Yrkestrafik i fokus på sportlov

Trafik. Sportlov betyder mer trafik på vägarna. Polisen satsade förra veckan på extra koll på yrkestrafiken för att öka trafiksäkerheten.

Vecka 7 inleds perioden med sportlov i landet. Först ut för lov är bland annat Stor-Göteborg och Jönköpings län. Det innebar i år också extra kontroller av yrkestrafik 13–19 februari.

Att polisen valt att fokusera på yrkestrafiken är medvetet: Den är avgörande för trafiksäkerheten. Lastbilschaufförer har stor makt att påverka hastigheten på vägarna, heter det på Polisens hemsida.

Förra veckan kontrollerade polisen – förutom hastighet – även att fordonen var i godkänt skick, att det inte rörde sig om överlast och att lasten var säkrad på rätt vis.

Polisen kontrollerade också nykterhet och att yrkesförarna följde bestämmelserna om kör- och vilotider samt hade rätt körkortsbehörighet.

Statistik från den nationella yrkestrafikveckan håller nu på att sammanställas i landets sju polisregioner.

I region Bergslagen – dit bland annat Dalarna och Örebro län hör – kontrollerades närmare 400 fordon som transporterade gods. Av dessa hade 59 brister. Polis utfärdade körförbud för tre fordon, och stoppade fortsatt färd för fem.

Under veckan genomfördes också 154 taxikontroller.

Många fortkörare

Mer än var tionde chaufför som kontrollerades i polisregion Bergslagen bröt mot hastighetsbestämmelserna. Hela 46 yrkesförare åkte fast för fortkörning.

Och just hastighetsöverträdelser har blivit ett växande problem inom yrkestrafiken, enligt polisen. Framför allt är det de grövre hastighetsöverträdelserna som ökat under senare år, visar Transportstyrelsens tillståndsmätning från i höstas.

– Det är bekymmersamt att så många yrkesförare väljer att inte följa skyltad hastighet, eftersom yrkestrafiken har så stor påverkan på hastigheten generellt. De har en förebildsfunktion! Sänker de hastigheten är det många som följer deras exempel, sa rikspolischef Anders Thornberg inför starten av yrkestrafikveckan.

Polisen ser med oro på att Transportstyrelsens tillståndsmätning för 2022, avseende godstransporter, för andra året i rad visar en utveckling där yrkesförare blivit sämre på att hålla hastighetsgränserna.

Yrkestrafikveckan är en av flera trafikveckor som Polisen genomför varje år. Under andra veckor ligger fokus på exempelvis nykterhet eller brott på väg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

A-traktor

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Dödsolyckor med lastbilar ökar

Åkeri. I takt med att transporterna blir fler på Sveriges vägar ökar också lastbilsolyckorna med dödlig utgång. I år har 37 dödliga mötesolyckor inträffat. Lastbilar fanns med vid sammanlagt 22 av dem.

Symbol för kvalitet. Servicetrafikens gröna fordon har kommit att bli ett välkänt inslag i stadsbilden. Foto: Lilly Hallberg

Göteborgsmodell höjer servicetrafikens status

Färdtjänst. Bristen på förare är inte unik för Göteborg. Staden arbetar sedan flera år med riktade insatser för att utbilda fler som klarar att köra färdtjänst – utbildning och krav ska både göra jobbet mer attraktivt och ge bättre kvalitet på den upphandlade, samhällsbetalda trafiken.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.