Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Gör om, gör rätt. Det var en vanlig kommentar inom Transports Örebroavdelning då underlaget för upphandling av färdtjänst, skolskjutsar och sjuktransporter för 2025–2030 diskuterades. Bland andra var många förare mycket kritiska till att Region Örebros ansvariga inte lyssnade på facket gällande kollektivavtal och arbetsmiljö.

Transportarbetaren har flera gånger tidigare skrivit om mer eller mindre ökända taxibolag som återkommer som vinnare i upphandlingar, senast i aprilnumret av tidningen.

I höstas hamnade åter upphandlingen i Region Örebro i fokus då servicetrafik för sammanlagt 1,3 miljarder kronor skulle tilldelas. I mitten av mars blev tilldelningen av avtal i upphandlingen offentlig.

Bara lite drygt en månad senare återkallas hela tilldelningsbeslutet som gäller avtalen.

Politikernas motivering är att ”det finns behov av att gå igenom kvalificering och utvärdering av samtliga fordonspaket för att säkerställa att tilldelning har skett på korrekta grunder” med kollektivtrafiknämndens ordförande Nina Höijers (S) ord.

Ärendet med tilldelningar ska nu upp på nämndens nästa möte.

Omstritt taxiföretag

De som tidigare vunnit tillstånden för servicetrafiken är AB Trendtaxi, Cab in Hand AB, Cabonline mitt AB, Taxi Hallsberg samt Västanhede trafik.

Trendtaxi har tidigare varit starkt ifrågasatt. Bolaget saknar trafiktillstånd. Det drogs in då ägarna bedömdes som olämpliga att bedriva taxiverksamhet, ett beslut som gäller fram till år 2027.

I andra regioner, bland annat Värmland, har avsaknaden av trafiktillstånd inneburit att bolaget inte längre blivit aktuella vid upphandling av samhällsbetald trafik.

Men Region Örebros hållning har varit att det räcker med att underleverantörerna har trafiktillstånd. Beslutet togs av politikerna i regionens kollektivtrafiknämnd.

I Sörmland och Värmland stoppades serviceresorna men inte i Örebro län. Anledningen var att Trendtaxis underleverantörer har trafiktillstånd och det skälet håller regionen fast vid även vid den här upphandlingen.

Kollektivtrafiknämndens ordförande, Nina Höijer (S), har hela tiden framhållit att regionen följer lagen: Det företag som lägger lägsta budet vinner så länge man uppfyller de krav som myndigheten ställer vid upphandlingen.

Samtidigt underströk hon att det inte gick att utesluta att hela processen måste göras om och att det är vanligt i sammanhanget; ny information kan göra att tilldelningen omprövas.

Antalet överklagade tilldelningar ökar i samtliga rättsliga instanser, men i nio av tio fall får trafikbolagen helt eller delvis rätt i domstol.

Men i Region Örebro har alltså tilldelningen återkallats och ansvariga i regionen kommer att gå igenom och utvärdera samtliga aktuella taxibolags fordonspaket. Sedan kommer ett nytt tilldelningsbeslut att tas och offentliggöras. När är oklart.

Kollektivtrafiknämnden i Region Örebro har sitt nästa möte fredagen den 26 april. En av punkterna på dagordningen är då tilldelningen av avtal för servicetrafik.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.