Close
Kärnan i Malmöavdelningens bibliotek är boklådorna som körs ut till lokala företag.
Close

Malmös bibliotek nomineras till LO-pris

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har nominerats till Årets Arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden. Hemligheten är boklådor ute på olika transportföretag.

– Fantastiskt kul, säger ansvariga Anders Palmqvist på Transports avdelning i Malmö.

Till vardags är han regionalt skyddsombud med ansvar för arbetsmiljön på lokala transportföretag.

Han berättar att avdelningen byggt upp biblioteksverksamheten över tid. Biblioteket finns på avdelningen (på Kosterögatan), men boklådorna som körs ut till företagen är viktigast. Tänk modell äppellåda som fylls med en kompott av populära romaner, deckare, klassiker och några barn- och ungdomsböcker. Lådan är märkt med Boken i lådan.

– Hela tanken med biblioteket är att böckerna ska ut på företag och nå de anställda. Hittills har vi samarbete med två bolag, Loomis och Kuehne Nagel, och ett tredje är på gång. Fyra är nog lagom att hantera.

Lånesystemet är enkelt, lånen registreras inte. Avdelningen litar till människors ärlighet och att en och annan bok försvinner finns med i beräkningen.

– Det är bättre än ett system vi inte skulle klara av att hantera.

Vid starten köpte avdelningen några billiga bokhyllor. Ett antal böcker har handlats in men kostnaden har hållits nere genom att anställda och vissa förlag, på förfrågan, donerat litteratur.

När möten arrangeras på avdelningen passar en del medlemmar på att plocka med sig böcker. Deckare är populärast, ljudböcker finns också att låna liksom arbetarlitteratur.

– Vi vill vårda en del av vårt kulturarv, så att böckerna inte rensas bort och försvinner. De finns också till hands om man söker efter fakta, säger Anders Palmqvist.

Själv är han glad i deckare.

–Jag gillar Roslund och Hellströms som skriver böcker ihop.

Nominera senast 17 oktober

Hittills har sju nomineringar kommit in till LO-förbundens utmärkelse, Årets arbetsplatsbibliotek. Tiden löper ut den 17 oktober berättar Transportarbetareförbundets kulturansvariga Maria Lefoy, som tar emot nomineringarna.

– Först fick vi inte in några förslag så vi förlängde tiden och nu har vi fått in fler nomineringar än tidigare. Jag tycker att Transports Malmöavdelning har ett jättefint bibliotek, tack vare att Anders Palmqvist är så engagerad. Handels har också fått flera nomineringar.

Transports uppmärksammade vägkroksbibliotek har bidragit till att många läsovana hittat fram till litteraturen. Men i takt med att allt fler nu streamar ner böckerna i sina mobiler och lyssnar på uppläsningar har de blivit färre.

– Vi hade tretton. Nu finns bara fem kvar men det är en utveckling vi räknat med, säger Maria Lefoy.

Hon räknar upp Tönnebro, söder om Söderhamn, Smålandsrasta i Klevhult, Håby motell utanför Uddevalla, Björkäng vägkrog utanför Varberg och Rasta i Grum/Nyängen i Värmland.

Den 9 november arrangerar LO ett seminarium kallat Boken på arbetsplatsen. Företrädare för studieförbundet ABF medverkar, liksom ansvariga för arbetsplatsbibliotek och arbetarförfattare. I år medverkar också illustratören Robert Nyberg. Där kommer vinnaren av Årets arbetsplatsbibliotek att presenteras. Priset är 10 000 kronor och ett författarbesök.

Varför ska man läsa?

– För att utveckla sitt ordförråd och ta för sig bättre på arbetsplatsen och livet i övrigt. Läsandet bär demokratin så det är jätteviktigt, säger Maria Lefoy.

Fotnot: Är du medlem i Transport eller något annat LO-förbund och vill nominera? Mejla ditt förslag med en motivering till maria.lefoy@transport.se. Uppge ditt namn, e-postadress, telefonnummer (frivilligt), vilket LO-förbund du tillhör, namn och mobilnummer till arbetsplatsbibliotekets kontaktperson. Sista dag är 17 oktober 2022.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Patrik Persson

…studieorganisatör på avdelning 12 Malmö, som arrangerar konfliktskola.

Transport slutar skicka ut almanackor

Medlemmar. Nyårets fyrverkerier har tystnat och många hör av sig och frågar: Vart tog almanackan för 2023 vägen? Svaret är att Transportarbetareförbundet inte längre kommer att skicka ut kalendrar med medlemstidningen Transportarbetaren.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Det är dags att säga ifrån nu!

Ordförandeord. Hej Transportare! Som ni säkert både läst och hört i diverse media och nyhetsrapportering den senaste tiden så har jag som enda ledamot av fjorton i LO-styrelsen sagt nej till den så kallade siffersatta LO-samordningen.

Avtal 2023
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Fack säger nej till lönebud

Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.

Hovrätten: Brott när hamnarbetare dog

Arbetsmiljö. Svea Hovrätt slår fast att hamnchefen är skyldig till arbetsmiljöbrottet "vållande till annans död". Samtidigt sänks chefens straff och hamnbolagets företagsbot.