Förarna utan lön på krisdrabbade Ringduve taxi

Taxi. Det skånska bolaget Ringduve taxi brottas med stora ekonomiska problem. I januari beslagtog Kronofogden 43 bilar som leasats från Ford. Ännu har förarna inte fått januarilönen och många är oroliga. – Vi hanteras som djur på en marknad, säger en besviken chaufför.

Transports ombudsman Lone Olsson förhandlade med Ringduve taxi förra veckan:

– Då lovade företaget att betala ut förarnas löner den 28 och 29 januari. Men det kom inga pengar. En chaufför som ringde mig uppgav att lön nu utlovas till den 6 februari. Men jag förbereder en betalningsuppmaning, enligt konkurslagen.

Ringduve taxi kör privatresor, men också skolskjuts, färdtjänst och sjukresor.

De ekonomiska problemen började tidigt och för ett år sedan begärdes företaget i konkurs av en fordringsägare. En uppgörelse träffades och verksamheten rullade vidare, på kryckor.

I höstas var situationen återigen akut, med stora skatteskulder. Förarna stod utan lön och Ringduve taxi begärde så kallad företagsrekonstruktion – ett alternativ till omedelbar konkurs.

Rekonstruktionen avbröts och i december fick tingsrätten in en ny konkursansökan. I samma veva sa Malmö stad upp kontrakten på skolkörningar och i mitten av januari följde Skånetrafiken efter. Avtalet om färdtjänst och sjukresor hävdes.

Några dagar innan Skånetrafikens beslut hade Kronofogden gått in med en betalningssäkran. 43 leasade Fordbilar hämtades med bärgare.

– Det är en märklig situation, säger en förare. Jag blev uppringd av växeln. Telefonisten sa att jag inte skulle köra mer, att jag skulle bli uppsagd. Jag körde direkt hem. Senare ringde företaget och sa att jag skulle komma in med bilen.

– Jag blev lovad en skriftlig uppsägning, det var det sista jag hörde från företaget. Någon uppsägning har inte kommit. Som jag ser det har Skånetrafiken ett stort ansvar för haveriet. Det går inte bedriva verksamheten med så låga priser som upphandlingarna lett till.

Transportarbetaren har pratat med fyra chaufförer under onsdagen. Ingen har fått lön.

När kommer lönerna?

Vi har sökt ledningen för Ringduve taxi ett stort antal gånger. Ingen svarar längre på beställningscentralen. Enligt uppgift har en ny huvudman kommit in i bolaget. Fast någon ny företrädare har inte registrerats hos Bolagsverket.

Den 45-årige Malmöbo som formellt är ledamot i bolagsstyrelsen har heller inte gått att nå.

Skånetrafiken har inlett en ny så kallad direktupphandling av färdtjänst och sjukresor. Nya avtal är på gång, men ännu inte underskrivna, uppger en talesperson.

Enligt Skatteverket har Ringduve taxi just nu ett litet plus på skattekontot. Hos Kronofogden finns betalningsförelägganden på cirka 2,2 miljoner kronor. Av det är 490 000 kronor obetalda premier för de anställdas arbetsmarknadsförsäkringar, Fora.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ahmed:
    31 januari, 2019

    FACKET GÖR INGET ÅT DET HÄR DET ÄR SÅ KONSTIGT ATT DEM INTE SÄTTER BOLAGET I KONKURS DIREKT .. DEM NÅR INTE ENS CHEFEN HAN SVARAR INTE TILL DEM O HON TÄNKER SKICKA EN BETALNINGS PÅMMINELS DET E RENA TRAMSERIET AV FÖRBUNDET . DET ÄR BARA ATT SÄTTA BOLAGET I KONKUS UTAN NÅGRA PÅMMINELSE FÖR VI KOMMER ALDRIG ATT FÅ LÖNER DEM HAR REDAN TAGIT ALLA PENGAR SOM FANNS .

  2. Adnan:
    30 januari, 2019

    Vad är det man ska kommentera här . Transportförbundet gör inget det är därför dem behandlar oss som djur . Man vet inte om företaget eller själva förbundet är värre . Det är viktigt att dem får sina löner som vi betalr in till dem . Jag vet inte riktigt varför ni finns kan ni ge mig ett svar ? Ni vet hur det har varit på detta företaget en längre tid nu . Så det är ju bara att sätta bolaget i konkurs utan att dröja för det har gått så långt nu . Eller ni vill att vi ska gå i konkurs . Vi måste betala räkningar barn som vill ha mat . Ni borde skämmas . Mvh

Lästips:

Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Offentliga upphandlingar

Domstol stoppar nya avtal

Servicetrafik. Med omedelbar verkan stoppade förvaltningsrätten före midsommar Region Kalmar från att teckna nya avtal om färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. Den pågående upphandlingen har kritiserats för att riskera slå ut mindre taxiföretag.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.