Close
Kärnan i Malmöavdelningens bibliotek är boklådorna som körs ut till lokala företag.
Close

Malmös bibliotek nomineras till LO-pris

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har nominerats till Årets Arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden. Hemligheten är boklådor ute på olika transportföretag.

– Fantastiskt kul, säger ansvariga Anders Palmqvist på Transports avdelning i Malmö.

Till vardags är han regionalt skyddsombud med ansvar för arbetsmiljön på lokala transportföretag.

Han berättar att avdelningen byggt upp biblioteksverksamheten över tid. Biblioteket finns på avdelningen (på Kosterögatan), men boklådorna som körs ut till företagen är viktigast. Tänk modell äppellåda som fylls med en kompott av populära romaner, deckare, klassiker och några barn- och ungdomsböcker. Lådan är märkt med Boken i lådan.

– Hela tanken med biblioteket är att böckerna ska ut på företag och nå de anställda. Hittills har vi samarbete med två bolag, Loomis och Kuehne Nagel, och ett tredje är på gång. Fyra är nog lagom att hantera.

Lånesystemet är enkelt, lånen registreras inte. Avdelningen litar till människors ärlighet och att en och annan bok försvinner finns med i beräkningen.

– Det är bättre än ett system vi inte skulle klara av att hantera.

Vid starten köpte avdelningen några billiga bokhyllor. Ett antal böcker har handlats in men kostnaden har hållits nere genom att anställda och vissa förlag, på förfrågan, donerat litteratur.

När möten arrangeras på avdelningen passar en del medlemmar på att plocka med sig böcker. Deckare är populärast, ljudböcker finns också att låna liksom arbetarlitteratur.

– Vi vill vårda en del av vårt kulturarv, så att böckerna inte rensas bort och försvinner. De finns också till hands om man söker efter fakta, säger Anders Palmqvist.

Själv är han glad i deckare.

–Jag gillar Roslund och Hellströms som skriver böcker ihop.

Nominera senast 17 oktober

Hittills har sju nomineringar kommit in till LO-förbundens utmärkelse, Årets arbetsplatsbibliotek. Tiden löper ut den 17 oktober berättar Transportarbetareförbundets kulturansvariga Maria Lefoy, som tar emot nomineringarna.

– Först fick vi inte in några förslag så vi förlängde tiden och nu har vi fått in fler nomineringar än tidigare. Jag tycker att Transports Malmöavdelning har ett jättefint bibliotek, tack vare att Anders Palmqvist är så engagerad. Handels har också fått flera nomineringar.

Transports uppmärksammade vägkroksbibliotek har bidragit till att många läsovana hittat fram till litteraturen. Men i takt med att allt fler nu streamar ner böckerna i sina mobiler och lyssnar på uppläsningar har de blivit färre.

– Vi hade tretton. Nu finns bara fem kvar men det är en utveckling vi räknat med, säger Maria Lefoy.

Hon räknar upp Tönnebro, söder om Söderhamn, Smålandsrasta i Klevhult, Håby motell utanför Uddevalla, Björkäng vägkrog utanför Varberg och Rasta i Grum/Nyängen i Värmland.

Den 9 november arrangerar LO ett seminarium kallat Boken på arbetsplatsen. Företrädare för studieförbundet ABF medverkar, liksom ansvariga för arbetsplatsbibliotek och arbetarförfattare. I år medverkar också illustratören Robert Nyberg. Där kommer vinnaren av Årets arbetsplatsbibliotek att presenteras. Priset är 10 000 kronor och ett författarbesök.

Varför ska man läsa?

– För att utveckla sitt ordförråd och ta för sig bättre på arbetsplatsen och livet i övrigt. Läsandet bär demokratin så det är jätteviktigt, säger Maria Lefoy.

Fotnot: Är du medlem i Transport eller något annat LO-förbund och vill nominera? Mejla ditt förslag med en motivering till maria.lefoy@transport.se. Uppge ditt namn, e-postadress, telefonnummer (frivilligt), vilket LO-förbund du tillhör, namn och mobilnummer till arbetsplatsbibliotekets kontaktperson. Sista dag är 17 oktober 2022.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fullt ös i förberedelserna kring eventuell taxistrejk

Taxi. Förhandlingarna om ett nytt avtal för landets taxi- och färdtjänstförare har återupptagits. Samtidigt råder fullt ös på Transports lokala avdelningar, som förbereder chaufförerna – ifall strejken bryter ut den 4 september.

UPS-bilar saknar AC: ”Som att jobba i en bastu”

Arbetsmiljö. UPS-chaufförer larmar. Deras bilar blir stekheta på sommaren och saknar aircondition. Företagets lösning: Drick mer vatten.

Malmö får pris som Årets arbetsplatsbibliotek

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har utnämnts till Årets arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden 2023. Receptet är hopplockade boklådor, som körs ut till olika företag inom Transports branscher.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.