Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg
Close
Teslas verkstad i Segeltorp i södra Stockholm, en av elbilstillverkarens verkstäder där avfallshanteringen stoppas till nyårshelgen.
Close
Strejken på Tesla

Transports julhälsning till Tesla: nytt varsel

Konflikt. Transport trappar upp konflikten om rätten att teckna kollektivavtal och varslar om ytterligare sympatiåtgärder. Till nyårshelgen är all avfallshantering på Teslas verkstäder försatt i blockad.

På Luciadagen, vid lunchtid, överlämnade Svenska Transportarbetareförbundet varslet till arbetsgivarorganisationerna: dels Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA), dels Sobona.

Från och med fredagen den 29 december stoppas all avfallshantering vid elva Teslaverkstäder i Sverige.

Blockaden var först tänkt att starta direkt efter midnatt på julafton, men eftersom den ena arbetsgivarorganisationen begärt ett förtydligande från facket träder sympatiåtgärderna nu i kraft den 29 december. Konflikten berör medlemmar som går på såväl miljöavtalet som transportavtalet och Sobonas miljöavtal.

De varsel som som lades den 13 december är det tredje varsel Transport lägger till stöd för IF Metall, vars konflikt med Tesla gäller rätten att teckna kollektivavtal för bilmekaniker på svenska verkstäder.

Tommy Wreeth. Foto: Lilly Hallberg
Tommy Wreeth. Foto: Lilly Hallberg

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth ser den här typen av sympatiåtgärder som mycket ovanliga, men understryker samtidigt vikten av att försvara den svenska arbetsmarknadsmodellen och tryggheten kollektivavtal ger:

– Tesla kan inte nonchalera normen på svensk arbetsmarknad.

Tommy Wreeth  har hela tiden varit tydlig: Det finns bara en väg framåt till en lösning som är okej. Och det är att den amerikanska elbilstillverkaren anpassar sig till den svenska modellen och tecknar kollektivavtal.

– Vi har regelbunden kontakt med IF Metall om hur, var och när vi kan hjälpa till bäst. Mer än så säger jag inte i dagsläget, sa Wreeth till Transportarbetaren i början av december.

Då betonade han också vikten av stödet från andra fackförbund, också i andra länder:

– Den här konflikten visar också hur viktigt vårt internationella arbete är. Den uppbyggda respekten för Sverige och Norden har gjort detta möjligt. Utan allt arbete genom åren hade det inte varit möjligt.

Transportarbetareförbundet har nu medvetet valt ett område där en blockad kan få snabb effekt. Att hämtning av sopor stoppas kommer att bli kännbart för bilverkstäderna. Blockaden gäller all hantering av allt slags avfall, alltså även miljöfarlig avfall som batterier och oljor.  

Transports sympatiåtgärd gäller till dess att IF Metall och Tesla träffat kollektivavtal, eller att Transport beslutar om annat.

Fackförbundet har också varit tydliga med att arbetsgivare som försöker kringgå blockaden kommer att utsättas för omfattande stridsåtgärder.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Jörgen:
  23 december, 2023

  Kapitalismen ska inte styra svensk arbetsmarknad, ett kollektivavtal gäller trygghet på jobbet och handlar om mer än bara lönen. Den svenska modellen ska vi vara stolta över, ingen arbetare ska stå med kepsen i handen.

 2. Sara:
  22 december, 2023

  Jag förstår inte heller de här blockaderna? Det är väl frivilligt i Sverige att skaffa kollektivavtal? Jag jobbar inte i branschen, men tycker det är märkligt att det är lagligt att uföra dessa åtgärder. Har pratat med flera Teslaanställda som menar att de får mycket sämre villkor om Transport får som de vill? Trodde hela syftet med facken var att de skulle skydde dem som har dåliga avtal, inte trycka ned dem som har bättre avtal än resten av kollektivet? Eller är det rent kommunistisk inställning, eftersom alla inom transportförbunded ska tjäna lika mycket? Känns lite förlegat?

