Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg
Close
Teslas verkstad i Segeltorp i Huddinge, söder om Stockholm, är en av de verkstäder där avfallshanteringen är försatt i blockad från och med nyårshelgen.
Close
Strejken på Tesla

Lång färd mot kollektivavtal

Konflikt. Tesla rundar hamnblockaden och tar in bilar landvägen från Tyskland. Transport öppnar för fler sympatiåtgärder framöver till stöd för IF Metall, som skulle acceptera om den amerikanska elbilstillverkaren lägger verksamheten i ett annat bolag som har kollektivavtal – ”gör en Amazon”.

Den 29 december, fredagen före nyårshelgen, inledde Transportarbetareförbundet blockaden av all avfallshantering vid elva Teslaverkstäder i landet. Då hade bilmekaniker vid svenska Teslaverkstäder strejkat för rätten att teckna kollektivavtal i drygt två månader.

Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande. Foto: Martin Hörner Kloo
Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande. Foto: Martin Hörner Kloo

Hittills har sopblockaden inte lett till några dramatiska konsekvenser, men Transport tror att blockaden kommer att få effekt inom de närmaste veckorna.

– Det kommer sannolikt att bli rätt stora problem att bedriva verksamhet, man får ju inte ha hur mycket avfall som helst stående. Men jag är övertygad om att Tesla kommer försöka med något slags motåtgärd, så har det varit hittills, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Transport var det första fackförbund som varslade om sympatiåtgärder. I dagsläget har ytterligare ett tiotal svenska fackförbund tagit till åtgärder mot den amerikanska elbilstillverkaren.

Sedan november är lastning och lossning av Teslor i svenska hamnar försatt i blockad. Och nu blockerar transportfacken i Norge, Danmark och Finland också införsel av Teslabilar till Sverige.

Men elbilstillverkaren har ändå lyckats föra in bilar, landvägen från Tyskland.

– Det blir väldigt krångligt att ta varenda bil den vägen och till slut får vi väl begära sympatiåtgärder i Tyskland om det behövs, säger Tommy Wreeth.

Transports förbundsordförande utesluter inte ytterligare sympatiåtgärder:

– Det är klart att vi kan göra mer. Vi har andra grupper i åtanke.

Tommy Wreeth nämner grupper som arbetar med bärgning och på gummiverkstäder. Samtidigt understryker han vikten av att först förankra stöd för sympatiåtgärder hos medlemmarna:

– Vi vill ha medlemmarna med oss, och även undvika att sympatiåtgärderna drabbar privatpersoner så långt det går.

Kringgår åtgärderna

Trots IF Metalls strejk pågår arbete på Teslas verkstäder. Alla anställda är inte med i facket, och inte samtliga som är medlemmar har deltagit i strejken.

– Vi var beredda på att det skulle ta tid, så det är bara att gneta på och vi ser att det kommit grus i deras maskineri. Tesla försöker kringgå våra åtgärder. Därför behövs det sympatiåtgärder, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, till Dagens Nyheter.

IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä uppger också för DN att det ”finns massor mer” att ta till när det gäller stridsåtgärder men också att det pågår hemliga samtal med Tesla. Och att det kan finnas en annan lösning än att Tesla tecknar kollektivavtal direkt med IF Metall.

En lösning som fackförbundet skulle acceptera vore om den amerikanska elbilstillverkaren gör som e-handelsjätten Amazon; lägger den svenska verksamheten i ett annat bolag – ett bolag som har kollektivavtal.

Starkt stöd internationellt

Teslas ägare Elon Musk – en av världens rikaste människor – har också gjort sig känd som en av världens mest antifackliga. IF Metall har fått ett brett stöd för sin kamp för kollektivavtal, både i Sverige och i en rad andra länder.

Nyligen uttryckte det amerikanska fackförbundet United Auto Workers (UAW) stödet i ett solidaritetsbrev till IF Metall, och kallar i brevet strejken för modig. Det amerikanska bilarbetarfacket menar att strejken skickar ett viktigt budskap till Tesla.

UAW, som är ett av Amerikas största fackförbund med nära 400 000 medlemmar, har tidigare hindrats att organisera arbetare hos Tesla. Shawn Fain, UAW:s ordförande, lyfter i solidaritetsbrevet som Sveriges Radio tagit del av, även Transports sympatiåtgäder och kallar dem ett föredöme.

Kamp för kollektivavtal

Nya Teslor fraktas trots konflikten in i Sverige från Tyskland. Där har IF Metalls systerförbund, IG Metall, länge försökt få teckna kollektivavtal för medlemmar på Teslas jättelika bilfabrik utanför Berlin. Hittills förgäves.

