vinterdäck och lastbil på vinterväg
Close
Snö, blåst och kyla skapade stora problem i trafiken första veckan på året. På E22:an mellan Kristianstad och Hörby fastnade hundratals lastbilar i motorvägen – dåliga däck har diskuterats som en huvudorsak till problemen att komma loss, något som tillbakavisas av Trafikverkets undersökningar. (GENREBILD)
Close

Svår start på året för trafiken

Trafik. Extrem kyla, kraftiga snöfall och hård vind. Inställd tåg- och busstrafik, olyckor och nära tusen bilar fast på E22 i oväder. På flera håll i landet började 2024 med stora transportproblem på grund av väderförhållandena.

På nyårsdagen drog den sibiriska kylan in över de nordliga delarna av Sverige och Finland.

De låga temperaturerna i Norrbotten blev en nyhet också internationellt. Bland annat den amerikanska nyhetsbyrån AP uppmärksammade köldrekordet för säsongen i Nikkaluokta; minus 42 grader. Den brittiska tv-kanalen Sky New talade om hur ”länderna hålls kvar i greppet av den nordiska köldknäppen” under årets första vecka.

På nyårsdagens kväll ställdes tågtrafiken in från Luleå och norrut på grund av kylan. Vytåg, som driver trafiken, ville inte riskera ett fastfruset tåg i Kiruna följande morgon. Än mindre att anställda eller resande ombord skulle fastna om något hände på vägen.

Den inställda tågtrafiken i norr fick konsekvenser också söderöver, med inställda turer Stockholm – Umeå bland annat. Någon ersättningstrafik kunde inte ordnas då bussbolagens nedre köldgräns för diesel är 35 minusgrader.

Varningar i söder

Också för stora delar av södra Sverige inleddes året med väder som orsakade omfattande trafikstörningar.

Väderinstitutet SMHI gick ut med flera varningar på grund av ett lågtryck som drog in över Götaland, med kraftiga vindar och snöfall.

För Dalsland utfärdade SMHI en orange varning, den näst högsta varningskategorin, och en uppmaning till allmänheten att inte ge sig ut över huvud taget.

I ett område norr om Uddevalla och nordost – mot Åmåltrakten – var snöfallet som kraftigast, med upp mot en halvmeter snö lokalt under ett dygn.

Varningen gällde också det väderfenomen som kallas snökanon eller ”Vänersnö”, med kraftiga vindar.

Totalstopp på E22

Också för södra delarna av Kalmar län, Blekinge och delar av Skåne utfärdade SMHI varningar.

På motorvägen E22, mellan Kristianstad och Hörby, körde de första bilarna fast i snöovädret på onsdagsförmiddagen förra veckan. Många bilister fick vänta i över ett dygn på att få hjälp från platsen.

Som mest var närmare tusen fordon fast på sträckan, varav ett par hundra lastbilar.

Med hjälp av Försvarets bandvagnar hade ett hundratal personer på torsdagsmorgonen hämtats ur bilar som fastnat på motorvägen i nordöstra Skåne. De evakuerade fördes till en uppsamlingsplats i Hörby kommun.

De drabbade uppmanades att inte lämna sina bilar utan att sitta kvar och invänta hjälp. Räddningspersonal har hanterat några fall, bland annat hjälp till några diabetiker men enligt polisen på torsdagen rörde det sig inte om några allvarligare sjukdomsfall.

Räddningstjänsten hade klippt upp mitträcket på E22:ans sträckning för att få loss bilister som kört fast.

Ett 60-tal tungbärgare skickades till platsen, efter en beställning till SOS International att inleda och koordinera bärgning av lastbilar. Vid 21-tiden på torsdagen var det fortfarande ett 50-tal lastbilar som stod kvar och bärgningsarbetet väntades pågå hela natten.

Först drygt två dygn efter att de första bilarna kört fast, vid middagstid på fredagen, kunde motorvägen öppnas i båda riktningar.

”Många orsaker”

Efter att hundratals lastbilar fastnat på E22:an har diskussioner förts om dåliga vinterdäck kan vara en huvudorsak till kaoset. Flera lastbilschaufförer har också i bland annat tv-inslag berättat om hur andra förare misslyckats med att komma loss, på grund av däck som ”inte får fäste” i underlaget.

