LO håller presskonferens
Close
Samordnade ordföranden på presskonferens: Magnus Pettersson (Fastighets), Malin Ackholt (Hotell och restaurang), Susanna Gideonsson (Handels), LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Marie Nilsson (IF Metall).
Close

Oenigt LO kommer kräva mer för lägst betalda

Avtalsrörelsen. Satsning på lågavlönade och korta avtal – tolv LO-förbund beslutade i dag om gemensamma krav i kommande avtalsrörelse. Men utan Kommunal och Pappers.

Ett splittrat representantskap, LO:s högsta beslutande organ mellan kongresserna, sammanträdde på onsdagen. Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson konstaterade att det inte rådde enighet och beklagade det. Men konstaterade också att det inte är första gången det hänt. Både 2011 och 2016 sprack LO-samordningen.

Dagen innan hade det största förbundet, Kommunal, gått ut med att facket ställer sig utanför. Enligt ledningen skulle förslaget leda till att många kommunalare inte ens får en löneökning motsvarande en Skogaholmslimpa, något som också ordförande Tobias Baudin upprepade inför representantskapet i ABF-huset.

Tobias Baudin, Kommunal
Tobias Baudin, Kommunal

– Vi kan inte acceptera LO:s förslag. Det ligger varken i linje med Kommunals lönepolitik eller målet, som alla LO-förbund ställt sig bakom, att halvera löneskillnaderna mellan män och kvinnor till år 2028, sa han.

– Anledningen är enkel och självklar. Det var inget enkelt beslut och jag är den förste att beklaga.

Men flera företrädare från ett annat kvinnodominerat fack, Handels, underströk vikten av att hålla ihop och stödde LO-förslaget. Det innebär bland annat krav på en låglönesatsning, ett så kallat knä: Alla med månadslön under 26 100 kronor får ett fast lönepåslag i kronor. Dessutom innehåller förslaget krav på skärpt skydd mot sexuella trakasserier, liksom krav på ordning och reda när det gäller de försäkringar som arbetsgivaren ska betala in till.

–Enigheten är avgörande. Vi är bara starka när vi är enade, sa Susanna Gideonsson, Handels ordförande.

Hon tryckte också på att flera krav, förutom låglönesatsningen, är viktiga för det egna förbundets medlemmar. Ofta handlar det om unga personer med otrygga anställningar och deltider, som har svårt att ensamma ta upp problemen.

I måndags tog Pappers förbundsstyrelse beslutet att inte stödja samordningen. På representantskapet talade ordförande Pontus Georgsson kort om anledningarna. Redan tidigt i höstas gick förbundet ut med att förbundet kräver en löneökning på fyra procent. Motiveringen är att det finns utrymme i branschen, som gör stora vinster.

Från Kommunal framförde flera talare att utbildning måste löna sig. Och att det är hög tid för välfärdens arbetare, som undersköterskor och barnskötare, att få betalt efter förtjänst. Men inte ens om de andra förbunden hade stött Kommunals krav på att sådana grupper ska få extra löneökningar är det säkert att det löst sig. För att skapa ett så kallat märke krävs också att arbetsgivarsidan går med på en uppgörelse.

Också från arbetsgivarhåll beklagar man att LO-samordningen spruckit.

– Det är tråkigt då det är något önskvärt, men inget vi styr över. Och det är glädjande att övriga LO-förbund, förutom Kommunal och Pappers, står bakom industrinormeringen, säger Annika Nordin, förhandlingschef på Transportföretagen.

Där är LO som helhet enigt med Transports främsta motpart: Den konkurrensutsatta industrin sätter märket för löneutrymmet. Hur stort det blir är alltför tidigt att säga något om, betonar Annika Nordin. Och även när det gäller avtalens längd är det därför svårt att säga något om linje i förhandlingar:

– Generellt sett är ju vår inställning att det är bättre med långa avtal, för alla i samhället. Det ger en bättre förutsägbarhet. Men det är helt avgörande var nivån hamnar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Elmia Lastbil 2024

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Elmia Lastbil 2024

Transport på plats på Elmia

Åkeri. Alla kommer att vara där. På onsdag nästa vecka öppnar lastbilsmässan på Elmia-området i Jönköping. Transport välkomnar besök i förbundets monter under fyra mässdagar.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Civila kontrollanter kvar hos Västtrafik

Bevakning. De omstridda, civilklädda kontrollanterna i Göteborgs kollektivtrafik blir kvar åtminstone under en förlängd testperiod. Flera kontrollanter har utsatts för våld och hot, men enligt trafikbolaget Västtrafik har det lugnat ned sig.

CSG:s rekonstruktion har stoppats

Bevakning. Osäkerhet råder bland de anställda på vaktbolaget CSG sedan rekonstruktionen av företaget har stoppats. Personalen förtjänar en stor eloge säger Transports ombudsman Clas Hellsing.

Pride 2024 är i gång!

Facket. Transport är på plats på årets Pridevecka i Stockholm. Festivalen startade på måndagen och avslutas med traditionsenlig parad på lördag.