Close
Transports avdelning 12 har just nu boklådor ute på fyra företag i Malmöområdet.
Close

Malmö får pris som Årets arbetsplatsbibliotek

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har utnämnts till Årets arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden 2023. Receptet är hopplockade boklådor, som körs ut till olika företag inom Transports branscher.

Regionala skyddsombudet Anders Palmqvist, Malmöavdelningen
Anders Palmqvist på Transports Malmöavdelning. Foto: Justina Öster

Regionala skyddsombudet Anders Palmqvist på Transportarbetareförbundets avdelning 12 i Malmö arbetar i vanliga fall med att förbättra arbetsmiljön för förbundets medlemmar. Men han är också drivande eldsjäl i avdelningens bok- och kulturarbete.

– Glädjande, det är kul att någon uppmärksammar det arbete som har lagts ner. Det är viktigt för läsarna att ha möjlighet att gå tillbaka historiskt i tiden och se vad som har hänt. Var vår arbetarrörelse kommer ifrån. Men också viktigt att folk kan läsa och bilda sig.

Tanken med mixen av böcker i de utkörda boklådorna är att folk ska kunna blicka både framåt och bakåt i tiden, förklarar han.

– Just nu har vi boklådor ute på fyra olika företag och vem helst som jobbar där får låna böcker.

Något system för att pricka av vem som lånar vilken bok finns inte. Det skulle skapa för mycket administration, berättar Anders Palmqvist. Avdelningen litar på människors ärlighet, men räknar också med att några böcker kommer att försvinna.

– Det är så viktigt att folk läser, inte minst arbetarhistoria. Vi försöker göra en blandning av arbetarlitteratur och annan skönlitteratur i lådorna, som populära romaner och deckare, klassiker, barn- och ungdomsböcker.

Trälådorna är märkta med texten ”Boken i lådan” och innehåller både pappers- och ljudböcker.

LO kommer att dela ut priset först den 9 oktober i samband med seminariet Boken på arbetsplatsen vid Bommersvik.

Men planerar Anders Palmqvist eller avdelningen att fira utnämningen redan nu?

Han skrattar:

– Nej, nu är det mest tillfredsställelse och glädje. Det känns bra och kul och jag går på semester den här veckan.

Maria Lefoy ansvarar för kulturfrågorna på Transportarbetareförbundet.

– Jag är så glad att Malmö får priset nu, förra året var avdelningen också nominerad. De jobbar så hårt för att få ut kulturen bland medlemmarna och har gjort det under många år. Att packa boklådor i avdelningens bibliotek och köra ut till olika arbetsplatser är en briljant idé för att nå personer som inte kan ta sig till avdelningen, säger hon.

Priset är på 10 000 kronor, att köpa böcker för, och inkluderar också ett författarbesök.

Så här lyder motiveringen:

”Svenska Transportarbetareförbundet avdelning 12 i Malmö får priset Årets Arbetsplatsbibliotek 2023 för sitt engagemang att föra ut kulturen och läsandet till sina medlemmar med boklådor. Avdelning 12 har ett arbetsplatsbibliotek som är tillgängligt för cirka 3600 medlemmar, där de fritt kan låna en bok. Avdelningen motiverar och uppmanar sina medlemmar att läsa böcker samt att lyssna på ljudböcker för fortbildning och för den glädje som det ger”.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Transportarbetarens logga

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.