Nagelbitare när Amazon-arbetare röstar om facket

En bitter kamp mellan fack och företag har utspelat sig på en Amazon-terminal i Alabama, USA. 5 800 arbetare har röstat om facket ska få förhandla om kollektivavtal.

Förra året ökade Amazons vinst med 84 procent. Under en kort period av pandemin fick Amazons terminalarbetare i USA ett risktillägg på två dollar i timmen, men det slopades i juli. I fjol ökade Amazon-grundaren Jeff Bezos personliga rikedom med 70 miljarder dollar på ett år.

Fackförbundet RWDSU har sedan förra året drivit en offensiv kampanj för att få förhandla om kollektivavtal på en av Amazons terminaler i Alabama.

Terminalen ligger utanför Birmingham, mitt i en region som fortfarande minns medborgarrättsrörelsens kamp. Kanske är det därför Amazon har valt att måla av Martin Luther King Jr vid ingången. Under bilden står det: Våga drömma.

Och kanske är det bolagets uppmaning som fått flera arbetare att göra sitt bästa för att organisera. I USA är det dock lite krångligt. Den 29 mars var den sista dagen arbetarna fick rösta. De röstade för, eller mot, att RWDSU skulle få inleda förhandlingar med Amazon. Rösterna skickades till en statlig myndighet.

Amazon har sedan bolaget bildades varit motståndare till att förhandla med facket. Amazon är med sina 800 000 anställda USA:s näst största privata arbetsgivare. Därför håller hela landet ögonen på det som händer. För det som händer på Amazon påverkar allt runtomkring.

Som 2018.

Efter en kampanj ledd av olika fackförbund, sociala organisationer och inte minst den tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders, höjdes minimilönen på Amazon till 15 dollar i timmen. Enligt nättidningen The Verge ledde ökningen till att ett antal företag i närheten av Amazons verksamheter också höjde sina löner.

Andra granskningar pekar på att lönerna brukar sjunka i de städer där Amazon etablerar sig, det har affärsmedier som The Economist och Bloomberg rapporterat.

Just den här fackliga kampanjen har väckt stor uppmärksamhet. Och kanske visar den vartåt de amerikanska vindarna blåser. Något förvånande har högerpolitiker som Marco Rubio ställt sig på fackets sida. Amazon-arbetarna har också fått stöd från NFL-spelarnas fackförbund. Och självaste president Joe Biden har varnat Amazon för att ta till fulknep.

Amazon har trots motstånd i den allmänna opinionen gjort allt som står i deras makt för att bekämpa facket. Enligt nättidningen The Intercept har bolaget anlitat en ökänd antifacklig konsultfirma. Amazon har också skickat ut instruktioner till samtliga anställda om hur de ska göra för att rösta nej. Antifacklig information finns också på insidan av toalettbåsens dörrar.

Anställda vittnar om att de tvingats delta vid obligatoriska möten där fackförbundskritisk information har spridits.

I en intervju med tidningen The Guardian berättar en anställd vid namn Jennifer Bates att hon ifrågasatt en överordnads lögner vid ett obligatoriskt antifackligt möte. Efter mötet fotograferade en man hennes henne id-bricka.

– Jag tror det var för att visa att vi kommer i trubbel om ifrågasätter dem, sa Bates.

Konflikten i Alabama är inte den enda mellan Amazon och facket. Förra veckan strejkade italienska Amazonarbetare och under måndagen inledde det tyska facket Verdi en fyra dagar lång strejk i sex städer.

– Amazons orderingång spränger alla gränser. Det är arbetarna som får betala priset, säger Orhan Akman på Verdi, i en artikel publicerad av den internationella fackliga organisationen Uni.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Snabbkoll: Varsel och uppsägningar. Illustration: Mattias Käll

Varsel och uppsägningar

Av med jobbet? Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. Då ökar risken för varsel och uppsägningar. Så fungerar det och det är skillnaden.

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Taxiunionens manifestation den 10 januari 2023.

Svar till förare: Nej – och tystnad

Taxi. Förare som kör för de stora taxiapparna har demonstrerat och strejkat för bättre villkor och högre ersättning. Nybildade organisationen Taxiunionen har krävt att bli accepterade som samtalspart. Men Uber meddelar i ett pressmeddelande att det inte är tal om några förändringar.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.