Amazon-arbetare i Italien strejkar

E-handel. På måndagen gick personalen på e-handelsjätten Amazon i Italien ut i strejk. Uppslutningen blev stor. Även chaufförerna hos de olika underleverantörerna la ner abetet. Bättre organisation av arbetet och mindre stress är några av kraven.

För drygt tre år sedan organiserade facken en riksomfattande strejk på Amazon. Men det här är första gången som även anställda hos underleverantörer deltar. Över hälften av dem som arbetar för Amazon är anställda hos underentreprenörer. Till allra största del handlar det om förare som kör ut varorna. Totalt rör det sig om närmare 40 000 personer.

Under måndagen samlades de strejkande på ett stort antal ställen över hela Italien. Överallt var uppslutningen stor med hundratals strejkande som kom, trots covid-restriktioner. Enligt facken strejkade tre fjärdedelar av arbetsstyrkan.

Sandro Paolucci, som kör för en av underleverantörerna i Piacenza i norra Italien, säger att åtminstone hälften av hans kollegor deltar.

– De flesta av dem som jobbar i dag har inga fasta jobb. Jag har själv varnat dem för att strejka, eftersom det kan vändas mot dem när deras kontrakt går ut, förklarar han.

Tillsammans med ett tiotal kollegor har han åkt till Milano, där ett hundratal strejkande samlats utanför ett Amazon-lager.

– Stämningen är lugn, men vi är beslutsamma. Personligen är jag trött på att hela tiden jobba under en sådan enorm press, förklarar Sandro, som inte tvekade en sekund när det gällde att delta i strejken.

Förarna som arbetar för Amazon har oftast arbetsveckor som är betydligt längre än 40 timmar. Något som blivit ännu värre under pandemin, när folk köper alltmer via internet.

– Arbetsrytmen är explosiv för förarna just nu, och likadan för lagerarbetarna. En förare kan vara tvungen att leverera upp till tvåhundra paket på en dag. Lagerarbetarna går mil inne på lagren, berättar Michele De Rose.

Han är ordförande för det största transportfacket, Filt-Cgil, som organiserat strejken tillsammans med förbunden Fit-Cisl och Uiltrasporti.

Facken vill bland annat att arbetstiden minskar med två timmar per vecka för förarna, att fler arbetare får tillsvidareanställningar, att minimilönerna höjs och att alla får extra betalt för denna hektiska period. Facken hävdar också att arbetarna inte sätts in i rätt lönekategori och därför får lägre löner än de borde ha.

Stora säkerhetsrisker

En annan fråga som facken vill diskutera med motparten är säkerheten för arbetarna. Den enorma tidspressen gör att de flesta riskerar olyckor på vägarna, och dessutom böter när de inte har tid att hitta en bra parkering eftersom det måste gå så snabbt.

– Inom Amazon har vi svårt att få företaget att förstå hur vår fackliga kultur och våra rättigheter fungerar. Till exempel måste fackrepresentanterna kämpa för att organisera klubbmöten på arbetstid, trots att lagen ger oss den rätten. Företaget vill också ge produktionspremier till de personer de själva väljer ut, medan vi anser att alla ska få ta del av dem, säger Michele De Rose.

Förbunden har mött Amazons ledning ett par gånger, och även underleverantörernas arbetsgivarorganisation Assoespressi, utan att lyckas komma någonstans i förhandlingarna. Enligt facken har de ännu inte fått några svar på de krav de lagt fram.

– Vi har fått stöd från flera förbund i utlandet, som anser att det skulle vara banbrytande för Amazon-arbetarna i flera länder om vi får igenom våra krav. Om tystnaden fortsätter efter denna strejk så fortsätter vi kampen, säger Michele De Rose.

Han får medhåll från Sandro Paolucci.

– Vi ger inte upp den här gången. Blir det fler strejker är vi med, konstaterar han bestämt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

HF dras till domstol för hamnstrejk

Konflikt. Arbetsgivaren har stämt Hamnarbetarförbundet (HF) för olovliga stridsåtgärder. I går inledde facket strejker i en rad hamnar där de har medlemmar. I dag på eftermiddagen möts parterna i Arbetsdomstolen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transports hamnkonflikt inställd

Hamn- och stuveriavtalet. Konflikten mellan Transport och hamnbolagen ställdes in i sista minut. Det efter att parterna accepterat medlarnas förslag.

Facket varslar om kabinkonflikt

Konflikt. Flygets kabinpersonal har varslat arbetsgivarna om konflikt. Facket och motparten kommer inte överens om bland annat rätten till helgvila och hur många timmar per vecka kabinpersonalen ska jobba.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.

Avtal 2025
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

Norwegian-klubbens ordförande stolt över nytt avtal

Kabinavtalet. Norwegian-klubbens ordförande Danijel Kovacic har varit med under hela vägen till Transports första avtal för kabinpersonal. – För mig är det extra speciellt eftersom det var jag, Susanne Kindblad, Karen Paz Vasquez och vår kabinklubb som startade resan från Unionen till Transport.