Andreas ”Bamse” Hagström och Per Lindvall bjuder på korv utanför bruket i Skoghall.
Foto: Kamilla Kvarntorp
Yrkesförarens dag 9/9
Här hyllas yrkeschaufförer
Transport.
På åkerier, centraler för tidningsbud och budfirmor runt om i landet uppmärksammas i dag yrkesförare. Transportarbetaren träffade några vid inmätningen utanför bruket i Skoghall, Hammarö.
– Vi började vid femtiden, hos de egna kollegorna i Karlstad, berättar Andreas ”Bamse” Hagström, renhållningsarbetare och skyddsombud.
Fem timmar senare står han tillsammans med två andra transportare och bjuder på korv i ett tält. Flera chaufförer passerar, en hugger en korv, men de flesta har bråttom.
– Med tanke på att man får en hel del skit alla andra dagar är man värd i alla fall en dag, säger en.
”Får landet att rulla”
”Bamse” håller med: Att hylla landets yrkesförare den 9 september känns bra. Inte minst med tanke på hur stressigt jobbet ofta är. Och att andra trafikanter inte alltid är så förstående.
– Om vi är hjältar i vardagen? Nja, men yrkesförare är ju de som får landet att rulla, säger han.
Olika kategorier av yrkesförare uppmärksammas under dagen. För Transports Värmlandsavdelning började ”firandet” av 9/9 redan vid 1-tiden på natten. Då uppmärksammades tidningsbud i Torsby.
När Transportarbetaren hälsar på utanför bruket i Skoghall kommer chaufförer som kör flis. Någon har inte tid för en korv ”de väntar i skogen”, en annan är inne på dagens andra runda och får ytterligare en korv.
Yrkesförarens dag är en så kallad temadag och firas varje år den 9 september.
Soligt i Karlstad
Yrkesförarens dag. Över hundra besökare kom när Transport, Tya och Holfast uppmärksammade 9 september hos åkeriet i Karlstad – yrkesförare, men också familjemedlemmar i alla åldrar.
– Det var riktigt bra! Vi har varit här tidigare, men i år tyckte företaget att de skulle vara med och hylla sina anställda, säger Örjan Jakobsson, ombudsman på Transports Värmlandsavdelning.
På Yrkesförarens dag hade Holfast bjudit in medarbetare med familjer. I strålande sol lockades många för att umgås, tävla och äta under eftermiddagen och kvällen.
Både Transport och företaget bidrog med priser i tävlingarna, bland annat spännbandsrulle och frågetävling med ”gissa bilar i burken” som utslagsfråga. Också Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) fanns på plats i Karlstad.
Karlstad: Avspänd stämning trots tävling i rullning av spännband. Foto: Ellinor Johansson/HolfastYrkesförarens dag blev en familjedag hos transportkoncernen Holfast. Foto: Ellinor Johansson/HolfastTransport avdelning 6 Värmland på plats i Karlstad, på 9 september. Foto: Ellinor Johansson/HolfastSoligt i Karlstad. Yrkesförarens dag uppmärksammades hos Holfast, en familjeägd koncern som består av fyra transportbolag och ett delägt utbildningsbolag med sammanlagt över 200 anställda. Foto: Ellinor Johansson/Holfast
Tidningsbud.
Sorg och vrede. Det är reaktionen på distributionsbolaget VTD:s plan att driva igenom en minskning i sysselsättningsgrad för majoriteten av sina bud – och ett lönetapp på flera tusen.
Transports reaktion: ”Nej, vi köper inte det här.”
Timslånga köer och en överfull terminal 5. Det har varit stressiga veckor för personalen på Arlanda.
– För en vecka sedan sträckte sig kön från terminal 5 till terminal 4 och tillbaka igen, säger Filip Rydolw, ordförande för Transports fackklubb för Avarns flygplatskontrollanter i säkerhetskontrollen på Arlanda.
Olyckor.
Skyddsfordonet skulle säkra E4:an efter att en bil tappat last på körbanan. I stället blev föraren av TMA-bilen påkörd och så svårt skadad att hon avled.
Prisad inläsare.
Lyssnar du på ljudböcker? Då vet du att uppläsningen är nästan lika viktig som berättelsen. Transportarbetaren har träffat Katarina Ewerlöf – en av Sveriges mest populära ljudboksinläsare.
Oskarshamn.
Chaufförsyrket är stressigt och de har redan hunnit stöta på en del fördomar. Men de är övertygade om att de har valt rätt yrke. Linnéa Elofsson, Elin Olsson, Moa Sääv och Karolina Järback är elever vid fordons- och transportprogrammet inriktning transport vid Oscarsgymnasiet i Oskarshamn, en skola där en tredjedel av transporteleverna är tjejer.
EU.
Sverige ska rösta nej till nya regler för minimilöner i EU. Det föreslår arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riksdagen. Transport välkomnar beskedet.
Fackligt arbete.
Hamn- och sjöfolksfacket MTWTU i Ukraina utgår från hamnstaden Odessa som fått utstå ryska attacker.
– Den 9 maj blev staden beskjuten av missiler. Vi förstår att vi inte är i säkerhet och det är skrämmande. Vi fortsätter att fokusera och leva så vanligt som möjligt. Men vi är alltid redo och vet att ingenting är säkert, säger Oleg Grygoriuk, ordförande för MTWTU.
Plattformsarbetare.
Franska matbud får nu personalrepresentanter. 120 000 chaufförer och bud har fått rösta i fackliga val. Ett litet, första steg för bättre skydd av en utsatt grupp, enligt facken.
Transport.
Två år med pandemi har slagit hårt mot organiseringen. Transports ledning ser allvarligt på utvecklingen med vikande medlemsantal. Men också chansen att vända på utvecklingen – nu.
A-kassan.
Transports arbetslöshetskassa har betalat ut mindre i ersättning under årets första tre månader än tidigare. Nivån är i dag lika, eller till och med något lägre, än före pandemin. Tvärtemot trenden hos andra a-kassor, som ökat utbetalningarna första kvartalet i år.
Taxi.
På ett historiskt svårt avtalsområde föddes en arbetsgrupp med påtaglig positiv energi. Taxikommittén består enbart av yrkesverksamma förare. För förbundet centralt en kunskapskälla – för dem som kör en kanal in, för att komma till tals. Win-win.
Åkeri.
Maxlängden på lastbilar är på väg att förlängas till 34,5 meter inom kort. Regeringen hoppas att det ska gynna klimatet. Transport tror att de som egentligen gynnas är industrin. Chauffören Peter Fredriksson känner sig kluven.
Hamn.
I fredags skulle Hamnarbetarförbundets andra varslade blockad mot ryska fartyg och ryskt gods inletts. Men i stället avvaktar fackförbundet ett beslut från Arbetsdomstolen om blockaden är tillåten.