Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.
Close
Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.
Close

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

– Detta är en väldigt jobbig fråga. Det handlar om personliga tragedier när anställda på bensinstationer via övervakningskameror eller vid hemgångskontroller ertappas med att stjäla, förlorar jobbet och kan hamna i ekonomisk kris, säger ombudsman Peter Åkesson på Transportarbetareförbundet i Göteborg.

Den som får avsked, ”sparken”, från sitt arbete har nämligen inte rätt till ersättning från a-kassan under två månader efter avskedet. Och brist på referenser kan försvåra möjligheterna att söka nya arbeten, betonar han.

Under senare tid har Peter Åkesson haft kontakt med flera medlemmar och företag som hamnat i trångmål efter stölder på arbetsplatsen. Därför vill han stämma i bäcken innan fler råkar illa ut. Han pekar på tidigare domar i Arbetsdomstolen, där anställda fått gå efter stölder av saker för jämförelsevis låga belopp.

– Vi kan aldrig försvara att våra medlemmar stjäl, så sådana förhandlingar med arbetsgivare kan facket inte vinna. Jag har haft fall där anställda stulit cigaretter och snus. Då kommer man snart upp i höga summor.

Att personalen plockar åt sig godis, glass, korv och annat utan att betala sker främst under ensamjobb på kvällar och nätter, berättar Peter Åkesson. Och det kan finnas en gråzon när anställda får testa varuprover, påpekar han.

– Arbetsgivaren har ett stort ansvar att göra klart vilka regler som gäller, för att undvika missförstånd. Mitt råd till alla anställda är: Ta aldrig något som inte är ditt. Den regeln är bra att hålla sig till om man är tveksam till vad man får ta och inte på arbetsplatsen, oavsett var man jobbar.

På Circle K, som nyligen avskedade en anställd av stöld-skäl, säger HR-chef Maria Thelin:

– Vi informerar våra medarbetare om att betalning alltid ska ske vid köptillfället och att man ska kunna uppvisa kvitton för sina köp.

Vid anställningen får personalen information om företagets regler och de anställda signerar också ett formulär där de framgår, förklarar Maria Thelin. Ändå sker stölder på bensinstationerna.

– Tyvärr är det så. Varans värde spelar ingen roll, gränsen går vid noll. Men det gör alltid extra ont när det är ett lägre värde.

Varför är stölder vanliga trots era regler?

– Det vågar jag inte uttala mig om, men det är oroväckande att inte alla förstår hur allvarligt detta är och att det leder till avsked.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Matbuds-mopeder

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.