Bevakning.
Hundratals anställda i bevakningsbranschen har inte fått den löneökning som Transport förhandlade fram i våras. Orsaken är att ett antal företag hänger i luften, efter en omorganisation på arbetsgivarsidan.
– Jag förstår att många medlemmar är besvikna. Vi jobbar intensivt för att hitta en lösning och målet är att alla som drabbats ska få retroaktiv löneökning från den 1 juni då det nya avtalet började gälla, säger Jerker Nilsson, central ombudsman med ansvar för bevakningsbranschen.
I slutet av maj tecknade Transport ett treårigt avtal, som ger en löneökning på totalt 1 702 kronor. Den första löneuppräkningen, 569 kronor, skulle ske i juni.
Men redan när avtalet tecknades fanns orosmoln på himlen. En majoritet av bevakningsföretagen hade bestämt sig för att lämna arbetsgivarorganisationen Almega och i stället starta ett nytt förbund under Transportföretagens paraply.
Kruxet är att en del bolag inte velat lämna Almega. De företagen är i praktiken avtalslösa och ett fåtal har valt att inte betala ut den framförhandlade löneökningen.
Jerker Nilsson säger:
– Grundförutsättningen är att Transport vill ha ett avtal med en arbetsgivarorganisation. Under sommaren har vi jobbat intensivt med att försöka förmå bolagen som hänger i luften att antingen gå med i det nya förbundet, Säkerhetsföretagen, eller teckna separat avtal med Transport.
– Då blir det fråga om hängavtal eller företagsavtal, som i så fall har samma innehåll som vårt riksavtal.
Fortfarande är en del företag avtalslösa. Främst handlar det om mindre bolag. Men bland dem finns också två larmcentraler och två stora företag som utför parkeringsövervakning. De två är Apcoa och Q-park, som båda delat upp sina verksamheter i två olika bolag – ett för privat och ett för kommunal gatumark.
Under augusti har Transport fått samtal från många arga medlemmar som inte fått den nya lönen. Bland annat från Apcoa och Q-Park. Jerker Nilsson förklarar är det svårt för facket att veta exakt vilka företag som är avtalslösa och som hållit inne löneökningen.
– Därför är det viktigt att medlemmarna hör av sig till oss, så att vi får reda på om det finns fler bolag som inte betalat ut den nya lönen. Sedan är det förstås bra om medlemmarna själva trycker på i sina företag, så att vi får kollektivavtal som täcker alla.
Enligt Jerker Nilsson har i vart fall Apcoa-bolagens ledning uttryckligen lovat att betala ut retroaktiv lön, när avtalsfrågan väl är löst.
Kolla ditt företag
Här kan du kolla om din arbetsgivare har kollektivavtal. I listan finns de bevakningsföretag som är bundna av avtal – antingen genom medlemskap i arbetsgivarorganisationen Säkerhetsföretagen eller genom så kallat hängavtal, tecknat direkt med Transport. Om ditt företag inte finns med på listan och du inte fick lönehöjning i juni – hör av dig till Transport. Listan uppdaterades den 22 september.
Matbud.
Transport och Foodora har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för matbud som kör cykel och moped. Enligt Transport höjs garantilönen med 12,06 procent fördelat på två år.
Matbud.
Ett nytt kollektivavtal har tecknats mellan Transport och Foodora. Det ger anställda rätt till permission för mammografi, gynekologisk cellprovtagning och prostataundersökning – något kongressen beslutade att Transport ska verka för.
Åkeri.
Att köra långt med tunga lastbilar på el har länge ansetts olönsamt eftersom det krävs stora batterier. Men nu visar en forskningsrapport från Chalmers tekniska högskola, lite överraskande, att det kan vara billigare att tanka lastbilarna med el än diesel.
Avtal 2023.
Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt avtal för gummiverkstäder. Lönerna ökar med upp till 1 400 kronor från 1 april 2023.
Bevakning.
(UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.
Flyg.
Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?
Facket.
Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.
Bemanning.
Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.
Bevakning.
(UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.
Lagstiftning.
Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.
Blogg.
Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.
Hamn.
Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.
Bevakning.
En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.
Tidningsbud.
Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.
Bevakbning.
Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.