var kul. Skön miljö och jag fick stående ovationer. Det är man inte van vid, ha ha.

Hur mycket pengar fick avdelningen och vad ska ni göra med dem?
– 15 000 kronor. Vi har tänkt göra en mobil utställning om arbetarrörelsen historia och framtid, köpa in fler böcker och boklådor att sprida på ytterligare arbetsplatser. Vi gör en mix i lådorna av allt ifrån deckare, till romaner, litteratur av arbetarförfattare och barn- och ungdomsböcker. Plockar med talböcker också och har tänkt få med litteratur på olika språk. Medlemmarna kanske behöver öva på språket och har barn hemma. Vi försöker tänka på alla.

På vilka arbetsplatser har ni boklådor?

– Förutom på avdelningskontoret på Kosterögatan 12 i Malmö, bevakningsbolaget Loomis, miljöföretaget Prezero i Malmö, Nim Distribution för tidningsbud i Lund, lagret Truck & Wheels i Staffanstorp, transportbolaget Fedex vid Sturups flygplats och på DHL-terminalen i Malmö.

Har ni fler arbetsplatser på gång?

– Vi har tankar om fler och det brukar inte vara några problem att få igenom med arbetsgivarna. Helst vill vi ha en facklig förtroendeman på arbetsplatsen som tar hand om boklådan. Vi ska ta tag i det i sommar, när det blir lite lugnare. Nu är det full fart med mina ordinarie uppgifter som regionalt skyddsombud, kurs i Stockholm och nattligt uppsökeri på hemmaplan denna vecka.

Varför satsar ni på läsning och böcker till arbetare?

– Jag brukar säga att vet man inte var man kommer ifrån så vet man heller inte vart man är på väg. Det är viktigt att känna till sin historia, att ha en bas att stå på. Det är därför vi vill göra en historieutställning också.

Varför använder ni er av boklådor?

– Alla kommer ju inte till avdelningens kontor och många av våra medlemmar jobbar obekväm arbetstid och kanske inte har möjlighet att ta sig till något bibliotek. Då underlättar det att ha böcker på arbetsplatsen.

 

Fotnot: LO:s kulturpris 2024 delades ut till flera kulturutövare av LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson den 19 maj. Motiveringen löd: ”Läsning gör att vi har bättre förutsättningar att delta i det samhälle vi lever i. Genom läsfrämjande arbete medverkar Transports avdelning 12 i Malmö till att deras medlemmar har god tillgång till böcker. Att läsa ger oss ett bättre ordförråd och leder till större läsförståelse vilket är en förutsättning för att kunna tolka och analysera det vi hör och läser. Att förstå det vi läser är grunden i att vara en demokratisk medborgare… Böckerna används förutom till utlåning i studier och i arbetet med att skriva debattartiklar.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Plånbok med pengar

Här är årets nya löner

Avtal. Nu har halva 2024 gått och nästan alla Transports grupper har fått nya löner. Här är några av dem.

Omöjliga körtider pressar förare

Servicetrafik. Det är fortsatt stora problem med det nya bokningssystem som införts i Östergötland. Värst är de orealistiska körtiderna. Färdtjänstförare upplever att stressen hotar att knäcka dem – och offra säkerheten.

Kabinpersonalens klubbar
Lou Fermisson, ordförande på Transportklubben vid AAP, Danijel Kovacic, ordförande för Norwegians Transportklubb och Ekaterina Parenkova som håller i klubban på Eurowings kraftsamlar för att förbättra arbetsvillkoren för kabinpersonalen.

”Vi vill att företagen ska lyssna på oss”

Flyg. Höjd lön efter sänkningen under pandemin. Att företaget lyssnar på oss och behandlar oss rättvist. Bättre scheman och mindre helgjobb. Rätt till ob-­ersättning. Det är några av frågorna som de fackligt engagerade vid Transports nya kabinklubbar vill driva.

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.