Kaos på Ringduve taxi – förare ställer bilarna

Taxi. – Det är totalt kaos på Ringduve taxi! Inga löner har betalats ut för januari och uppåt 20 chaufförer har ställt sina bilar nu på fredagsmorgonen, säger en frustrerad taxiförare.

Ringduve taxi är ett stort skånskt bolag som kör både privatresor och samhällsbetalda resor. Ekonomin är i kris och bolaget har begärts i konkurs.

Trots det drivs verksamheten vidare, med nya personer som klivit in i styrelsen.

En granskning visar att de nya företrädarna har suttit i rader av bolag som gått i konkurs.

När lönerna frös inne i början av veckan kallade Transport Ringduve till förhandling. Den representant som bolaget utsett att möta facket, Torbjörn Olsson, har de senaste åren suttit i 17 bolag, där elva nu gått i konkurs.

Vid förhandlingen lovade Ringduve att betala ut lönerna den 28 och 29 januari. Men inga pengar kom. Och ännu har inga förare fått betalningen för januari. Däremot uppger två växeltelefonister till Transportarbetaren att de fått sina löner.

Hos förarna växer oron och vreden. En förare säger:

– Det är kaos, vi vet inte längre vem som driver företaget. Den här Torbjörn Olsson har skickat mejl där han lovar att allt ska lösa sig. Men ingen har något telefonnummer till honom. Han är omöjlig att nå.

– En annan chef säger rakt ut att vi inte kommer att få några löner från företaget. I stället ska pengarna komma från den statliga lönegarantin.

Chauffören berättar att omkring 20 anställda har ställt bilarna. Andra har beordrats att lämna ifrån sig bilarna, i brist på uppdrag. Själv har chauffören valt att köra vidare.

– Jag kan lika gärna jobba som att sitta hemma. Vi är några kolleger som resonerar likadant. Men i dag blir sista dagen. Jag har ont i magen.

– Många av Ringduves förare kör bara färdtjänst och andra samhällsbetalda resor. Det känns absurt att köra gamla, sjuka, funktionshindrade åt samhället, och veta att man inte kommer att få någon lön. De som upphandlat det här har ett stort ansvar för haveriet.

Föraren tycker att lönen – när den kom – var usel. De anställda har 118 kronor i timlön. Omräknat till heltid blir det inte ens 20 000 kronor.

– Jag har kört 250–260 timmar i månaden får att få ekonomin att gå ihop. Det är sjukt.

Transportarbetaren har upprepade gånger sökt Ringduve taxi, utan framgång. Vi har också kontaktat Skånetrafiken och bett om en kommentar. Skånetrafiken har sagt upp avtalet med Ringduve taxi, men i väntan på en ny entreprenör rullar trafiken vidare.

På Skånetrafiken uppger Joakim Borgudd, pressansvarig, att man under fredagen har fullt upp med att ordna fram ersättningsbilar. Nya avtal är också på gång med andra taxibolag.

Borgudd skriver:

”Skånetrafiken har haft en dialog med Ringduve taxi under hela förra året. Precis som vi har med alla andra bolag. Vi har sedan september haft ännu tätare möten med Ringduve taxi.

Vi hade ett avtal vilket är bindande för båda parter och de levde upp till avtalet. Vi sa upp avtalet på grund av ekonomiskt obestånd vilket var ett avtalsbrott.

Avtalet slöts 2016. Vi bad dem då redovisa hur det var möjligt att lägga det bud som de gjorde. Det kom in en redogörelse som var rimlig, utifrån den information vi hade 2016.

Det avtal vi hade är uppsagt och fram till att vi sa upp avtalet hade förarna fått sina löner. Hur Ringduve taxi hanterar det därefter kan vi inte svara för. Den uppkomna situationen är den samma som om något annat företag går i konkurs.

Alla åtgärder vi har vidtagit har gjorts i dialog med regionjurist och kronofogden.

Kronofogden har informerat oss om att vi nu sen avtalet sades upp inte ska någon dialog direkt med företaget utan det ska gå via dem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Vladimir:
    2 februari, 2019

    Varför skriver ni Inte hur många förare inte har fått sina löner ? Alla har även tjänat en lön till som inte kommer att betalas ut och jag själv har fått flyta ut från lägenheten på grund av obetalt hyran. Kag blev uppringd från centralen igår om jag ville jobba denna helgen och på måndag och dem påstår att dem inte har fått sina känner men att det ska komma i veckan..... Hur länge ska dem ljuga för oss och kan inte dem ta ansvar för vi är många förare som är utan nån mat hemma

Lästips:

”Bort med den stressande procentlönen!”

Taxi. Bort med den stressande procentlönen och inför 27 100 kronor i lägstalön. De kraven stod högt upp på listan när Transportarbetareförbundet på onsdagen mötte arbetsgivarna och växlade krav. Den 20 juni börjar de regelrätta förhandlingarna om taxiföraravtalet.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Styrkan finns när den behövs

Ordförandeord. Det börjar blåsa upp på allvar i avtalsrörelsen. Med viss förvåning noterar jag att det verkar viktigt för många att Transports medlemmar inte under några omständigheter ska få mer än andra i avtalsrörelsen.

Mynthögar. Foto: Shutterstock

Hänger din arbetarlön med?

Löneutveckling. LO-arbetarna halkar efter tjänstemännen. Det har LO visat i flera av sina årliga sammanställningar. Det har skett en så kallad löneglidning som gjort att tjänstemännens löner ökat mer än ”märket” sedan år 2000.

Avtal 2023
Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

Matbud. Transport och Foodora har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för matbud som kör cykel och moped. Enligt Transport höjs garantilönen med 12,06 procent fördelat på två år.

Avtal 2023

Cellprov in i Foodora-avtal

Matbud. Ett nytt kollektivavtal har tecknats mellan Transport och Foodora. Det ger anställda rätt till permission för mammografi, gynekologisk cellprovtagning och prostataundersökning – något kongressen beslutade att Transport ska verka för.

Forskare: Mindre batterier och billigare drift med el

Åkeri. Att köra långt med tunga lastbilar på el har länge ansetts olönsamt eftersom det krävs stora batterier. Men nu visar en forskningsrapport från Chalmers tekniska högskola, lite överraskande, att det kan vara billigare att tanka lastbilarna med el än diesel.

Avtal 2023

Nytt gummiavtal tecknat

Avtal 2023. Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt avtal för gummiverkstäder. Lönerna ökar med upp till 1 400 kronor från 1 april 2023.

Avtal 2023
Ordningsvakter uppmanar rökande man att lämna biljetthallen.

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

Bevakning. (UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.

Hallå där!

Flyg. Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.