Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt
Close
Anders Palmqvist, avdelning 12, tar emot LO:s kulturpris 2024 av avgående LO-ordförande Susanna Gideonsson vid kongressen.
Close
Hallå där!

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

– Glädjande. Det känns stort, det gör det, och även inspirerande att köra på och utveckla projektet. Jag har aldrig varit på en LO-kongress tidigare så det var kul. Skön miljö och jag fick stående ovationer. Det är man inte van vid, ha ha.

Hur mycket pengar fick avdelningen och vad ska ni göra med dem?
– 15 000 kronor. Vi har tänkt göra en mobil utställning om arbetarrörelsen historia och framtid, köpa in fler böcker och boklådor att sprida på ytterligare arbetsplatser. Vi gör en mix i lådorna av allt ifrån deckare, till romaner, litteratur av arbetarförfattare och barn- och ungdomsböcker. Plockar med talböcker också och har tänkt få med litteratur på olika språk. Medlemmarna kanske behöver öva på språket och har barn hemma. Vi försöker tänka på alla.

På vilka arbetsplatser har ni boklådor?

– Förutom på avdelningskontoret på Kosterögatan 12 i Malmö, bevakningsbolaget Loomis, miljöföretaget Prezero i Malmö, Nim Distribution för tidningsbud i Lund, lagret Truck & Wheels i Staffanstorp, transportbolaget Fedex vid Sturups flygplats och på DHL-terminalen i Malmö.

Har ni fler arbetsplatser på gång?

– Vi har tankar om fler och det brukar inte vara några problem att få igenom med arbetsgivarna. Helst vill vi ha en facklig förtroendeman på arbetsplatsen som tar hand om boklådan. Vi ska ta tag i det i sommar, när det blir lite lugnare. Nu är det full fart med mina ordinarie uppgifter som regionalt skyddsombud, kurs i Stockholm och nattligt uppsökeri på hemmaplan denna vecka.

Varför satsar ni på läsning och böcker till arbetare?

– Jag brukar säga att vet man inte var man kommer ifrån så vet man heller inte vart man är på väg. Det är viktigt att känna till sin historia, att ha en bas att stå på. Det är därför vi vill göra en historieutställning också.

Varför använder ni er av boklådor?

– Alla kommer ju inte till avdelningens kontor och många av våra medlemmar jobbar obekväm arbetstid och kanske inte har möjlighet att ta sig till något bibliotek. Då underlättar det att ha böcker på arbetsplatsen.

 

Fotnot: LO:s kulturpris 2024 delades ut till flera kulturutövare av LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson den 19 maj. Motiveringen löd: ”Läsning gör att vi har bättre förutsättningar att delta i det samhälle vi lever i. Genom läsfrämjande arbete medverkar Transports avdelning 12 i Malmö till att deras medlemmar har god tillgång till böcker. Att läsa ger oss ett bättre ordförråd och leder till större läsförståelse vilket är en förutsättning för att kunna tolka och analysera det vi hör och läser. Att förstå det vi läser är grunden i att vara en demokratisk medborgare… Böckerna används förutom till utlåning i studier och i arbetet med att skriva debattartiklar.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.