Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.
Close
Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.
Close

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

– Detta är en väldigt jobbig fråga. Det handlar om personliga tragedier när anställda på bensinstationer via övervakningskameror eller vid hemgångskontroller ertappas med att stjäla, förlorar jobbet och kan hamna i ekonomisk kris, säger ombudsman Peter Åkesson på Transportarbetareförbundet i Göteborg.

Den som får avsked, ”sparken”, från sitt arbete har nämligen inte rätt till ersättning från a-kassan under två månader efter avskedet. Och brist på referenser kan försvåra möjligheterna att söka nya arbeten, betonar han.

Under senare tid har Peter Åkesson haft kontakt med flera medlemmar och företag som hamnat i trångmål efter stölder på arbetsplatsen. Därför vill han stämma i bäcken innan fler råkar illa ut. Han pekar på tidigare domar i Arbetsdomstolen, där anställda fått gå efter stölder av saker för jämförelsevis låga belopp.

– Vi kan aldrig försvara att våra medlemmar stjäl, så sådana förhandlingar med arbetsgivare kan facket inte vinna. Jag har haft fall där anställda stulit cigaretter och snus. Då kommer man snart upp i höga summor.

Att personalen plockar åt sig godis, glass, korv och annat utan att betala sker främst under ensamjobb på kvällar och nätter, berättar Peter Åkesson. Och det kan finnas en gråzon när anställda får testa varuprover, påpekar han.

– Arbetsgivaren har ett stort ansvar att göra klart vilka regler som gäller, för att undvika missförstånd. Mitt råd till alla anställda är: Ta aldrig något som inte är ditt. Den regeln är bra att hålla sig till om man är tveksam till vad man får ta och inte på arbetsplatsen, oavsett var man jobbar.

På Circle K, som nyligen avskedade en anställd av stöld-skäl, säger HR-chef Maria Thelin:

– Vi informerar våra medarbetare om att betalning alltid ska ske vid köptillfället och att man ska kunna uppvisa kvitton för sina köp.

Vid anställningen får personalen information om företagets regler och de anställda signerar också ett formulär där de framgår, förklarar Maria Thelin. Ändå sker stölder på bensinstationerna.

– Tyvärr är det så. Varans värde spelar ingen roll, gränsen går vid noll. Men det gör alltid extra ont när det är ett lägre värde.

Varför är stölder vanliga trots era regler?

– Det vågar jag inte uttala mig om, men det är oroväckande att inte alla förstår hur allvarligt detta är och att det leder till avsked.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Tommy Sundvall foto Maria Mäki

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.