Andreas ”Bamse” Hagström och Per Lindvall bjuder på korv utanför bruket i Skoghall.
Foto: Kamilla Kvarntorp
Yrkesförarens dag 9/9
Här hyllas yrkeschaufförer
Transport.
På åkerier, centraler för tidningsbud och budfirmor runt om i landet uppmärksammas i dag yrkesförare. Transportarbetaren träffade några vid inmätningen utanför bruket i Skoghall, Hammarö.
– Vi började vid femtiden, hos de egna kollegorna i Karlstad, berättar Andreas ”Bamse” Hagström, renhållningsarbetare och skyddsombud.
Fem timmar senare står han tillsammans med två andra transportare och bjuder på korv i ett tält. Flera chaufförer passerar, en hugger en korv, men de flesta har bråttom.
– Med tanke på att man får en hel del skit alla andra dagar är man värd i alla fall en dag, säger en.
”Får landet att rulla”
”Bamse” håller med: Att hylla landets yrkesförare den 9 september känns bra. Inte minst med tanke på hur stressigt jobbet ofta är. Och att andra trafikanter inte alltid är så förstående.
– Om vi är hjältar i vardagen? Nja, men yrkesförare är ju de som får landet att rulla, säger han.
Olika kategorier av yrkesförare uppmärksammas under dagen. För Transports Värmlandsavdelning började ”firandet” av 9/9 redan vid 1-tiden på natten. Då uppmärksammades tidningsbud i Torsby.
När Transportarbetaren hälsar på utanför bruket i Skoghall kommer chaufförer som kör flis. Någon har inte tid för en korv ”de väntar i skogen”, en annan är inne på dagens andra runda och får ytterligare en korv.
Yrkesförarens dag är en så kallad temadag och firas varje år den 9 september.
Soligt i Karlstad
Yrkesförarens dag. Över hundra besökare kom när Transport, Tya och Holfast uppmärksammade 9 september hos åkeriet i Karlstad – yrkesförare, men också familjemedlemmar i alla åldrar.
– Det var riktigt bra! Vi har varit här tidigare, men i år tyckte företaget att de skulle vara med och hylla sina anställda, säger Örjan Jakobsson, ombudsman på Transports Värmlandsavdelning.
På Yrkesförarens dag hade Holfast bjudit in medarbetare med familjer. I strålande sol lockades många för att umgås, tävla och äta under eftermiddagen och kvällen.
Både Transport och företaget bidrog med priser i tävlingarna, bland annat spännbandsrulle och frågetävling med ”gissa bilar i burken” som utslagsfråga. Också Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) fanns på plats i Karlstad.
Karlstad: Avspänd stämning trots tävling i rullning av spännband. Foto: Ellinor Johansson/HolfastYrkesförarens dag blev en familjedag hos transportkoncernen Holfast. Foto: Ellinor Johansson/HolfastTransport avdelning 6 Värmland på plats i Karlstad, på 9 september. Foto: Ellinor Johansson/HolfastSoligt i Karlstad. Yrkesförarens dag uppmärksammades hos Holfast, en familjeägd koncern som består av fyra transportbolag och ett delägt utbildningsbolag med sammanlagt över 200 anställda. Foto: Ellinor Johansson/Holfast
Utställning.
17 arbetare, 105 foton. Bra och dåligt med plattformsarbete gestaltat av taxiförare, internetbaserade frilansare och bud i Stockholm. På Karolinska Institutet pågår för närvarande en utställning kopplad till en studie om gig-jobb och hälsa.
Arbetsmarknad.
Efter kritik mot att skrota utredningen om karensavdrag ändrar sig regeringen. Vissa yrkesgrupper kan undantas från karens och en andra karensdag självrisk ska inte utredas.
Hamn.
– Regelverket har inte ändrats efter dödsolyckan i Oxelösunds hamn. Men vi har tagit fram fler tydliga rutiner med en rad kontrollpunkter för att så långt som möjligt förhindra att något går fel, säger Transports regionala skyddsombud Roger Jönsson.
Arbetsmiljö.
Mer än var tredje färdtjänstförare har varit inblandad i stressrelaterade trafikolyckor. Körtiderna är så pressade att fyra av tio sjukskrivit sig det senaste året för att orka. Det visar en enkätundersökning som Transports Linköpingsavdelning gjort bland anställda i bolag som kör servicetrafik i regionen.
Arbetsmarknad.
Utredningen om karensavdrag skrotas av den borgerliga regeringen. Avdraget slår hårdast mot dem som saknar möjlighet att arbeta hemma: Nio av tio medlemmar inom LO-förbunden.
Hamn.
Rutiner som inte kontrollerades ledde till att 20-åriga stuveriarbetaren Nima kvädes till döds på en kolbåt, hävdar åklagaren. Det systematiska arbetsmiljöarbetet var gott, kontrar försvaret när förhandlingarna om misstänkt arbetsmiljöbrott återupptogs och avslutades i Svea hovrätt.
Miljö.
Nu får det vara nog! Efter tre allvarliga incidenter när barn var nära att bli påbackade la huvudskyddsombudet Peter Strålind i bromsen. Med stöd av miljöbolaget Prezero, LO och Transport har han startat ett projekt för att stoppa all tung trafik på skolgårdar.
Blogg.
Åsa har börjat en YKB-utbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är hennes berättelse om hur det gå att som snart 50-årig journalist börja ratta tunga fordon. Läs del 1 av Åsas berättelse.
Avtal.
Avtalskraven mellan Transport och Transportföretagen är överlämnade. Transport kräver ett ettårigt avtal med 5,5 procents löneökning, samt ett engångbelopp på 5 726 kronor.
Olyckor.
Förra året omkom 220 människor i trafikolyckor och närmare 2000 skadades svårt. Det är en ökning jämfört med de två föregående åren, visar statistik från Transportstyrelsen. Till skillnad från tidigare år var det mötesolyckorna som dominerade 2022.
Taxi.
I höstas meddelade Taxi Stockholm att bolaget tänkte lämna Svenska Taxiförbundet. Ordförande Dimitrios Nikopoulos kritiserade bristen på kollektivavtal bland övriga beställningscentraler. Nu gör företaget helt om och stannar kvar i branschorganisationen.
Gig-jobb.
Förarna som kör för Bolt och Uber har fått nog. De vill ha bättre arbetsvillkor och högre ersättningar. Och de vill accepteras som samtalspartners.