Close
Kärnan i Malmöavdelningens bibliotek är boklådorna som körs ut till lokala företag.
Close

Malmös bibliotek nomineras till LO-pris

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har nominerats till Årets Arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden. Hemligheten är boklådor ute på olika transportföretag.

– Fantastiskt kul, säger ansvariga Anders Palmqvist på Transports avdelning i Malmö.

Till vardags är han regionalt skyddsombud med ansvar för arbetsmiljön på lokala transportföretag.

Han berättar att avdelningen byggt upp biblioteksverksamheten över tid. Biblioteket finns på avdelningen (på Kosterögatan), men boklådorna som körs ut till företagen är viktigast. Tänk modell äppellåda som fylls med en kompott av populära romaner, deckare, klassiker och några barn- och ungdomsböcker. Lådan är märkt med Boken i lådan.

– Hela tanken med biblioteket är att böckerna ska ut på företag och nå de anställda. Hittills har vi samarbete med två bolag, Loomis och Kuehne Nagel, och ett tredje är på gång. Fyra är nog lagom att hantera.

Lånesystemet är enkelt, lånen registreras inte. Avdelningen litar till människors ärlighet och att en och annan bok försvinner finns med i beräkningen.

– Det är bättre än ett system vi inte skulle klara av att hantera.

Vid starten köpte avdelningen några billiga bokhyllor. Ett antal böcker har handlats in men kostnaden har hållits nere genom att anställda och vissa förlag, på förfrågan, donerat litteratur.

När möten arrangeras på avdelningen passar en del medlemmar på att plocka med sig böcker. Deckare är populärast, ljudböcker finns också att låna liksom arbetarlitteratur.

– Vi vill vårda en del av vårt kulturarv, så att böckerna inte rensas bort och försvinner. De finns också till hands om man söker efter fakta, säger Anders Palmqvist.

Själv är han glad i deckare.

–Jag gillar Roslund och Hellströms som skriver böcker ihop.

Nominera senast 17 oktober

Hittills har sju nomineringar kommit in till LO-förbundens utmärkelse, Årets arbetsplatsbibliotek. Tiden löper ut den 17 oktober berättar Transportarbetareförbundets kulturansvariga Maria Lefoy, som tar emot nomineringarna.

– Först fick vi inte in några förslag så vi förlängde tiden och nu har vi fått in fler nomineringar än tidigare. Jag tycker att Transports Malmöavdelning har ett jättefint bibliotek, tack vare att Anders Palmqvist är så engagerad. Handels har också fått flera nomineringar.

Transports uppmärksammade vägkroksbibliotek har bidragit till att många läsovana hittat fram till litteraturen. Men i takt med att allt fler nu streamar ner böckerna i sina mobiler och lyssnar på uppläsningar har de blivit färre.

– Vi hade tretton. Nu finns bara fem kvar men det är en utveckling vi räknat med, säger Maria Lefoy.

Hon räknar upp Tönnebro, söder om Söderhamn, Smålandsrasta i Klevhult, Håby motell utanför Uddevalla, Björkäng vägkrog utanför Varberg och Rasta i Grum/Nyängen i Värmland.

Den 9 november arrangerar LO ett seminarium kallat Boken på arbetsplatsen. Företrädare för studieförbundet ABF medverkar, liksom ansvariga för arbetsplatsbibliotek och arbetarförfattare. I år medverkar också illustratören Robert Nyberg. Där kommer vinnaren av Årets arbetsplatsbibliotek att presenteras. Priset är 10 000 kronor och ett författarbesök.

Varför ska man läsa?

– För att utveckla sitt ordförråd och ta för sig bättre på arbetsplatsen och livet i övrigt. Läsandet bär demokratin så det är jätteviktigt, säger Maria Lefoy.

Fotnot: Är du medlem i Transport eller något annat LO-förbund och vill nominera? Mejla ditt förslag med en motivering till maria.lefoy@transport.se. Uppge ditt namn, e-postadress, telefonnummer (frivilligt), vilket LO-förbund du tillhör, namn och mobilnummer till arbetsplatsbibliotekets kontaktperson. Sista dag är 17 oktober 2022.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Det är dags att säga ifrån nu!

Ordförandeord. Hej Transportare! Som ni säkert både läst och hört i diverse media och nyhetsrapportering den senaste tiden så har jag som enda ledamot av fjorton i LO-styrelsen sagt nej till den så kallade siffersatta LO-samordningen.

Anders Palmqvist & Bert Johansson, avd 12

Vi är alla människor

Debatt. För inte så länge sen så råkade ett matbud ut för att personer kastade sten på hen vid Triangeln i Malmö och matbudet fick uppsöka sjukhus för sina skador. När vi träffar matbud i Malmö så berättar de att hot, våld, rån och kränkningar från allmänheten blivit en del av deras arbetsvardag.

