Close
Furunäsets miljöstation – en annorlunda återvinningscentral att upptäcka. Miljöarbetarna Erik Hjelm, Anders Mattsson och Andreas Nilsson uppdaterar hela tiden utsmyckningen.
Close

Återvinnarna i norr hänger med Spindelmannen

Miljö. En uppstoppad vessla tar emot vid behållaren för uttjänta glödlampor och en lysande grön drake vakar över farligt avfall. Samtidigt blickar flera mjukisdjur ner på besökarna från träden. Furunäsets miljöstation i Överkalix är inte som andra.

Erik Hjelm, Anders Mattsson och Andreas Nilsson vid Furunäsets miljöstation i Överkalix. Foto: Privat

Miljöarbetarna Erik Hjelm, Andreas Nilsson och Anders Mattson ser till att överraska Överkalixborna när de kommer för att lämna allehanda prylar, skrot, gammalt avfall och bråte. Redan på väg till miljöstationen hälsar en porslinsgris och ett troll på en stor sten i skogen besökarna välkomna. Det var där utsmyckningen började, berättar Anders Mattson som är fast stationerad på miljöstationen.

Skojade med varandra

Kollegan Erik Hjelm kör hushållssopor och hjälper till på stationen däremellan. Han säger att ryktet om deras pyntning med småtrasiga gosedjur och porslinssaker ”florerat runt lite”, men hur det kom sig vet han inte riktigt.

– Det bara blev. Vi skojade med varandra och först var det lite så att vi försökte bräcka varann. Så märkte vi att folk som kom uppskattade det. Men ännu är vi inte färdiga, inte på långa vägar.

Översnöade gosedjur möter besökarna på Furunäsets återvinningscentral i Överkalix.
Några av gosedjuren som hejar på besökarna. Foto: Privat

Chefen låter killarna fortsätta, men har sagt till dem att hålla igen lite.

– Vi får inte gå ut alltför hårt, men så länge inte folk klagar så får vi hållas och det är det ingen som gjort.

Däremot är det många besökare som plockar fram mobilen, fotar och sprider bilder från återvinningen på sociala medier. Den som lyfter blicken kan få syn på både mjukisdjur och ekorrar i träden runt området och små björnar kikar fram här och där, berättar Erik Hjelm.

– Mest är det mjukisdjur men vi har placerat ut en del porslins- och keramikfigurer också. Allt är sånt som folk lämnar in och som annars skulle kastas. De flesta tycker det är kul, fint och lite annorlunda, säger han.

Att hämta hushållssopor kräver superkrafter. Erik Hjelm får sällskap i hytten.
Att hämta hushållssopor kräver superkrafter. Erik Hjelm får sällskap i hytten. Foto: Privat

Spindelmandocka i sopbilen

Först tryckte trion bara upp prylarna mellan lite bräder här och var, men när de märkte att folk gillade påhitten började de sätta upp djur och grejer så att det skulle se fint ut, beskriver Erik Hjelm. Han tror att återvinningen är unik och kanske kan inspirera andra kollegor i landet.

Vid centralen finns också en butik, där besökarna kan lämna in hela och rena prylar till försäljning.

– Det kommer folk in hela tiden, fast vintertid är det lite lugnare än på somrarna. Det har ju blivit så populärt med begagnat.

Vilken är hans roligaste ”installation” hittills? Erik Hjelm funderar lite, sedan berättar han om när han satte en ”fullstor” Spindelmandocka på sätet bredvid sig i sopbilen. Superhjälten hängde med honom på hämtningarna hela dagen.

– Barnen såg det och vinkade, andra stannade upp och funderade på vad jag hade i bilen.

Kul på jobbet

Kollegan Anders Mattson som är stationerad på återvinningen skrattar vid minnet.

– Oj, oj, det tyckte ungarna var roligt! Vi har kul, hemskt kul på jobbet. Vi är ett sånt gäng som tycker om att skoja med varandra, säger han.

Och inflikar att utsmyckningen sker på raster och utanför arbetstid.

– Nu är det så mycket snö så mycket är översnöat. Men vi fyller på undan för undan. Inga mer saker har chefen sagt ifrån, så vi byter ut och sätter upp nya. Det blir små roliga grejer nästan varje dag, men det är inget som stör i själva arbetet.

Skratt behövs i en dyster tid med krig och klimathot, tycker Anders Mattson.

– Absolut, kan vi glädja några människor så är det bara positivt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Skräpiga återvinningsstationer avskräcker

Miljö. Kraftigt nedskräpade återvinningsstationer inger nästan fyra av tio svenskar en känsla av otrygghet. Vissa väljer därför att inte lämna sitt skräp. Det framgår av en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av den ideella organisationen Håll Sverige rent.

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.

Avtal 2025
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

Norwegian-klubbens ordförande stolt över nytt avtal

Kabinavtalet. Norwegian-klubbens ordförande Danijel Kovacic har varit med under hela vägen till Transports första avtal för kabinpersonal. – För mig är det extra speciellt eftersom det var jag, Susanne Kindblad, Karen Paz Vasquez och vår kabinklubb som startade resan från Unionen till Transport.