Avtal 2023

5 tycker till om lönerna

Enkät. Transportarbetaren frågade fem medlemmar vad de tycker om sitt nya kollektivavtal.

Per Svedberg, väktare, Hudiksvall
Foto: Justina Öster

Per Svedberg, väktare, Hudiksvall:

– Utifrån min egen horisont är jag lite besviken att vi inte kom något längre. Många kompisar hade väldigt höga förväntningar och ur det perspektivet är det klart att det inte blev som förväntat. Men vi är eniga om att lönen måste upp mer! Jag har hög tilltro till arbetsgruppen som ska tillsättas av parterna, och som ska se över hur erfarenhet och kompetens ska stärkas mer i framtiden.

 

Pea Olsson, färdtjänstförare, Mora
Foto: Justina Öster

Pea Olsson, färdtjänstförare, Mora:

– Vi ska vara glada för det lilla vi fick, men det var för lite. Det tycker vi allihop med det ansvar vi har. Vi gör väldigt mycket i vårt jobb som inte syns utåt.

Jag är glad att garantilönen för Stockholm och övriga landet slogs ihop till en. Ett steg på vägen mot att få bort procentlönen. Jag har alltid kört på månadslön, vill inte köra på procent. Då blir det så osäkert vad man tjänar.

 

Jan Selin, miljöarbetare, Bromma
Foto: Privat

Jan Sehlin, miljöarbetare, Bromma:

– Det var ett bra påslag på lönen, absolut. Men fortfarande är det så att vi som varit med ett tag, särskilt på hushållssidan, önskar att det var som tidigare – att vi inte ska behöva riskera att gå ned i lön när en ny arbetsgivare tar över. Förut var premielönen reglerad i poängssystem, i bilaga  C – något som en ny generation knappast känner till… Och jag vet att många ute i landet tycker att det bara är något som påverkar i Stockholm, men så skulle det inte behöva vara. Det skulle gå att sy ihop så att det gäller alla. Men lönehöjningen i år är bra!

 

Nichlas Torbjörnsson, tidningsbud, Varberg
Foto: Kristina Sjöberg

Nichlas Torbjörnsson, tidningsbud, Varberg:

– Jag tycker att det kändes väldigt lojt, avslaget, när det var klart. Jag satt med avtalsdelegationen, men under två dagar i Stockholm kändes det inte som att det blev några egentliga förhandlingar. Vi hade ett flertal krav vi ville lyfta. Arbetsgivarsidan tjatade mest om ett system med tidbank, en idé och inget konkret förslag. Vet från min egen arbetsplats att det är mycket hallå om kostnaden för mertid, men inte ens när vi föreslog att ge upp den blev det annat än ett blankt nej.

 

Daniel Börjesson, hamnarbetare, Göteborg
Foto: Kristina Sjöberg

Daniel Börjesson, hamnarbetare, Göteborg:

– Det är klart man alltid vill ha mer och ska kämpa för det, men vi vet inte vad konsekvenserna blivit. Nöjd är man ju aldrig. Vi begärde 8 500 kronor i höjning och gav oss lite för billigt. Kostnadsnivåerna har ju höjts ganska mycket och räntorna har ökat ännu mer sen vi tecknade avtalet. Jag satt med i avtalsdelegationen men har ärligt talat inte fått så mycket reaktioner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Anna Almqvist, LO-ekonom som skrivit rapporten Makteliten.

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.