Facket ser gärna kortare arbetstid

Terminal. Transports avtalsansvariga håller med. En minut komp per timme mellan klockan 22 och 06 är inte så mycket. Men frågan har lyfts och de tror att fler kommer att ställa krav på mer ledig tid i kommande avtalsförhandlingar.

– Arbetstidsförkortning efterfrågas mer generellt, inte bara av dem som jobbar natt. Det är inte så konstigt om du har ett stressigt jobb och stressar även socialt. Vi har fått ett 24-timmarssamhälle och på vissa terminaler vill arbetarna hellre ha mer ledig tid än lönehöjning, särskilt de som jobbar mycket natt, säger avtalssekreterare Peter Winstén.

Peter Winstén. Foto: Jan Lindkvist
Peter Winstén. Foto: Jan Lindkvist

Han var tidigare hamnarbetare, jobbade både dag- och nattskift och vet hur påfrestande det är.

– Vetenskapliga studier visar att växlingen mellan dag och natt kan slita ännu mer än ständigt nattarbete.

Kalla handen

I senaste avtalsförhandlingen togs frågan upp av flygteknikerna som ville växla sitt semesterlönetillägg mot mer ledighet. Men arbetsgivarna i Svenska Flygbranschen gav kalla handen.

– Flyget var hårt drabbat av pandemin och arbetsgivarnas svarade att ”de lösningarna finns inte i huset”. Svenskt Näringslivs hus alltså.

Något svar på varför fick Transport inte.

Kommunal har däremot infört att anställda kan avstå semesterlönetillägg och få några extra semesterdagar i stället, berättar Winstén.

Återhämtning

Att tempot drivits upp i arbetslivet talar också för att människor behöver mer tid för återhämtning, resonerar Winstén.

– Men vi sitter inte här på förbundskontoret och formulerar avtalskrav. Vilka frågor som medlemmarna vill driva tas upp och diskuteras i avtalsråden för de olika avtalen.

Vad gör den som vill ha ett ord med i laget?

– Engagerar sig i sin lokalavdelning. Det är de som utser representanter till de olika avtalsråden.

Kan du tänka dig att lyfta kravet på kortare arbetstid för nattarbetare?

– På avtalsråden kan man alltid ta upp hur man gör på andra avtal och det är aldrig fel att titta på hur andra fackförbund gör. Högst personligen skulle jag prioritera tid och högre pensionsavsättningar eftersom jag kommit upp i åren, säger Peter Winstén.

Pensioner

Pensionstillskott var aktuellt i senaste avtalsrörelsen. Både tid och pensionsavsättningar kommer nog att diskuteras i nästa eftersom pensionsåldern nu höjs successivt, spår han.

– Flera kongresser har antagit att Transport ska verka för 30 timmars arbetsvecka och det lär komma upp igen vid nästa, 2022.

Samma höst är det dags för avtalsråden att samlas igen, förhoppningsvis fysiskt utan pandemi.

Ledig tid eller pengar är alltid en balansgång, konstaterar Peter Winstén.

– Många arbetare har inte så höga löner. Är pengarna slut vid månadsskiftet är varje extra krona viktig. Försök med minskad arbetstid och bibehållen lön har gjorts på bilföretaget Toyota. Det visade sig att arbetarna producerar lika mycket på sex som åtta timmar, säger han.

– Du orkar inte prestera hela tiden när tempot är högt.

Individuellt val

Winstén förordar ett system där anställda kan välja mellan tid och pengar. Att tillfredsställa alla, i olika faser av livet, med en enda lösning är svårt.

– Individuella val borde inte vara alltför besvärligt för arbetsgivare att införa, anser Peter Winstén.

Tommy Wreeth. Foto: Justina Öster
Tommy Wreeth. Foto: Justina Öster

Förbundsordförande Tommy Wreeth jobbade förr som terminalarbetare.

– Metall har satsat långsiktigt på arbetstidsförkortning och avstått löneutrymme till det. Jag tror vi måste vara beredda att göra det också för att folk ska orka med både familjeliv och jobb i dagens tempo, säger han.

Kortare arbetstid

Arbetstidsförkortning togs upp vid terminalarnas senaste avtalsråd.

– Sedan gick det väldigt fort i de konkreta förhandlingarna. De kom ändå att handla mycket om pengar. Men jag förväntar mig att tid kommer att tas upp igen, även på fler avtal.

Ångrar du att Transport inte gjort som IF Metall och förhandlat fram 34 timmarsvecka?

– Det är en jättesvår fråga. Ordföranden bestämmer ju inte, varken jag eller tidigare. Ska vi börja korta ner arbetstiden så kommer vi att behöva ett par avtalsrörelser. Det lär knappast bli 34 timmars arbetstid i ett första steg, kanske kan vi lyckas med 38 först och sedan ta nästa steg. Men det skulle i så fall kosta i mindre löneökningar. Allt handlar om prioritering.

Komptiden i Transportavtalet är inte så stor, medger Wreeth. Ändå ökade den successivt i tre steg från 0,3 till 0,6 och till slut en minut för jobb mellan klockan 22 och 06.

”Gick på knäna”

Att mer ledighet inom flyget stötte på patrull hänvisar ordföranden till att ”flygbranschen gick på knäna”.

– Vi vet inte men kan alltid hoppas att läget är bättre nästa gång. Att växla semestertillägg mot mer ledig tid kostar egentligen inte arbetsgivaren någonting. Det är en win-win-situation. Arbetsgivaren får mer harmoni på arbetsplatsen och en bättre, mer utvilad personal, säger Tommy Wreeth.

Transportarbetaren har sökt paraplyorganisationen Transportföretagen, där Svenska Flygbranschen och Biltrafikens Arbetsgivareförbund ingår, för att fråga om arbetsgivarnas inställning till mer ledig tid framför lönehöjning. Men avtalsansvariga Annika Nordin ”avböjer intervju” genom pressansvariga Håkan Filipsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lennart karlsson:
    16 oktober, 2021

    Jag tycker det tyvärr är lite dåligt av Transport att man ibland är i typ startgroparna med detta då man i Metall har haft 34 timmars arbetsvecka för nattarbetare i minst 25 år. Jag jobbade på Ericsson i Kumla i så mitten på 90-talet och redan då var det 34 timmars arbetsvecka.
    Vill också påpeka att vi som jobbade natt INTE hade lägre månadslön än dom som jobbade dag och 40 timmar. Det vi förlorade var bara lite ob så jag tycker det blir fel när ni säger att Metall har avstått lön för kortare arbetstid för nattarbetare.
    Mvh
    Lennart i reportaget

Lästips:

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.