Arbete vid Postnord TPL i Ljungby. Obekväm arbetsställnig. Arkivbild.
Close
Falska skyddsombud, som arbetsgivare själva valt ut, är ett växande problem på landets arbetsplatser, menar Transports Martin Miljeteig. Arkivbild.
Close

”Falska skyddsombud används för att runda facket”

Arbetsmiljö. Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig varnar för falska skyddsombud. – Olagligt utsedda skyddsombud saknar juridiskt stöd och kan bidra till farligare arbetsmiljö. De används för att runda facket och slippa krav och åtgärder på våra arbetsplatser, säger han.

Martin Miljeteig, Transport
Martin Miljeteig. Foto: Lilly Hallberg

Falska skyddsombud är Transportarbetareförbundets egen benämning på skyddsombud, som av arbetsgivare ensidigt utnämnts för att hantera arbetsmiljöfrågor.

– Vi skulle kunna kalla dem olagliga också eftersom de inte är behörigt utsedda enligt arbetsmiljölagen, men vi har valt begreppet falska, säger Martin Miljeteig.

Antingen beror utnämningen på okunskap eller också vill företaget helt enkelt slippa fackets krav på åtgärder av arbetsmiljön, förklarar han.

– En del arbetsgivare tycker tyvärr att det är för jobbigt och kostsamt med behörigt utsedda skyddsombud.

Falska skyddsombud kan till exempel dyka upp när en olycka skett på en arbetsplats och Arbetsmiljöverket ställer krav på att det ska finnas skyddsombud.

– Då vill arbetsgivaren att det ska gå snabbt. Det kan också handla om en ombyggnation eller omorganisation då en arbetsgivare behöver få en underskrift av ett skyddsombud på pränt.

I en del fall väljer kollegor skyddsombud som de vill ska representera dem. Och de behöver ju inte vara medlemmar i facket?

– Ja, den möjligheten finns. Men om fack och arbetsgivare har tecknat kollektivavtal på ett företag så ska fackförbundet kopplas in och delta vid utnämningen, som ytterst avgörs av Transports olika lokalavdelningar.

Finns det kollektivavtal, men inget lokalt skyddsombud, är det i stället Transports regionala skyddsombud från en lokal avdelning som träder in och hanterar arbetsmiljöfrågorna, påpekar Martin Miljeteig.

– Vi vill att skyddsombuden ska vara medlemmar i facket eftersom de då får stöd, hjälp och utbildning om arbetsmiljöfrågor. De har facket i ryggen om det blir problem med en arbetsgivare och därmed större möjligheter att ställa krav.

Miljeteig pekar också på att det kan vara skönt att ha ett regionalt skyddsombud, en person utifrån, som kommer in på ett företag och pratar med arbetsgivaren.

Fler falska skyddsombud

Falska skyddsombud är ingen ny företeelse, men de har ökat i antal de senaste fem, sex åren, berättar Martin Miljeteig. Under senare delen av 2022 kallade Transport till fyra centrala överläggningar om hindrande av skyddsombud.

– Vid förhandlingarna ursäktar sig ofta arbetsgivarna och det slutar för det mesta till vår favör, medan arbetsgivaren kan få betala skadestånd.

Ett nytt fall är under uppsegling inom terminal där företaget, enligt Martin Miljeteig, anser sig ha rätt att utse skyddsombud utan fackets vetskap, trots att bolaget har kollektivavtal. Vid ett tidigare fall utsåg en åkeriägare själv ett skyddsombud som han ansåg mest lämpad, utan att ens tillfråga den anställda.

– De falska skyddsombudens enda uppgift kan vara att inte säga emot arbetsgivaren. Tyvärr innebär dagens hårdnande arbetsklimat dessutom att många är rädda för att åta sig uppdraget som skyddsombud.

Transport får vetskap om falska skyddsombud genom att medlemmar hör av sig. I andra fall upptäcker facket okända namn i Arbetsmiljöverkets handlingar när något inträffat.

Inte samma rättsliga skydd

Martin Miljeteig uppfattar de felaktigt utsedda skyddsombuden som ett sätt att runda facket och i förlängningen den svenska modellen.

– Den bygger på att det ska finnas en balans mellan fack och arbetsgivare. Ska arbetsgivare kunna förebygga olyckor, ohälsa och i värsta fall dödsfall på arbetsplatserna så behövs en facklig representant att samverka med, säger han.

Miljeteig syftar på att skyddsombud bland annat kan göra riskanalyser av farliga arbetsmoment och ställa krav på att företaget ska köpa hem skydds- och säkerhetsutrustning. De felaktigt utsedda skyddsombuden har heller inte samma rättsliga skydd som behörigt utsedda, betonar han.

– Uppstår en konflikt med en arbetsgivare kan de själva bli tvungna att stå för eventuella rättegångskostnader som facket annars tar.

Martin Miljeteig passar på att lyfta fram seriösa arbetsgivare som samverkar och arbetar för en god arbetsmiljö.

– Att använda dålig arbetsmiljö som konkurrensmedel är ingen bra utveckling, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Pengar, pengar, pengar…

Ledare. Pengar. Det är det som får världen att snurra om man ska tro den gamla musikdängan Liza Minelli sjöng. Och visst styr pengar det mesta. Till exempel styr det arbetskraftsinvandringen, om man får stanna i landet eller inte.

Transportarbetarens logga

Arbetsmiljöverket backar om skyddsombuden

Arbetsmiljö. Skyddsombud ska inte längre ha rätt att företräda enskilda individer. Den tolkningen i en intern rättslig utredning på Arbetsmiljöverket väckte hård kritik bland fackförbund och arbetsmiljöexperter. Nu backar Arbetsmiljöverket från sin kritiserade hållning.

Mynthögar. Foto: Shutterstock

Hänger din arbetarlön med?

Löneutveckling. LO-arbetarna halkar efter tjänstemännen. Det har LO visat i flera av sina årliga sammanställningar. Det har skett en så kallad löneglidning som gjort att tjänstemännens löner ökat mer än ”märket” sedan år 2000.

Avtal 2023

Nytt gummiavtal tecknat

Avtal 2023. Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt avtal för gummiverkstäder. Lönerna ökar med upp till 1 400 kronor från 1 april 2023.

Avtal 2023
Ordningsvakter uppmanar rökande man att lämna biljetthallen.

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

Bevakning. (UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.

Hallå där!

Flyg. Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.

Forskare ska titta på hur AI förändrar arbetsvillkoren för bland andra flygplatspersonalen. Foto: John Antonsson

Hur påverkar AI och robotar flygarbetarna?

Arbetsmiljö Om några år kan robotar och AI sköta en del av jobbet på flygplatserna. Professor Åsa Cajander ska undersöka hur det påverkar arbetsmiljön.

Lyckad samling vid vattnet

Facket. Intresset var väldigt stort när avdelning 51 ordnade familjedag vid Harasjömålas sjöar. Den soliga vårsöndagen på campen i Blekinge blev också ett forum att tala om fackliga frågor i avtalsrörelsens tid och, så klart – fiske.

AVTAL 2023

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

Taxi. Ett lönepåslag på mellan 1 935 kronor och 2 370 kronor totalt. Efter en rad sittningar enades Transport och arbetsgivarna i Biltrafikens Arbetsgivareförbund på onsdagen om ett nytt tvåårigt avtal för taxitelefonisterna.