Close
Furunäsets miljöstation – en annorlunda återvinningscentral att upptäcka. Miljöarbetarna Erik Hjelm, Anders Mattsson och Andreas Nilsson uppdaterar hela tiden utsmyckningen.
Close

Återvinnarna i norr hänger med Spindelmannen

Miljö. En uppstoppad vessla tar emot vid behållaren för uttjänta glödlampor och en lysande grön drake vakar över farligt avfall. Samtidigt blickar flera mjukisdjur ner på besökarna från träden. Furunäsets miljöstation i Överkalix är inte som andra.

Erik Hjelm, Anders Mattsson och Andreas Nilsson vid Furunäsets miljöstation i Överkalix. Foto: Privat

Miljöarbetarna Erik Hjelm, Andreas Nilsson och Anders Mattson ser till att överraska Överkalixborna när de kommer för att lämna allehanda prylar, skrot, gammalt avfall och bråte. Redan på väg till miljöstationen hälsar en porslinsgris och ett troll på en stor sten i skogen besökarna välkomna. Det var där utsmyckningen började, berättar Anders Mattson som är fast stationerad på miljöstationen.

Skojade med varandra

Kollegan Erik Hjelm kör hushållssopor och hjälper till på stationen däremellan. Han säger att ryktet om deras pyntning med småtrasiga gosedjur och porslinssaker ”florerat runt lite”, men hur det kom sig vet han inte riktigt.

– Det bara blev. Vi skojade med varandra och först var det lite så att vi försökte bräcka varann. Så märkte vi att folk som kom uppskattade det. Men ännu är vi inte färdiga, inte på långa vägar.

Översnöade gosedjur möter besökarna på Furunäsets återvinningscentral i Överkalix.
Några av gosedjuren som hejar på besökarna. Foto: Privat

Chefen låter killarna fortsätta, men har sagt till dem att hålla igen lite.

– Vi får inte gå ut alltför hårt, men så länge inte folk klagar så får vi hållas och det är det ingen som gjort.

Däremot är det många besökare som plockar fram mobilen, fotar och sprider bilder från återvinningen på sociala medier. Den som lyfter blicken kan få syn på både mjukisdjur och ekorrar i träden runt området och små björnar kikar fram här och där, berättar Erik Hjelm.

– Mest är det mjukisdjur men vi har placerat ut en del porslins- och keramikfigurer också. Allt är sånt som folk lämnar in och som annars skulle kastas. De flesta tycker det är kul, fint och lite annorlunda, säger han.

Att hämta hushållssopor kräver superkrafter. Erik Hjelm får sällskap i hytten.
Att hämta hushållssopor kräver superkrafter. Erik Hjelm får sällskap i hytten. Foto: Privat

Spindelmandocka i sopbilen

Först tryckte trion bara upp prylarna mellan lite bräder här och var, men när de märkte att folk gillade påhitten började de sätta upp djur och grejer så att det skulle se fint ut, beskriver Erik Hjelm. Han tror att återvinningen är unik och kanske kan inspirera andra kollegor i landet.

Vid centralen finns också en butik, där besökarna kan lämna in hela och rena prylar till försäljning.

– Det kommer folk in hela tiden, fast vintertid är det lite lugnare än på somrarna. Det har ju blivit så populärt med begagnat.

Vilken är hans roligaste ”installation” hittills? Erik Hjelm funderar lite, sedan berättar han om när han satte en ”fullstor” Spindelmandocka på sätet bredvid sig i sopbilen. Superhjälten hängde med honom på hämtningarna hela dagen.

– Barnen såg det och vinkade, andra stannade upp och funderade på vad jag hade i bilen.

Kul på jobbet

Kollegan Anders Mattson som är stationerad på återvinningen skrattar vid minnet.

– Oj, oj, det tyckte ungarna var roligt! Vi har kul, hemskt kul på jobbet. Vi är ett sånt gäng som tycker om att skoja med varandra, säger han.

Och inflikar att utsmyckningen sker på raster och utanför arbetstid.

– Nu är det så mycket snö så mycket är översnöat. Men vi fyller på undan för undan. Inga mer saker har chefen sagt ifrån, så vi byter ut och sätter upp nya. Det blir små roliga grejer nästan varje dag, men det är inget som stör i själva arbetet.

Skratt behövs i en dyster tid med krig och klimathot, tycker Anders Mattson.

– Absolut, kan vi glädja några människor så är det bara positivt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Vackert på fikarasten. Men halt på vägarna. Bilden tagen från sopbilens hytt, mellan Sten och Virshult, norr om Halmstad.

2024 började med iskyla och snösmocka

Arbetsmiljö. Snö, kyla, halka, blåst – olyckor, inställd trafik, avstängda vägar. I mitten av januari drog årets andra köldvåg in över landet, med en kraftig snösmocka från väst. Åter drabbades yrkestrafiken av stora problem, på flera håll klämd mellan vädrets makter och myndigheters bristande samordning.

Tidningsbud i Ystad

Högre chefer lever längre än arbetare

Statistik. Chefer med högre utbildning och inkomst lever generellt längre än arbetare med kortare utbildning och lägre lön. Kvinnliga och manliga tidningsbud, liksom manliga återvinningsarbetare, ligger i riskzonen för kortare liv, enligt en rapport från SCB

Stora löneklyftor i kommunal renhållning

Miljöarbete. Individuella löner har gjort att det skiljer över 4 000 kronor i lön för miljöarbetarna på det kommunala bolaget Karlstads Energi. Transports ombudsman Mikael Ladman är kritisk.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.