Close
Kärnan i Malmöavdelningens bibliotek är boklådorna som körs ut till lokala företag.
Close

Malmös bibliotek nomineras till LO-pris

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har nominerats till Årets Arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden. Hemligheten är boklådor ute på olika transportföretag.

– Fantastiskt kul, säger ansvariga Anders Palmqvist på Transports avdelning i Malmö.

Till vardags är han regionalt skyddsombud med ansvar för arbetsmiljön på lokala transportföretag.

Han berättar att avdelningen byggt upp biblioteksverksamheten över tid. Biblioteket finns på avdelningen (på Kosterögatan), men boklådorna som körs ut till företagen är viktigast. Tänk modell äppellåda som fylls med en kompott av populära romaner, deckare, klassiker och några barn- och ungdomsböcker. Lådan är märkt med Boken i lådan.

– Hela tanken med biblioteket är att böckerna ska ut på företag och nå de anställda. Hittills har vi samarbete med två bolag, Loomis och Kuehne Nagel, och ett tredje är på gång. Fyra är nog lagom att hantera.

Lånesystemet är enkelt, lånen registreras inte. Avdelningen litar till människors ärlighet och att en och annan bok försvinner finns med i beräkningen.

– Det är bättre än ett system vi inte skulle klara av att hantera.

Vid starten köpte avdelningen några billiga bokhyllor. Ett antal böcker har handlats in men kostnaden har hållits nere genom att anställda och vissa förlag, på förfrågan, donerat litteratur.

När möten arrangeras på avdelningen passar en del medlemmar på att plocka med sig böcker. Deckare är populärast, ljudböcker finns också att låna liksom arbetarlitteratur.

– Vi vill vårda en del av vårt kulturarv, så att böckerna inte rensas bort och försvinner. De finns också till hands om man söker efter fakta, säger Anders Palmqvist.

Själv är han glad i deckare.

–Jag gillar Roslund och Hellströms som skriver böcker ihop.

Nominera senast 17 oktober

Hittills har sju nomineringar kommit in till LO-förbundens utmärkelse, Årets arbetsplatsbibliotek. Tiden löper ut den 17 oktober berättar Transportarbetareförbundets kulturansvariga Maria Lefoy, som tar emot nomineringarna.

– Först fick vi inte in några förslag så vi förlängde tiden och nu har vi fått in fler nomineringar än tidigare. Jag tycker att Transports Malmöavdelning har ett jättefint bibliotek, tack vare att Anders Palmqvist är så engagerad. Handels har också fått flera nomineringar.

Transports uppmärksammade vägkroksbibliotek har bidragit till att många läsovana hittat fram till litteraturen. Men i takt med att allt fler nu streamar ner böckerna i sina mobiler och lyssnar på uppläsningar har de blivit färre.

– Vi hade tretton. Nu finns bara fem kvar men det är en utveckling vi räknat med, säger Maria Lefoy.

Hon räknar upp Tönnebro, söder om Söderhamn, Smålandsrasta i Klevhult, Håby motell utanför Uddevalla, Björkäng vägkrog utanför Varberg och Rasta i Grum/Nyängen i Värmland.

Den 9 november arrangerar LO ett seminarium kallat Boken på arbetsplatsen. Företrädare för studieförbundet ABF medverkar, liksom ansvariga för arbetsplatsbibliotek och arbetarförfattare. I år medverkar också illustratören Robert Nyberg. Där kommer vinnaren av Årets arbetsplatsbibliotek att presenteras. Priset är 10 000 kronor och ett författarbesök.

Varför ska man läsa?

– För att utveckla sitt ordförråd och ta för sig bättre på arbetsplatsen och livet i övrigt. Läsandet bär demokratin så det är jätteviktigt, säger Maria Lefoy.

Fotnot: Är du medlem i Transport eller något annat LO-förbund och vill nominera? Mejla ditt förslag med en motivering till maria.lefoy@transport.se. Uppge ditt namn, e-postadress, telefonnummer (frivilligt), vilket LO-förbund du tillhör, namn och mobilnummer till arbetsplatsbibliotekets kontaktperson. Sista dag är 17 oktober 2022.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

LO: Det krävs för rättvis klimatomställning

Klimat. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig. För att den ska bli rättvis krävs en ny politik och krafttag från både fack och arbetsgivarförbund. Det är slutsatsen i en ny LO-rapport med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Henrik Holmgren, ordförande i Malmöavdelningen. Foto: David Ericsson

Malmöavdelningen tog priset

Läslust. Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård i Järna. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.