Close
Transports avdelning 12 har just nu boklådor ute på fyra företag i Malmöområdet.
Close

Malmö får pris som Årets arbetsplatsbibliotek

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har utnämnts till Årets arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden 2023. Receptet är hopplockade boklådor, som körs ut till olika företag inom Transports branscher.

Regionala skyddsombudet Anders Palmqvist, Malmöavdelningen
Anders Palmqvist på Transports Malmöavdelning. Foto: Justina Öster

Regionala skyddsombudet Anders Palmqvist på Transportarbetareförbundets avdelning 12 i Malmö arbetar i vanliga fall med att förbättra arbetsmiljön för förbundets medlemmar. Men han är också drivande eldsjäl i avdelningens bok- och kulturarbete.

– Glädjande, det är kul att någon uppmärksammar det arbete som har lagts ner. Det är viktigt för läsarna att ha möjlighet att gå tillbaka historiskt i tiden och se vad som har hänt. Var vår arbetarrörelse kommer ifrån. Men också viktigt att folk kan läsa och bilda sig.

Tanken med mixen av böcker i de utkörda boklådorna är att folk ska kunna blicka både framåt och bakåt i tiden, förklarar han.

– Just nu har vi boklådor ute på fyra olika företag och vem helst som jobbar där får låna böcker.

Något system för att pricka av vem som lånar vilken bok finns inte. Det skulle skapa för mycket administration, berättar Anders Palmqvist. Avdelningen litar på människors ärlighet, men räknar också med att några böcker kommer att försvinna.

– Det är så viktigt att folk läser, inte minst arbetarhistoria. Vi försöker göra en blandning av arbetarlitteratur och annan skönlitteratur i lådorna, som populära romaner och deckare, klassiker, barn- och ungdomsböcker.

Trälådorna är märkta med texten ”Boken i lådan” och innehåller både pappers- och ljudböcker.

LO kommer att dela ut priset först den 9 oktober i samband med seminariet Boken på arbetsplatsen vid Bommersvik.

Men planerar Anders Palmqvist eller avdelningen att fira utnämningen redan nu?

Han skrattar:

– Nej, nu är det mest tillfredsställelse och glädje. Det känns bra och kul och jag går på semester den här veckan.

Maria Lefoy ansvarar för kulturfrågorna på Transportarbetareförbundet.

– Jag är så glad att Malmö får priset nu, förra året var avdelningen också nominerad. De jobbar så hårt för att få ut kulturen bland medlemmarna och har gjort det under många år. Att packa boklådor i avdelningens bibliotek och köra ut till olika arbetsplatser är en briljant idé för att nå personer som inte kan ta sig till avdelningen, säger hon.

Priset är på 10 000 kronor, att köpa böcker för, och inkluderar också ett författarbesök.

Så här lyder motiveringen:

”Svenska Transportarbetareförbundet avdelning 12 i Malmö får priset Årets Arbetsplatsbibliotek 2023 för sitt engagemang att föra ut kulturen och läsandet till sina medlemmar med boklådor. Avdelning 12 har ett arbetsplatsbibliotek som är tillgängligt för cirka 3600 medlemmar, där de fritt kan låna en bok. Avdelningen motiverar och uppmanar sina medlemmar att läsa böcker samt att lyssna på ljudböcker för fortbildning och för den glädje som det ger”.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fullt ös i förberedelserna kring eventuell taxistrejk

Taxi. Förhandlingarna om ett nytt avtal för landets taxi- och färdtjänstförare har återupptagits. Samtidigt råder fullt ös på Transports lokala avdelningar, som förbereder chaufförerna – ifall strejken bryter ut den 4 september.

UPS-bilar saknar AC: ”Som att jobba i en bastu”

Arbetsmiljö. UPS-chaufförer larmar. Deras bilar blir stekheta på sommaren och saknar aircondition. Företagets lösning: Drick mer vatten.

Mänsklig rättighet med fri tillgång? Ja, enligt kongressbeslut ska Transport verka för gratis mensskydd i alla sammanhang. Foto: Justina Öster

”Om det var en mansfråga hade det redan varit tillämpat”

Mensskydd. Transport ska verka för fria mensskydd till alla som behöver det. Det beslutades på kongressen i augusti 2022. Men när Transportarbetaren ringer runt till avdelningarna ett drygt halvår efter kongressen är det ingen som har tagit tag i frågan.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.