Elbilstillverkaren säger blankt nej till att teckna kollektivavtal med det tyska fackförbundet, rapporterar tidningen Berliner Kurier. Liksom i Sverige framhåller Tesla i Tyskland att båda produktionen och arbetsförhållandena, med bra löner och generösa förmåner för anställda, fungerar bäst utan inblandning.

Tyska IG Metall har tidigare uttalat sitt stöd för den svenska konflikten men beklagat att det måste stanna vid ord. Sympatiåtgärder är inte möjliga, enligt det tyska facket.

– Det skulle vara olagligt. Man strejkar för den egna verksamheten, för de egna lönerna. En politisk strejk skulle innebära att man bryter mot arbetsplikten, och då skulle arbetsgivaren kunna agera mot de anställda, sa Markus Sievers, IG Metalls presstalesperson, till DN i december.

En sympatiåtgärd behöver dock inte handla om strejk. Det kan handla om att blockera viss verksamhet som inte får utföras.

En rad svenska fackförbund har sedan IF Metall inledde strejken på Teslaverkstäder varslat om sympatiåtgärder. På sin hemsida har IF Metall listat information om åtgärder olika fack, i huvudsak LO-förbund, lagt under konflikten. Sidan uppdateras löpande, för närvarande är det tio förbund:
Transport, Målarna, Elektrikerna, Musikerförbundet, Byggnads, Seko, Hamnarbetarförbundet, Fastighets, Kommunal och Fackförbundet ST.

Mats L Andersson Transport avdelning 4 Östergötland
Mats L Andersson, ombudsman avdelning 4. Foto: John Antonsson

”Stor skillnad”

På tisdagen var ombudsman Mats L Andersson, från Transports Östgötaavdelning, och träffade folk från IF Metall vid Teslas verkstad i stadsdelen Hageby i Norrköping. Enligt honom var allt i området lugnt, med ”väldigt få” bilar i rörelse:

– Det är inte alls mycket inleveranser som kommer, det märks stor skillnad mot hur det var i höstas.

Enligt IF Metall centralt kan Tesla inte alls bedriva sin verksamhet  och leverera i samma takt som innan strejken inleddes i oktober. Det gäller både service och införsel av nya Teslor.

Konfliktåtgärderna har med IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäles ord  ”skapat grus” i Teslas maskineri. Men den amerikanska biltillverkarens motåtgärder har gjort att det krävs sympatiåtgärder från andra fackförbund för att nå framgång, något IF Metall vände sig till Transportarbetareförbundet om i ett tidigt skede.

Blockaden av all avfallshantering vid Teslaverkstäder är den senaste sympatiåtgärden Transport inlett till stöd för IF Metalls  rätt att teckna kollektivavtal. Men det kan alltså bli aktuellt med fler sympatiåtgärder på Transports avtalsområden i år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Rolf:
  13 januari, 2024

  Bra artikel, men nu får ni sluta, det ska vara fritt att ansluta sig som företag, så länge som man följer lagar och regler. Vart är vi på väg....nytt östblock?

 2. Kent Bodin:
  11 januari, 2024

  Tesla gör fler saker, de säljer bilar oskyltade till kund som i sin tur beställer nya skyltar mot de befintliga skyltarna som inte finns, även så gör Tesla hembesök av mekaniker hos kund som äger en Tesla bil

 3. Lars-Göran Holmlund:
  11 januari, 2024

  För att använda en Klyscha, "Upp till kamp". Så anser jag att förbundet handlar helt rätt. Jag är nu pensionär, men att utländska företag som är verksamma i Sverige och som vägrar att teckna kollivavtal , inte har rätt att bedriva verksamhet i Sverige. Jag stöder helt och fullt förbundets kommande åtgärder mot Tesla!

Lästips:

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Plånbok med pengar

Här är årets nya löner

Avtal. Nu har halva 2024 gått och nästan alla Transports grupper har fått nya löner. Här är några av dem.

Omöjliga körtider pressar förare

Servicetrafik. Det är fortsatt stora problem med det nya bokningssystem som införts i Östergötland. Värst är de orealistiska körtiderna. Färdtjänstförare upplever att stressen hotar att knäcka dem – och offra säkerheten.

Kabinpersonalens klubbar
Lou Fermisson, ordförande på Transportklubben vid AAP, Danijel Kovacic, ordförande för Norwegians Transportklubb och Ekaterina Parenkova som håller i klubban på Eurowings kraftsamlar för att förbättra arbetsvillkoren för kabinpersonalen.

”Vi vill att företagen ska lyssna på oss”

Flyg. Höjd lön efter sänkningen under pandemin. Att företaget lyssnar på oss och behandlar oss rättvist. Bättre scheman och mindre helgjobb. Rätt till ob-­ersättning. Det är några av frågorna som de fackligt engagerade vid Transports nya kabinklubbar vill driva.

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.