Close
Rati Kupatadze på vernissage för fotoutställningen med bilder tagna av plattformsarbetare hösten 2022 i Stockholm.
Close

Med gig-jobbarnas egna bilder

Utställning. 17 arbetare, 105 foton. Bra och dåligt med plattformsarbete gestaltat av taxiförare, internetbaserade frilansare och bud i Stockholm. På Karolinska Institutet pågår för närvarande en utställning kopplad till en studie om gig-jobb och hälsa.

Appar och teknik, ett av fem teman taxiförare formulerade.

Appens rutt för ”go-uppdrag”, svindlande utsikt från Söders höjder, ett bananskal på den grälla boxen för matleveranser och ryggtavlan på en berusad passagerare utanför taxin.

– Alla bilder och berättelser, och urvalet, har kommit från gig-arbetarna själva. Bilderna är tagna i oktober och november förra året, sa forskaren Nuria Matilla-Santander i sitt tal då fotoutställningen öppnade den sista februari.

Nuria Matilla-Santander

Nuria Matilla-Santander är ansvarig för ”Gig-Health”-studien, som görs vid institutionen för yrkesmedicin, Karolinska Institutet (KI).

– Plattformsarbete är en av de viktigaste förändringarna på arbetsmarknaden, och ofta debatteras ofta i olika sammanhang. Som politisk fråga är det aktuellt dagligen både här i Sverige och på EU-nivå till exempel. Men förvånansvärt lite är känt om plattformsarbetarnas hälsa och arbetsvillkor

Utställningen är ett led i projektet, och visas under de tre första februariveckorna på stora skärmar i KI:s nybyggda lokaler på Stockholmssidan av Solnabron.

Svårt att hitta

Utställningslokalen är den pampiga entréhallen där institutionen för yrkesmedicin håller till. Mitt emot Karolinska sjukhusets och institutets område, som också omvandlats under senare år när Solna och huvudstaden vuxit samman. ”Kan vara svårt att hitta rätt här”, påpekar Rati Kupatadze.

Rati är en av dem som medverkar i utställningen. Han arbetar som cykelbud för en av de större aktörerna inom plattformsekonomin. Tidigare har han kört moped och elbil för ett annat bolag.

– Jag försöker se de bättre sidorna, hitta det ljusa, för att använda i historier. Själva arbetsprocessen är ju rätt trist, men lönen betalar hyran, säger Rati Kupatadze.

Under temat ”Essens” visas hans fotografi då han tar en selfie, och i beskrivningen står att självporträttet representerar behovet av att upprätthålla en positiv fasad. Den svartvita tröjan symboliserar kontrasten mellan inre, negativa känslor och den positiva utsidan som visas upp för kunderna.

Cykelbudet Rati Kupatadze framför en av sina bilder.

Rati kom till Sverige från Georgien 2021 och bor i dag tillsammans med flickvännen i en av Stockholms ytterförorter, nära gröna tunnelbanelinjens ändstation.

Foto är en hobby, och även om han inte arbetat professionellt som fotograf tidigare har han använts sig av kunskaperna under studierna vid arkitekturhögskolan i sitt gamla hemland.

– Ja, jag ser ”delivery” som något tidsbegränsat. Så är det för de flesta jag jobbar med.

Jobbet kan vara tufft. Särskilt vintertid. Och det kräver god kondition, och kunna bära tungt fem trappor utan hiss. Men när Rati Kupatadze får frågan om sådant som är problem är det annat han lyfter:

– I stället för att förbättra villkoren, om man tar upp något med en chef, tar de in nya ”riders”. Det är många som söker. Och de man jobbat med söker sig till andra jobb.

Under en annan av Ratis bilder på utställningen står ”fotografen beskrev hur de rutinmässiga och repetitiva arbetsuppgifterna förde hans tankar till den antika myten om Sisyfos och hans evighetslånga kamp med att rulla en sten uppför ett berg”.

Deltagarna i studien har diskuterat i grupp hur ögonblicken de fångat i bilder relaterar till deras hälsa.

Relaterat till hälsa

Utställningen visar både positiva och negativa aspekter av arbetets organisering. Stress och otrygghet. Frihet och ensamhet. En hund i baksätet, blötsnö över arbetskläderna.

”Djur har en positiv effekt på hälsan, och är ett givet samtalsämne” förklarar en fotograf, som ofta har kunder med husdjur. En annan berättar om hur arbete i dåligt väder är svårt, riskabelt och smärtsamt, samt väcker oro för skador och att bli sjuk.

Vernissage på utställningen Bra och dåligt med plattformsarbete på KI.

De som deltagit i studien har också formulerat egna rekommendationer för att förbättra arbetsvillkoren, och leda till bättre hälsa och välmående.

Det handlar om allt ifrån råd till kollegor att alltid läsa kontrakt noga till önskan om riktigt skyddsutrustning, betald av arbetsgivaren. Och om anständig lön för att slippa ständigt närvarande ekonomisk stress.

I boken Bra och dåligt med plattformsarbete är rekommendationerna samlade, liksom bilder och olika tema som gigarbetarna lyft som viktiga för den egna gruppen. Det går också att se och läsa mer på hemsidan för gig-hälso-projektet, på gighealthproject.com.

Projektet är finansierat av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

Uberbud på, moped.

Plattformsarbetarnas villkor stärks i EU

Politik. EU:s nya regler för över fem miljoner plattformsarbetare är klara. Reglerna kan ge plattformsarbetarna en anställning och de rättigheter som följer med det.

Mhamed Åkahim, Mahmond Idris Alamin och Mahmut Muzappar. Foto: Johm Antonsson

Hjälper du polisen, taxichaufför?

Enkät. Polisen har bett taxiförare att vara uppmärksamma och ringa 112 om de ser misstänkta personer. Det har hänt att ungdomar tagit taxi till bensinstationer för att fylla petflaskor och dunkar med bensin och starta bränder, som en del i gängkrig och kriminalitet.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.