 3. Anonym för min egen skull:
  21 december, 2023

  Förklara för mig: Kollektivavtalet är "frivilligt" eller hur? Lägg märke till ordet frivilligt betydelse
  (Saxat från Wiktionary - https://sv.wiktionary.org/wiki/frivillig)
  "Adjektiv
  Böjningar av frivillig Positiv
  Attributivt
  Obestämd
  singular Utrum frivillig
  Neutrum frivilligt
  Bestämd
  singular Maskulinum frivillige
  Alla frivilliga
  Plural frivilliga
  Predikativt
  Singular Utrum frivillig
  Neutrum frivilligt
  Plural frivilliga
  Kompareras med mer och mest.
  Adverbavledning frivilligt
  frivillig

  inte obligatorisk; som man själv får välja om man vill använda, gå på etc.
  Föreläsningen är frivillig.
  Synonymer: valfri
  som med egen vilja önskar göra något"

  Är det DET som facket erbjuder? Frivillighet? Tycker hela konflikten påminner om en legal maffia verksamhet - tyvärr. Facket tvingar folk att "ta det frivilliga" vilket är fel oavsett hur goda gärningar man än "försvarar". Det är inget annat än "det goda hatet" vilket gör att jag skäms som fackligt ansluten.

 4. Gustav Holmberg:
  21 december, 2023

  Som gammal Transportarbetare ( medlem i över 60 år ) ser jag det som nödvändigt att genomföra åtgärder mot företag som inte uppfyller kraven på kollektivavtal och rättar in sig i ledet för vad som fodras för att driva företag i Sverige. Här skall Transportarbetareförbundet och övriga Fackförbund ha en stor eloge för sitt agerande. Då jag nu är pensionär sedan många år tillbaka, Men fortfarande aktiv som sekreterare i pensionärsklubben i avd. 51 Kristianstad.

 5. Gert-O jönsson:
  21 december, 2023

  Storebror har inget att hämta här utan avtal. Bra jobbat alla fackföreningar som sympatiserar och står upp för kollektivavtalen i Sverige.

 6. Johnnie Vandenberghe:
  21 december, 2023

  Rätta takter är det, så stolt över att vara medlem i fackföreningen.
  Har nu skrinlagt mina planer på att införskaffa en Tesla åtminstone till avtalet är undertecknat.

 7. Peter:
  21 december, 2023

  Konstigt med alla dessa maffiametoder när det är helt frivilligt för företag att teckna kollektivavtal om dom vill eller ej.

  Lika frivilligt som att ta ett jobb där det finns kollektivavtal.

Lästips:

Vi vill ta kampen mot organiserad brottslighet på arbetsmarknaden

Debatt. För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Miljözonen körs vidare in i Stockholm

Trafikpolitik. Från och med nyårsafton i år är det stopp för bensin- och dieselbilar i stora delar av Stockholm city. Då införs miljözon klass 3 i en del av centrala Stockholm. Förvaltningsrätten har avslagit Moderaternas begäran om att pausa beslutet.

Tyskarna ville byta till sig amerikanska och brittiska lastbilar som kunde klara vintrarna vid fronten i Ryssland. Foto: Sgt Bill Augustine / U. S. Army

Nazisterna ville byta judar mot lastbilar

Årsdagar. Nu är det 80 år sen en av de mest underliga händelserna under andra världskriget. Nazisterna förde hemliga förhandlingar om att sälja en miljon judar till de allierade västländerna. Priset? 10 000 lastbilar.

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”Sänkta dieselpriser hindrar övergång till biodrivmedel”

Klimat. HVO100 är ett förnybart alternativ till diesel och spelar en viktig roll när det gäller att öka användningen av förnybara drivmedel, minska utsläppen och nå upp till Sveriges klimatmål. Men regeringens sänkning av priserna på diesel och bensin hindrar övergången till gröna drivmedel.

En gul Svevia-lastbil.

Riksrevisionen: Missade mål i bildandet av Svevia

Anläggning. Svevia och Infranord bildades för att öka konkurrensen och sänka priserna i anläggningsbranschen. Det lyckades inte helt, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrera nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svenska Flygbranschen.

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.