Close
Kärnan i Malmöavdelningens bibliotek är boklådorna som körs ut till lokala företag.
Close

Malmös bibliotek nomineras till LO-pris

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har nominerats till Årets Arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden. Hemligheten är boklådor ute på olika transportföretag.

– Fantastiskt kul, säger ansvariga Anders Palmqvist på Transports avdelning i Malmö.

Till vardags är han regionalt skyddsombud med ansvar för arbetsmiljön på lokala transportföretag.

Han berättar att avdelningen byggt upp biblioteksverksamheten över tid. Biblioteket finns på avdelningen (på Kosterögatan), men boklådorna som körs ut till företagen är viktigast. Tänk modell äppellåda som fylls med en kompott av populära romaner, deckare, klassiker och några barn- och ungdomsböcker. Lådan är märkt med Boken i lådan.

– Hela tanken med biblioteket är att böckerna ska ut på företag och nå de anställda. Hittills har vi samarbete med två bolag, Loomis och Kuehne Nagel, och ett tredje är på gång. Fyra är nog lagom att hantera.

Lånesystemet är enkelt, lånen registreras inte. Avdelningen litar till människors ärlighet och att en och annan bok försvinner finns med i beräkningen.

– Det är bättre än ett system vi inte skulle klara av att hantera.

Vid starten köpte avdelningen några billiga bokhyllor. Ett antal böcker har handlats in men kostnaden har hållits nere genom att anställda och vissa förlag, på förfrågan, donerat litteratur.

När möten arrangeras på avdelningen passar en del medlemmar på att plocka med sig böcker. Deckare är populärast, ljudböcker finns också att låna liksom arbetarlitteratur.

– Vi vill vårda en del av vårt kulturarv, så att böckerna inte rensas bort och försvinner. De finns också till hands om man söker efter fakta, säger Anders Palmqvist.

Själv är han glad i deckare.

–Jag gillar Roslund och Hellströms som skriver böcker ihop.

Nominera senast 17 oktober

Hittills har sju nomineringar kommit in till LO-förbundens utmärkelse, Årets arbetsplatsbibliotek. Tiden löper ut den 17 oktober berättar Transportarbetareförbundets kulturansvariga Maria Lefoy, som tar emot nomineringarna.

– Först fick vi inte in några förslag så vi förlängde tiden och nu har vi fått in fler nomineringar än tidigare. Jag tycker att Transports Malmöavdelning har ett jättefint bibliotek, tack vare att Anders Palmqvist är så engagerad. Handels har också fått flera nomineringar.

Transports uppmärksammade vägkroksbibliotek har bidragit till att många läsovana hittat fram till litteraturen. Men i takt med att allt fler nu streamar ner böckerna i sina mobiler och lyssnar på uppläsningar har de blivit färre.

– Vi hade tretton. Nu finns bara fem kvar men det är en utveckling vi räknat med, säger Maria Lefoy.

Hon räknar upp Tönnebro, söder om Söderhamn, Smålandsrasta i Klevhult, Håby motell utanför Uddevalla, Björkäng vägkrog utanför Varberg och Rasta i Grum/Nyängen i Värmland.

Den 9 november arrangerar LO ett seminarium kallat Boken på arbetsplatsen. Företrädare för studieförbundet ABF medverkar, liksom ansvariga för arbetsplatsbibliotek och arbetarförfattare. I år medverkar också illustratören Robert Nyberg. Där kommer vinnaren av Årets arbetsplatsbibliotek att presenteras. Priset är 10 000 kronor och ett författarbesök.

Varför ska man läsa?

– För att utveckla sitt ordförråd och ta för sig bättre på arbetsplatsen och livet i övrigt. Läsandet bär demokratin så det är jätteviktigt, säger Maria Lefoy.

Fotnot: Är du medlem i Transport eller något annat LO-förbund och vill nominera? Mejla ditt förslag med en motivering till maria.lefoy@transport.se. Uppge ditt namn, e-postadress, telefonnummer (frivilligt), vilket LO-förbund du tillhör, namn och mobilnummer till arbetsplatsbibliotekets kontaktperson. Sista dag är 17 oktober 2022.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.