Men experter menar att det inte finns någon enkel förklaring, utan att det i stället handlar om en kombination av orsaker, varav en var rådande väderförhållanden.

– När en olycka sker så har det oftast brustit på ett eller flera ställen i en lång händelsekedja där många faktorer spelar in. Det kan till exempel orsakats av en annan trafikant eller en dålig hastighetsanpassning av en förare säger Omar Bagdadi, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen genomför tillsammans med Polisen vart tredje år en kontroll av vinterdäck på tunga fordon. Den senaste kontrollen gjordes 2023.

Kontrollerna visar att 98 procent av lastbilar och bussar som kör på svenska vägar har godkända vinterdäck. Därför anser Transportstyrelsen att det inte behövs skärpta krav.

Skärpta regler för vinterdäck för tunga fordon infördes redan 2013 och skärptes ytterligare sex år senare, 2019.

I början av december förra året presenterade Transportstyrelsen en utredning om skärpta krav för vinterdäck på tunga fordon. I utredningen har såväl buss- och lastbilschaufförer som bärgningsföretag och Trafikverkets säkerhetsexperter intervjuats.

Slutsatsen är att problemen inte beror på vinterdäck när det gäller lastbilar och bussar som fastnar i snöoväder och blockerar trafiken. Intervjuade i samtliga kategorier lyfter i stället fram vinterväghållningen som orsak till problemen.

Yrkestrafik drabbad

Vädret orsakade också störningar i trafiken för flera transportverksamheter.

En trafikolycka utanför Landskrona stoppade på torsdagen distributionen av Hallands Nyheter i samtliga distrikt – tidningstransporten fastnade efter olyckan. Det, sammantaget med det dåliga väglaget, gjorde att Västsvensk tidningsdistribution (VTD) tog beslutet att helt ställa in utdelningen.

Även på flera andra håll drabbades tidningsutdelningen förra veckan. Distributionen av Tidningen Ångermanland till Kramfors och Härnösand förhindrades av att E4:an varit avstängd under en stor del av natten till torsdag. Transporten från tryckeriet fastnade också här i trafiken.

Också miljöarbete har påverkats av det rådande väglaget.

I Vimmerby och Hultsfred har vissa boende väntat sedan annandag jul på sophämtning. Och några kan behöva vänta till denna vecka med tanke på väderprognosen inför trettonhelgen, enligt Östra Smålands Kommunalteknikförbund, som svarar för sophämtningen.

Bodens kommun ställde på grund av kölden in sophämtningen under onsdagen.

– Det är med hänsyn till både människor och maskiner, säger Maria Nyström, chef för avfallsenheten, till Norrländska Socialdemokraten.

Tidigare den första januariveckan stoppades all tågtrafik från Luleå norrut på grund av extremkyla.

Också i söder har tågtrafiken på flera sträckor varit inställd i början av veckan, bland annat Krösatåget mellan Kalmar och Linköping. Hård vind och kraftigt snöfall gjorde att riskerna – bland annat nedfallna träd över kontaktledningar – bedömdes som för stora för att köra tågen.

Mildare i veckan

Den här veckan har vädret slagit om. Mest dramatiskt har det varit i norr. På sina håll har temperaturen i Norrbotten och Västerbotten stigit med 40 grader på några få dagar.

I början av veckan visade termomtern på plus! Bland annat i Umeå (+5 grader på tisdagen) som i fredags hade den kallaste dagen sedan 1978, med en temperatur på minus 37.

Förra torsdagen visade mätaren minus 43,8 grader i Naimakka i Kiruna kommun, lägsta uppmätta temperaturen i landet sedan 1999 enligt SMHI. Den här veckan var det också där flera plusgrader.

Men till helgen sjunker temperaturen åter i norr, liksom i stora delar av övriga landet. Temperaturerna är dock för årstiden mer normala än under den inledande extremveckan. Inför helgen har SMHI ännu inte utfärdat några vädervarningar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lars-Eric Ling:
    11 januari, 2024

    Jag är 77 år fyllda och har varit yrkeschaufför i hela mitt liv.
    Men jag ser inget ekipage som kör med kedjor i dag. De ingår väl inte i utvecklingen. På min tid utbildade vi oss själva.

Lästips:

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.