Anders Palmqvist, Bert Johansson, Roger Jönsson

Aldrig privat – alltid övervakad

Debatt. Det finns tekniska system med förmåga för arbetsgivaren att hålla koll på de anställda, var de är, hur de framför sitt fordon och kameror som övervakar vad de gör eller inte gör, vad de skriver i mejl och sociala medier med mera.

Macken är full av klappar

Bensinstation. Det blir bara mer och mer paket. Knappt tre veckor före julafton liknar mackens lager mest ett gammeldags postkontor. Men ökningen märks året runt. På OKQ8 i Kolsva i Västmanland råder ändå något som liknar julefrid.

Rätt sparka för borttagen hastighetsspärr

Åkeri. Chauffören tog bort hastighetsspärren och körde förra året flera gånger i över 130 kilometer i timmen med den tunga lastbilen. Nu slår Lunds tingsrätt fast att åkeriet hade rätt att avskeda mannen.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Är du rädd på jobbet, taxiförare?

Arbetsmiljö. En måndag i början av november ringlar sig kön av taxibilar lång vid Franks gatukök utanför Göteborgs centralstation. Transportarbetaren knackade på några rutor och frågade: Känner du dig säker när du jobbar?

Mikael Bodén. Foto: Privat

Mikael ingrep när lastbil brann

Åkeri. En vanlig dag i början av november. Mikael Bodén ska lasta av lastbilen och plötsligt ser han tjock dimma. Dimman visar sig vara rök från en brinnande lastbil. Och Mikael blir dagens hjälte.

Feeder-båten MSC Amy går med upp till 630 containrar. Foto: Sven Rosell

Oro för lågkonjunktur i containerhamnen

Hamn. Förmiddagsskiftet lossar MSC Amy den här gråmulna tisdagen. Containrarna lyfts ur fartyget och placeras på dragbilar i jämn takt. Amy anlände vid elvatiden i går kväll och lossningen körde i gång direkt. Om allt rullar som det ska lyfts bortåt 35 containrar av i timmen, säger kranföraren Peter Swärdh.

Sida vid sida med Irans kvinnor

Demonstration. På fredagen samlades folk från LO-distriktet utanför Irans ambassad för att visa sitt stöd för den feministiska kampen och de mänskliga rättigheterna i landet. Saied Tagavi, fackligt aktiv i Transport, var en av talarna.

Julhandeln kickar i gång
Eddie Karlsson är Transportombud på sin arbetsplats, DHL Express i Göteborg.

Eddie mådde dåligt inför Black Friday

Terminal. Tidigare år har varit stressiga och tunga. Men i år är Eddie Karlsson på DHL Express i Göteborg inte lika orolig. Nya chefer har lyssnat på personalen och sett till att det är ordentlig bemanning och bra planering till Black Friday.

Skakigt läge för näthandeln

E-handel. Efter flera år av uppgång dalar handeln på nätet. Raketsiffrorna från pandemin är bortblåst och handlarna fruktar att försäljningen ska dala.

Så gör företagen vid arbetstoppar

Enkät. Transportarbetaren har frågat ett flertal transportföretag som levererar varor från e-handeln hur de gör vid arbetstoppar som Black Friday, Cybermåndag och julhandeln.

Målet: Bli bäst i Sverige på att värva elevmedlemmar

Facket. I början av året var Transports avdelning 17 Skövde-Borås på plats 12 när det gällde antalet elevmedlemmar inom förbundet. Sista oktober hade de avancerat till en tredje plats. Transportarbetaren ringde upp Johan Lövgren, väktare och ungdomsansvarig på avdelningen, för att fråga hur han gör när han är ute i skolorna och värvar.

”Man får bättre koll på vad som händer runt lastbilen”

Åkeri. – Var ska man ha kaffemuggen? Det får de lägga till, men bilen kan säkert funka riktigt bra inne i stan. Det är mycket glas och när man sitter i mitten får man bättre koll på vad som händer runt omkring, säger Niklas Jussila och Ove Mattson som provsitter i hytten.

Ny ellastbil för distribution på väg

Åkeri. Kompakt, med lågt insteg och förarplatsen centrerad i hytten. Mitt i värsta snöyran visade företaget Volta trucks upp sin nya ellastbil, framtagen speciellt för distribution i stadstrafik. Planen är att den ska rulla ut på svenska marknaden andra kvartalet 2023.

Hallå där!
David Ericsson, årets Ivar Lo-pristagare 2023. Foto: Patrik Pettersson

David Ericsson

…lastbilschaufför, författare och krönikör i Transportarbetaren, som tilldelas fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2023 på 125 000 kronor.

Taxi Härnösand backar efter kritik mot aggressivt mejl till förare

Taxi. De anställda på Taxi Härnösand uppmanades i ett mejl från arbetsgivaren att kämpa för att bli ”svensk på riktigt” och förbjöds att prata med varandra på sitt modersmål inne på taxistationen. Efter Transports kritik backade arbetsgivaren och bad de anställda om ursäkt.