Facket ser gärna kortare arbetstid

Terminal. Transports avtalsansvariga håller med. En minut komp per timme mellan klockan 22 och 06 är inte så mycket. Men frågan har lyfts och de tror att fler kommer att ställa krav på mer ledig tid i kommande avtalsförhandlingar.

– Arbetstidsförkortning efterfrågas mer generellt, inte bara av dem som jobbar natt. Det är inte så konstigt om du har ett stressigt jobb och stressar även socialt. Vi har fått ett 24-timmarssamhälle och på vissa terminaler vill arbetarna hellre ha mer ledig tid än lönehöjning, särskilt de som jobbar mycket natt, säger avtalssekreterare Peter Winstén.

Peter Winstén. Foto: Jan Lindkvist
Peter Winstén. Foto: Jan Lindkvist

Han var tidigare hamnarbetare, jobbade både dag- och nattskift och vet hur påfrestande det är.

– Vetenskapliga studier visar att växlingen mellan dag och natt kan slita ännu mer än ständigt nattarbete.

Kalla handen

I senaste avtalsförhandlingen togs frågan upp av flygteknikerna som ville växla sitt semesterlönetillägg mot mer ledighet. Men arbetsgivarna i Svenska Flygbranschen gav kalla handen.

– Flyget var hårt drabbat av pandemin och arbetsgivarnas svarade att ”de lösningarna finns inte i huset”. Svenskt Näringslivs hus alltså.

Något svar på varför fick Transport inte.

Kommunal har däremot infört att anställda kan avstå semesterlönetillägg och få några extra semesterdagar i stället, berättar Winstén.

Återhämtning

Att tempot drivits upp i arbetslivet talar också för att människor behöver mer tid för återhämtning, resonerar Winstén.

– Men vi sitter inte här på förbundskontoret och formulerar avtalskrav. Vilka frågor som medlemmarna vill driva tas upp och diskuteras i avtalsråden för de olika avtalen.

Vad gör den som vill ha ett ord med i laget?

– Engagerar sig i sin lokalavdelning. Det är de som utser representanter till de olika avtalsråden.

Kan du tänka dig att lyfta kravet på kortare arbetstid för nattarbetare?

– På avtalsråden kan man alltid ta upp hur man gör på andra avtal och det är aldrig fel att titta på hur andra fackförbund gör. Högst personligen skulle jag prioritera tid och högre pensionsavsättningar eftersom jag kommit upp i åren, säger Peter Winstén.

Pensioner

Pensionstillskott var aktuellt i senaste avtalsrörelsen. Både tid och pensionsavsättningar kommer nog att diskuteras i nästa eftersom pensionsåldern nu höjs successivt, spår han.

– Flera kongresser har antagit att Transport ska verka för 30 timmars arbetsvecka och det lär komma upp igen vid nästa, 2022.

Samma höst är det dags för avtalsråden att samlas igen, förhoppningsvis fysiskt utan pandemi.

Ledig tid eller pengar är alltid en balansgång, konstaterar Peter Winstén.

– Många arbetare har inte så höga löner. Är pengarna slut vid månadsskiftet är varje extra krona viktig. Försök med minskad arbetstid och bibehållen lön har gjorts på bilföretaget Toyota. Det visade sig att arbetarna producerar lika mycket på sex som åtta timmar, säger han.

– Du orkar inte prestera hela tiden när tempot är högt.

Individuellt val

Winstén förordar ett system där anställda kan välja mellan tid och pengar. Att tillfredsställa alla, i olika faser av livet, med en enda lösning är svårt.

– Individuella val borde inte vara alltför besvärligt för arbetsgivare att införa, anser Peter Winstén.

Tommy Wreeth. Foto: Justina Öster
Tommy Wreeth. Foto: Justina Öster

Förbundsordförande Tommy Wreeth jobbade förr som terminalarbetare.

– Metall har satsat långsiktigt på arbetstidsförkortning och avstått löneutrymme till det. Jag tror vi måste vara beredda att göra det också för att folk ska orka med både familjeliv och jobb i dagens tempo, säger han.

Kortare arbetstid

Arbetstidsförkortning togs upp vid terminalarnas senaste avtalsråd.

– Sedan gick det väldigt fort i de konkreta förhandlingarna. De kom ändå att handla mycket om pengar. Men jag förväntar mig att tid kommer att tas upp igen, även på fler avtal.

Ångrar du att Transport inte gjort som IF Metall och förhandlat fram 34 timmarsvecka?

– Det är en jättesvår fråga. Ordföranden bestämmer ju inte, varken jag eller tidigare. Ska vi börja korta ner arbetstiden så kommer vi att behöva ett par avtalsrörelser. Det lär knappast bli 34 timmars arbetstid i ett första steg, kanske kan vi lyckas med 38 först och sedan ta nästa steg. Men det skulle i så fall kosta i mindre löneökningar. Allt handlar om prioritering.

Komptiden i Transportavtalet är inte så stor, medger Wreeth. Ändå ökade den successivt i tre steg från 0,3 till 0,6 och till slut en minut för jobb mellan klockan 22 och 06.

”Gick på knäna”

Att mer ledighet inom flyget stötte på patrull hänvisar ordföranden till att ”flygbranschen gick på knäna”.

– Vi vet inte men kan alltid hoppas att läget är bättre nästa gång. Att växla semestertillägg mot mer ledig tid kostar egentligen inte arbetsgivaren någonting. Det är en win-win-situation. Arbetsgivaren får mer harmoni på arbetsplatsen och en bättre, mer utvilad personal, säger Tommy Wreeth.

Transportarbetaren har sökt paraplyorganisationen Transportföretagen, där Svenska Flygbranschen och Biltrafikens Arbetsgivareförbund ingår, för att fråga om arbetsgivarnas inställning till mer ledig tid framför lönehöjning. Men avtalsansvariga Annika Nordin ”avböjer intervju” genom pressansvariga Håkan Filipsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lennart karlsson:
    16 oktober, 2021

    Jag tycker det tyvärr är lite dåligt av Transport att man ibland är i typ startgroparna med detta då man i Metall har haft 34 timmars arbetsvecka för nattarbetare i minst 25 år. Jag jobbade på Ericsson i Kumla i så mitten på 90-talet och redan då var det 34 timmars arbetsvecka.
    Vill också påpeka att vi som jobbade natt INTE hade lägre månadslön än dom som jobbade dag och 40 timmar. Det vi förlorade var bara lite ob så jag tycker det blir fel när ni säger att Metall har avstått lön för kortare arbetstid för nattarbetare.
    Mvh
    Lennart i reportaget

Lästips:

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men: – Med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa. Förare och fordon kan ju på en dag befinna sig i fyra olika länder. Då är det rätt viktigt att man tolkar tillsammans.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Jäkligt tuffa tider för våra medlemmar

Ordförandeord. När dessa rader skrivs, har vi precis landat taxiavtalet. Jag brukar vara återhållsam men för en gångs skull kan jag säga att avtalet är ganska bra, både för branschen och våra medlemmar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt avtal för taxi- och färdtjänstförare

Taxi. (UPPDATERAD) Taxistrejken är avblåst. Efter segdragna förhandlingar enades Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i dag, onsdag, till slut om ett nytt avtal för landets taxi- färdtjänst- sjukrese- och skolbussförare.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.