Close
Rati Kupatadze på vernissage för fotoutställningen med bilder tagna av plattformsarbetare hösten 2022 i Stockholm.
Close

Med gig-jobbarnas egna bilder

Utställning. 17 arbetare, 105 foton. Bra och dåligt med plattformsarbete gestaltat av taxiförare, internetbaserade frilansare och bud i Stockholm. På Karolinska Institutet pågår för närvarande en utställning kopplad till en studie om gig-jobb och hälsa.

Appar och teknik, ett av fem teman taxiförare formulerade.

Appens rutt för ”go-uppdrag”, svindlande utsikt från Söders höjder, ett bananskal på den grälla boxen för matleveranser och ryggtavlan på en berusad passagerare utanför taxin.

– Alla bilder och berättelser, och urvalet, har kommit från gig-arbetarna själva. Bilderna är tagna i oktober och november förra året, sa forskaren Nuria Matilla-Santander i sitt tal då fotoutställningen öppnade den sista februari.

Nuria Matilla-Santander

Nuria Matilla-Santander är ansvarig för ”Gig-Health”-studien, som görs vid institutionen för yrkesmedicin, Karolinska Institutet (KI).

– Plattformsarbete är en av de viktigaste förändringarna på arbetsmarknaden, och ofta debatteras ofta i olika sammanhang. Som politisk fråga är det aktuellt dagligen både här i Sverige och på EU-nivå till exempel. Men förvånansvärt lite är känt om plattformsarbetarnas hälsa och arbetsvillkor

Utställningen är ett led i projektet, och visas under de tre första februariveckorna på stora skärmar i KI:s nybyggda lokaler på Stockholmssidan av Solnabron.

Svårt att hitta

Utställningslokalen är den pampiga entréhallen där institutionen för yrkesmedicin håller till. Mitt emot Karolinska sjukhusets och institutets område, som också omvandlats under senare år när Solna och huvudstaden vuxit samman. ”Kan vara svårt att hitta rätt här”, påpekar Rati Kupatadze.

Rati är en av dem som medverkar i utställningen. Han arbetar som cykelbud för en av de större aktörerna inom plattformsekonomin. Tidigare har han kört moped och elbil för ett annat bolag.

– Jag försöker se de bättre sidorna, hitta det ljusa, för att använda i historier. Själva arbetsprocessen är ju rätt trist, men lönen betalar hyran, säger Rati Kupatadze.

Under temat ”Essens” visas hans fotografi då han tar en selfie, och i beskrivningen står att självporträttet representerar behovet av att upprätthålla en positiv fasad. Den svartvita tröjan symboliserar kontrasten mellan inre, negativa känslor och den positiva utsidan som visas upp för kunderna.

Cykelbudet Rati Kupatadze framför en av sina bilder.

Rati kom till Sverige från Georgien 2021 och bor i dag tillsammans med flickvännen i en av Stockholms ytterförorter, nära gröna tunnelbanelinjens ändstation.

Foto är en hobby, och även om han inte arbetat professionellt som fotograf tidigare har han använts sig av kunskaperna under studierna vid arkitekturhögskolan i sitt gamla hemland.

– Ja, jag ser ”delivery” som något tidsbegränsat. Så är det för de flesta jag jobbar med.

Jobbet kan vara tufft. Särskilt vintertid. Och det kräver god kondition, och kunna bära tungt fem trappor utan hiss. Men när Rati Kupatadze får frågan om sådant som är problem är det annat han lyfter:

– I stället för att förbättra villkoren, om man tar upp något med en chef, tar de in nya ”riders”. Det är många som söker. Och de man jobbat med söker sig till andra jobb.

Under en annan av Ratis bilder på utställningen står ”fotografen beskrev hur de rutinmässiga och repetitiva arbetsuppgifterna förde hans tankar till den antika myten om Sisyfos och hans evighetslånga kamp med att rulla en sten uppför ett berg”.

Deltagarna i studien har diskuterat i grupp hur ögonblicken de fångat i bilder relaterar till deras hälsa.

Relaterat till hälsa

Utställningen visar både positiva och negativa aspekter av arbetets organisering. Stress och otrygghet. Frihet och ensamhet. En hund i baksätet, blötsnö över arbetskläderna.

”Djur har en positiv effekt på hälsan, och är ett givet samtalsämne” förklarar en fotograf, som ofta har kunder med husdjur. En annan berättar om hur arbete i dåligt väder är svårt, riskabelt och smärtsamt, samt väcker oro för skador och att bli sjuk.

Vernissage på utställningen Bra och dåligt med plattformsarbete på KI.

De som deltagit i studien har också formulerat egna rekommendationer för att förbättra arbetsvillkoren, och leda till bättre hälsa och välmående.

Det handlar om allt ifrån råd till kollegor att alltid läsa kontrakt noga till önskan om riktigt skyddsutrustning, betald av arbetsgivaren. Och om anständig lön för att slippa ständigt närvarande ekonomisk stress.

I boken Bra och dåligt med plattformsarbete är rekommendationerna samlade, liksom bilder och olika tema som gigarbetarna lyft som viktiga för den egna gruppen. Det går också att se och läsa mer på hemsidan för gig-hälso-projektet, på gighealthproject.com.

Projektet är finansierat av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Vinnie, Vide, Mathilda, Lumi, Janne, Wilton och William Selin. ”Tack vare pandemin hittade vi till naturen, där får barnen vara sig själva utan att behöva anpassa sig till en massa saker. Vi grillar korv och de har varandra”, säger Janne. Foto: Justina Öster

”Fantastiskt med en stor familj!”

Storfamilj. Improvisation är en konst för sexbarnspappan och fackligt engagerade sopgubben Jan Selin och hans fru Mathilda. – Vi är vad arbetsgivarna brukar gilla, flexibla, fast noga med rutiner, säger han.

Ilan De Basso (S), Europaparlamentariker.

Lön från arbete ska gå att leva på

Debatt. Det verkar pågå en trend bland liberaler att testa på ”vanliga” jobb i ett försök att bygga upp förtroende – för att sedan tala om hur arbetsmarknaden och tryggheten ska avregleras och bli mer flexibel för att fler ska komma i arbete. Ett väldigt tafatt försök att låtsas bry sig om arbetare.

Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet. Foto: Pernilla Ahlsén

En dag i bärgningsbilen

Arbetsmiljö. Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet.

Transport larmar om mobbning på CSG

Bevakning. Utfrysning, förlöjligande och mobbning från chefer. Oklara rutiner, slarv med nycklar, brist på skyddsutrustning och trasiga personlarm. Transport larmar om en rad brister på bevakningsbolaget CSG i Örebro. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion.

Helsingborgs hamn varslar 42 personer

Hamn. Minskad orderingång och olönsam lagerverksamhet är det som ligger bakom varslen i Helsingborgs hamn, enligt vd Bart Steijaert.

Avtal 2023
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Fack säger nej till lönebud

Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.