Close
Transports avdelning 12 har just nu boklådor ute på fyra företag i Malmöområdet.
Close

Malmö får pris som Årets arbetsplatsbibliotek

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har utnämnts till Årets arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden 2023. Receptet är hopplockade boklådor, som körs ut till olika företag inom Transports branscher.

Regionala skyddsombudet Anders Palmqvist, Malmöavdelningen
Anders Palmqvist på Transports Malmöavdelning. Foto: Justina Öster

Regionala skyddsombudet Anders Palmqvist på Transportarbetareförbundets avdelning 12 i Malmö arbetar i vanliga fall med att förbättra arbetsmiljön för förbundets medlemmar. Men han är också drivande eldsjäl i avdelningens bok- och kulturarbete.

– Glädjande, det är kul att någon uppmärksammar det arbete som har lagts ner. Det är viktigt för läsarna att ha möjlighet att gå tillbaka historiskt i tiden och se vad som har hänt. Var vår arbetarrörelse kommer ifrån. Men också viktigt att folk kan läsa och bilda sig.

Tanken med mixen av böcker i de utkörda boklådorna är att folk ska kunna blicka både framåt och bakåt i tiden, förklarar han.

– Just nu har vi boklådor ute på fyra olika företag och vem helst som jobbar där får låna böcker.

Något system för att pricka av vem som lånar vilken bok finns inte. Det skulle skapa för mycket administration, berättar Anders Palmqvist. Avdelningen litar på människors ärlighet, men räknar också med att några böcker kommer att försvinna.

– Det är så viktigt att folk läser, inte minst arbetarhistoria. Vi försöker göra en blandning av arbetarlitteratur och annan skönlitteratur i lådorna, som populära romaner och deckare, klassiker, barn- och ungdomsböcker.

Trälådorna är märkta med texten ”Boken i lådan” och innehåller både pappers- och ljudböcker.

LO kommer att dela ut priset först den 9 oktober i samband med seminariet Boken på arbetsplatsen vid Bommersvik.

Men planerar Anders Palmqvist eller avdelningen att fira utnämningen redan nu?

Han skrattar:

– Nej, nu är det mest tillfredsställelse och glädje. Det känns bra och kul och jag går på semester den här veckan.

Maria Lefoy ansvarar för kulturfrågorna på Transportarbetareförbundet.

– Jag är så glad att Malmö får priset nu, förra året var avdelningen också nominerad. De jobbar så hårt för att få ut kulturen bland medlemmarna och har gjort det under många år. Att packa boklådor i avdelningens bibliotek och köra ut till olika arbetsplatser är en briljant idé för att nå personer som inte kan ta sig till avdelningen, säger hon.

Priset är på 10 000 kronor, att köpa böcker för, och inkluderar också ett författarbesök.

Så här lyder motiveringen:

”Svenska Transportarbetareförbundet avdelning 12 i Malmö får priset Årets Arbetsplatsbibliotek 2023 för sitt engagemang att föra ut kulturen och läsandet till sina medlemmar med boklådor. Avdelning 12 har ett arbetsplatsbibliotek som är tillgängligt för cirka 3600 medlemmar, där de fritt kan låna en bok. Avdelningen motiverar och uppmanar sina medlemmar att läsa böcker samt att lyssna på ljudböcker för fortbildning och för den glädje som det ger”.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Lekande barn utanför Lillsjöskolan i Östersunds kommun. Trots backkameror och teknisk utrustning kan tungbilsförare missa barn som plötsligt dyker upp bakom varu- eller sopbilen.

”Lastbilar ska inte backa vid skolor”

Arbetsmiljö. 2021 inträffade en tragisk olycka i Ås, Krokoms kommun, i Jämtland. Ett barn i förskoleåldern omkom. Inte en gång till, tänkte Transports regionala skyddsombud och drog i gång en kartläggning av farlig backning och körning vid förskolor och skolor i Östersund.

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.