SD-uteslutning prövas i rätten

Facket. När lastbilschauffören valde att sitta i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna blev han utesluten ur Transport. Då stämde han facket. Nu prövas fallet av Stockholms tingsrätt.

Hävd uteslutning och ett skadestånd på 100 000 kronor. Det kräver yrkesföraren och sverigedemokraten Mats Fredlund i Kiruna. I dag hölls de förberedande förhandlingarna i Stockholms rådhus.

– Vi tar allvarligt på det här. Det är ett principiellt viktigt mål, och det är också  viktigt att vårt fackförbund har rätt att utesluta personer som motarbetar våra mål och inte delar vår värdegrund, säger Lars Mikaelsson, Transports förbundssekreterare.

Transports hårda linje har hela tiden varit klar: Det är inte förenligt med förbundets stadgar att ha politiska förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna. Lars Mikaelsson understryker att det handlar om politiskt aktiva personer i SD, ett parti vars värdegrund strider mot Transports. Förbundets arbete ska ske på grundval av alla människors lika värde.

– Jag har inga problem med att det prövas rättsligt. Fredlund har också gjort flera viktiga, aktiva val tidigare som visar vad som ligger närmast hans hjärta.

Rättegången kommer att hållas i februari 2021, nästan två år efter att Transports förbundsstyrelse tog beslutet om uteslutning.

Förhandling via länk

Under dagens förberedande förhandlingar i tingsrätten var både Mats Fredlund och hans juridiska ombud Anders Elvingsson med via länk, från Kiruna respektive Malmö.

– Egentligen var det i dag bara en genomgång och titt på hur lång tid det kommer ta, nu går processen vidare. Det har jag också förklarat för min klient tidigare. Att det kommer att ta så lång tid är ju tråkigt i sig, men något varken vi eller Transport kan göra något åt, säger Anders Elvingsson.

Däremot reagerade han på att LO-TCO Rättsskydd:s jurist Annett Olofsson tog upp vad i Sverigedemokraternas partiprogram som står i strid med Transports stadgar, och som skulle motivera uteslutningen.

– Det har vi försökt få ta del av tidigare. Det fungerar inte att lämna det först under den muntliga förberedelsen, och förvänta sig att vi ska bemöta det då. Vi ska ta del av det materialet nu, efteråt, säger Anders Elvingsson, som protesterade under dagens förhandling.

Det är markerade stycken ur Sverigedemokraternas partiprogram – principprogrammet – så som det såg ut vid tidpunkten för uteslutningen. Det är också uttalande från ledande Sverigedemokrater under åren 2017 – 2018. Här ryms alltifrån homofobiska uttalanden på SD:s landsdagar till tal om muslimer som inte fullt ut människor. I partiprogrammet finns ett förprickat stycke om människors olika ”essens” och som gör att vissa grupper aldrig kommer att passa in i det svenska samhället.

De negativa konsekvenserna av att inte vara med i facket är också något som tas upp i stämningsansökan. Mats Fredlund menar att Transport missbrukar sin ställning som helt dominerande arbetstagarorganisation.

Annett Olofsson från LO-TCO Rättsskydd framhöll i tingsrätten att kollektivavtalet på en arbetsplats omfattar alla anställda, inte bara fackmedlemmar, och att även skyddet i trygghetsförsäkringarna gäller alla.

Transport står fast

Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson ser inte något skäl att göra avsteg från den hårda linjen. Sverigedemokrater med politiska uppdrag kan inte vara medlemmar i Svenska Transportarbetareförbundet. Det kom också upp i tingsrätten i dag att det är en linje som gällt sedan 2004.

En del fack har valt att stoppa aktiva sverigedemokrater från att ha fackliga förtroendeuppdrag. Men Lars Mikaelsson framhåller likaprincipen: Den som är medlem bör också kunna ta förtroendeuppdrag.

Rättegången äger rum i Stockholms tingsrätt den 10 februari nästa år.

Fotnot: Att rösta på Sverigedemokraterna eller vara medlem i partiet är inget hinder för att vara medlem i Transport. Däremot är det inte förenligt att aktivt arbeta för SD politiskt och vara Transportmedlem. I Transports a-kassa kan dock även aktiva sverigedemokrater vara medlemmar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mikael:
    30 januari, 2021

    Folk som ändå röstar på partier som vill försvaga fackförbunden och byta ut det mot något som staten ska kunna kontrollera i förmån till arbetsgivarna.
    Så stå på er, släng ut förrädarna med huvudet förre.

  2. P-O Brogren:
    16 juni, 2020

    spännande med definitionen att den som har ett uppdrag inom SD utesluts, men tydligen inte
    den som delar ut flygblad eller knackar dörr?
    Vad exakt är det som personen gjort och som strider mot Transports stadgar?
    Det måste vara detta som avgör möjligheterna att utesluta någon.
    Hittills har jag inte kunnat läsa mig till detta i Transports svar till tingsrätten och därmed kommer
    de att förlora tvisten och stå där som översittare.
    En som inte delar SD:s värderingar men som hävdar att rätt ska vara rätt och inte fel.
    P-O Brogren

  3. Richard Wikström:
    15 juni, 2020

    Högintressant. Hoppas på högre instans med pgs jurist och ej lekmän etc. Hur ställer sig Transport till om SD nummer ett i EU söker medlemskap innan valet? Även det ärendet är intressant. #itisbeingwrittenaswespeak

  4. Jan Nilsson:
    7 juni, 2020

    Hoppas folk tar sitt förnuft till fånga och lämnar Transport, finns andra alternativ.

Lästips:

Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Cevas Zalandolager i Brunna. Foto: Lilly Hallberg

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.