Missnöje med Reno Norden även i Malmö

Renhållning. Bland Malmös miljöarbetare pyr också missnöjet över Reno Norden. I våras tog företaget över all sophämtning och i delar av staden tvingas renhållarna jobba uppåt 12-13 timmar, för att hinna med turerna. Nu överväger de anställda att ta till sympatiåtgärder för kollegorna i Stockholm.

– Det jäser rejält. För någon månad sedan försökte Reno Norden sänka våra löner med flera tusen kronor. Vi lyckades stoppa det. Nu snackar fler och fler om att visa stöd för sopgubbarna i Stockholm, säger en miljöarbetare som vill vara anonym.

För några år sedan tog Reno Norden över sophämtningen i delar av Malmö. I våras vann man ännu en upphandling och företaget har nu hela staden.

Det nya området, ”Malmö 2”, tog Reno Norden över från företaget Suez. Vid entreprenadskiftet fick miljöarbetarna på Suez följa med över, fast bara med provanställningar.

En av de anställda vittnar nu om extrema arbetsdagar för den nya personalen:

– De jobbar massor av övertid. I fredags var den sista sopbilen inte inne förrän klockan åtta på kvällen. Och då rullar bilarna ut klockan 06 på morgonen. Arbetsdagar på 10-12 timmar är närmast regel.

– Killar vågar inte säga ifrån, de är ju bara provanställa. Så Reno Norden kan köra på. Men flera har sagt upp sig. De pallar inte. Reno Norden ondgör sig över all övertid, men de kör med färre bilar än Suez. Ekvationen går inte ihop.

Renhållarna i Malmö följer noga utvecklingen i Stockholm. För någon månad sedan försökte Reno Norden sänka lönerna även i Malmö, berättar en miljöarbetare:

– Vi svarade med att skicka ett brev till företaget, som alla anställda skrev under. Vi förklarade att vi skulle börja jobba strikt efter regelboken. Ja, ta en timmes lunch och följa alla arbetsmiljöregler. Som att dra alltid dra ett sopkärl i taget. Vi skulle även vägra jobba övertid.

– Det tog skruv direkt, företaget gjorde avbön. I Malmö kräver staden ett vite på 1 000 kronor för varje kärl som inte blir tömt. Hundratals kärl hade blivit lämnade varje dag. Det hade kostat Reno Norden enorma pengar.

I Malmö har de anställda inte samma löner och lönesystem som i Stockholm, men väl en förhöjd så kallad premiekompensation. Normalt är den fem kronor per timme enligt kollektivavtalet. Malmöpersonalen har 21 kronor per timme, alltså drygt 2 600 kronor extra i månaden.

Flera miljöarbetare uppger att fler och fler röster höjs för att börja följa regelboken ändå – som stöd till Stockholmsgubbarnas kamp.

– Vi har beting och går normalt hem när vi är klara. Men Reno Norden bryter konstant mot arbetsmiljölagen. Jobbar vi som man borde, och följer alla bestämmelser, kommer uppåt 25–30 procent av alla kärl bli otömda.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Klas-Åke Lundh:
    12 juli, 2017

    Hej. Sopgubbarna är mina idoler och är värda varenda krona hälsar Farbror KÅL.

  2. Mats:
    12 juli, 2017

    Stämmer väl inte riktigt, först ville dom inte ta över någon personal sen när killarna på Reno förklarade att det inte skulle fungera med rent nya gubbar började dom anställa några av oss men vi fick inte köra våra gammla turer. Sen finns det ett A-lag och B-lag, b laget har 5kr mindre i premiekomp övertid dagligen ingen beordrad hjälp från a laget och provanställning.

  3. Svensson:
    12 juli, 2017

    I Kiev/Ukraina så är lönen 4.000:-/månad och då tjänar man bra jämfört med den omgivande landsbygden. Kiev ligger något närmare Stockholm än Bryssel så det är inte så långt borta.

    I Indien så tjänar en duktig arbetare som sköter verktygsmaskiner för mångmiljonbelopp dryga tusenlappen i månad. Ändå är han det "väldigt bra" där fattigdomsgränsen ligger på en inkomst under 4 (Fyra) kronorcper dag.

    I en globaliserad värld så är det dit vi är på väg. Företagar och politikereliten lever gott och vi andra slavar.

  4. Dag Leander:
    12 juli, 2017

    Systemfelet är att de som upphandlar entreprenader alltid gör det till lägsta pris, årtionde efter årtionde. Man kan inte rationalisera tjänsteföretag och pressa ner priset på samma sätt som man gör i tillverkningsindustrin. Till slut återstår bara att skära ner på personalen och/eller att sänka lönerna. På sjukhusen slås det larm om att det är smutsigt av samma anledning - systemfel. Det försöker vi ändra på och vi börjar faktiskt få gehör!

  5. Kenneth Tisell:
    12 juli, 2017

    Det är upphandlingenns baksida, lägsta pris avgör och det är alltid personalen som blir lidande av besparingarna som måste göras för att lönsamheten ska bibehållas

  6. Mike:
    12 juli, 2017

    Jag hoppas verkligen att förbundet går in och stödjer sina medlemmar.
    Utan att säga förmycket ,tycker jag att man inte gjort ett skit för att hjälpa sopgubbarna mot en arbetsgivare som bara försöker utnyttja människor.

  7. Jonas:
    12 juli, 2017

    Förstår inte riktigt det här. Avtalet säger "fredsplikt" och Tranport vill inte stödja strejken men tydligen kan arbetsgivaren under avtalstid sänka lön och öka arbetstid. Vad gör Transport, inget? Har full förståelse för gubbarna som tar striden. F.d medlem

  8. Kenneth Grampe:
    11 juli, 2017

    Bra om sympatiaktion från Malmö. Företag som Reno Norden måste bort.

  9. Janne:
    11 juli, 2017

    Tack för allt stöd!
    Flaggan högt uppe!

  10. Jocke:
    11 juli, 2017

    Tack Malmö men från och med imorgon så är vi inte mer kollegor för att Reno Norden har inga mer sopgubbar i Stockholm.

  11. Douglas Swärdh.:
    11 juli, 2017

    Har inte Reno Norden hållit på länge nog,kommunerna måste sätta ner foten och kräva att arbetsmiljölagen följs.

  12. Kenth-Inge Persson:
    11 juli, 2017

    Äntligen så får alla se att det inte bara är i Stockholm som detta företag missköter sig.
    Hur kan kommunerna beblanda sig med sådan här? Vad tycker Malmö Stad? Ska nu även malml borna få sop problem pga Renonordens arbetarfientliga personalpolitik. Finns nog bara ett ord att säga om detta företag SKANDALÖST

Lästips:

Thomas Belvén, Jan Sehlin, Peter Strålind och Magnus Lundberg utanför Folkets hus i Solna. Emil Blomqvist och Joakim Björkstedt sitter också i styrelsen, men är inte med på bild.

”Vi vill ha bättre hämtställen”

Miljöarbetare. Efter den uppmärksammade sopstrejken 2017 ­tömdes Stockholmsavdelningens miljösektion på folk. Nu tar sektionen nya tag med nyvald ordförande, arbete för mer inflytande vid upphandlingar och bättre arbetsmiljö – så att sopgubbarna ska hålla fram till pensionen.

Micke Andersson

… som konstruerat en automatisk utrullare för soptunnorna och skapat en verklig snackis i Västmanland.

Thomas Belvén

… sopgubbe som körde hushållssopor i Vallentuna när snöovädret slog till i veckan.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.