Close
Transportarbetarens Justina Öster talar avtal med Anders Holmberg vid Nyköpingsbro.
Close
Avtal 2023

Hej! Är du nöjd med ditt nya avtal?

Åkeri & mackar. Transport förhandlar 26 olika kollektivavtal. Förbundets tidning åkte ut och träffade några av dem vars kollektivavtal är klara för kommande två år – anställda på mackar och chaufförer.

Sillekrog, E4 södergående mot Nyköping, drygt två veckor efter att nytt transportavtal är tecknat och några dagar efter att även kollektivavtalet är klart för de allra flesta anställda på bensinstationer:

Utanför den stora OKQ8-macken är parkeringen full med långtradare. I en av dem sitter Mats Eriksson och ska äta lunch i hytten.

– Ska jag vara riktigt ärligt har jag inte helt koll på vad det nya avtalet innebär, säger Mats men verkar nöjd ändå.

Han tillhör den högsta löneklassen och avtalet ger en ökning av grundlönen på sammanlagt 2 500 kronor, uppdelat på två år, där den första gäller retroaktiv från 1 april i år. Men hans inkomst påverkas också av sådant som traktamente.

Mats Eriksson arbetar två veckor och är ledig den tredje. Han tycker att det fungerar bra.

– Det är därför jag är kvar, jag trivs med det, säger han.

Mats Eriksson kör i dag skrot för ett Gotlandsåkeri. Han började som yrkesförare i mitten på 1980-talet och körde då flyttbil, sedan 1989 på Europa:

– Jag har sett alla Västeuropas länder, och Moskva, men mest har jag sett motorvägar och portar från insidan.

Med i facket, Transport, har han ”alltid” varit.

– Jag gick med direkt när jag började köra, säger Mats Eriksson.

”Hyfsat”

Inne på OK-macken står Ebba Axelsson i kassan för tillfället. Hon har arbetat på bensinstationen i ett år, sedan några månader som tillsvidareanställd. Ebba arbetar skift, men enbart dag, och tycker att det fungerar bra. Hon funderar på att gå med i facket men det har ännu inte blivit av.

– Och jag är glad att få mer lön nu… säger hon.

Det nya, tvååriga kollektivavtalet för anställda på bensinstationer börjar gälla den 1 maj och ger upp till 7,9 procents löneökning.

Även hos Shell, på andra sidan vägen en bit söderut, är stämningen god:

– Jag är nöjd. Med lönen och allt det andra här, säger Mirsada, en av de anställda på macken vid Nyköpingsbro.

John Antonsson talar med Håkan Ählman, som är nöjd med nya transportavtalet. Foto: Lilly Hallberg

Utanför, på parkeringen, är det lunchtid för flera lastbilschaufförer.

Vad tycker du om nya transportavtalet?

– Jo, men det är hyfsat trots allt. Bättre än på länge, säger Håkan Ählman.

Han sitter i hytten på lastbilen utanför Nyköpingsbro. Håkan har varit lastbilschaufför sedan 1989 och kör för ett Norrköpingsåkeri, för dagen wellpapp från Oxelösund.

En del kanske hoppats på mer i år?

– Jo, men det gör man väl alltid, säger Håkan Ählman, som för egen del alltså tycker att det blev bra som det blev.

Marcus Thunell är inne på sitt femte år som distributionschaufför.

– Jag har läst lite grand om nya transportavtalet i en Facebookgrupp på nätet och är mestadels nöjd. Ett tvåårigt avtal är nästan bättre än ett ettårigt, då vet man under längre tid vad som gäller, säger han.

– Jag har kollat lite med andra branscher och vår lönehöjning ligger i nivå med vad andra får.

Det blev ingen låglönesatsning och de som har jobbat längst kommer att tjäna mer. Vad tycker du om det?

– Jag har haft sådan tur så mina chefer trappade upp min lön högt upp i trappan redan från början. Det var för att jag jobbade på och visade framfötterna första året på åkeriet. Tidigare var jag bilmekaniker, men jag trivs bättre med att köra lastbil. Det är mer frihet än på verkstan.

Marcus Thunell är medlem i Transport och tycker det var bra att förbundet ställde sig utanför LO-samordningen i avtalsrörelsen, för att driva sina egna krav.

– Det var helt rätt, alla branscher är ju individuella.

Är det något annat krav än pengar du hade velat att Transport skulle driva?

– Cheferna lyssnar på oss chaufförer. Behöver vi vara lediga någon dag så ordnar de så att vi kan jobba extra några andra. Det är ingenting man skulle behöva få in i ett kollektivavtal. När det gäller arbetsmiljön så pratar vi med cheferna och de löser det. De står på chaufförernas sida, inte kundernas.

Saknar du något i den nya uppgörelsen mellan fack och arbetsgivare?

– Jag hade gärna velat ha en engångssumma i och med att förra avtalet sköts upp på grund av coronan. Vi kunde ju inte stänga ner, vi var tvungna att vara ute och åka. Jag hade gärna sett lite uppskattning för det också, säger Marcus Thunell.

Anders Holmberg kör på utlandsavtalet för chaufförer där förhandlingarna startar först den 5 maj. Han har kört lastbil i 42 år och är medlem i Transport sedan 1981.

– Vi borde få lika mycket som chaufförerna i nya transportavtalet, men det får gärna vara mer, säger han.

Vad är en rimlig löneökning tycker du?

– Inflationen kommer vi aldrig att få full kompensation för, det behöver man inte vara professor för att räkna ut. Men en tusenlapp eller två är okej.

Vad tycker du om att industriparternas märke i stora drag styr lönerörelsen?

– Det är väl rimligt att det blir samma ökning för allihop, oavsett jobb. Inflationen drabbar ju alla med dyra elpriser och mat ska man ha på bordet.

Anders Holmberg har lossat i Norrtälje och tar rast vid Sillekrog inför färden mot Gusum. I morgon kör han till Trelleborg eller Tyskland.

Är det något annat du skulle vilja ha med i ett nytt avtal?

– I slutändan är pengarna viktigast. Du får dina räkningar och ska leva, säger han.

Avtal 2023
Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

Matbud. Transport och Foodora har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för matbud som kör cykel och moped. Enligt Transport höjs garantilönen med 12,06 procent fördelat på två år.

Avtal 2023

Cellprov in i Foodora-avtal

Matbud. Ett nytt kollektivavtal har tecknats mellan Transport och Foodora. Det ger anställda rätt till permission för mammografi, gynekologisk cellprovtagning och prostataundersökning – något kongressen beslutade att Transport ska verka för.

Forskare: Mindre batterier och billigare drift med el

Åkeri. Att köra långt med tunga lastbilar på el har länge ansetts olönsamt eftersom det krävs stora batterier. Men nu visar en forskningsrapport från Chalmers tekniska högskola, lite överraskande, att det kan vara billigare att tanka lastbilarna med el än diesel.

Avtal 2023

Nytt gummiavtal tecknat

Avtal 2023. Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt avtal för gummiverkstäder. Lönerna ökar med upp till 1 400 kronor från 1 april 2023.

Avtal 2023
Ordningsvakter uppmanar rökande man att lämna biljetthallen.

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

Bevakning. (UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.

Hallå där!

Flyg. Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.