Close
Nya krimcenter mot brottslighet i arbetslivet ska bland annat kontrollera brottslighet på väg.
Close

Transporter, avfall och bilvård ska kontrolleras av nya krimcenter

Åkeri. Miljö. Bilvård. Transporter, avfall och bilvård. De finns med bland riskbranscherna som ska granskas i särskilda krimcenter för att motverka brottslighet inom arbetslivet. Två har påbörjat arbetet i Göteborg och Umeå och fem till ska vara på plats före årsskiftet.

Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket har fått i uppdrag att bygga upp regionala center mot arbetslivskriminalitet, så kallade a-krimcenter. De ska hålla till i samma lokaler som polisens regionala underrättelsecenter, som redan arbetar mot organiserad brottslighet. Syftet är att samla experter från olika myndigheter på samma ställe för att få bättre koll på hur det står till på arbetsplatserna inom respektive region.

Centrumen kommer att rikta in sig på att göra gemensamma kontroller av branscher där risken för brott är som störst. Dit hör transportbranschen, avfallshantering och bilvård.

Den långa raden av underentreprenörer inom transport- och byggsektorn pekas av Arbetsmiljöverket ut som en riskfaktor för dåliga arbetsvillkor, farlig arbetsmiljö, låg eller svart lön, ekonomiskt fiffel och oschyst konkurrens. Ytterligare en risk är okvalificerade arbetsuppgifter som inom bilrekonditionering och städning, förklarar den samordnande myndigheten Arbetsmiljöverket.

Förutom farlig arbetsmiljö räknar myndigheterna vid sina kontroller med att upptäcka svart arbetskraft, människor som saknar arbetstillstånd och är utsatta för exploatering och människohandel, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande

Men tanken med a-krimcentrumen är också att få till samtal med arbetsgivare om exempelvis rutiner för att upptäcka oseriösa underleverantörer och hur man skapar en säkrare arbetsmiljö. Liksom att samverka med branscherna, arbetsgivarorganisationer och fack.

De första två a-krimcentrumen har startat, berättar Arne Alfredsson som är chef för Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensam kontroll. De övriga fem ska vara på plats senast den 31 december 2023.

– Men ambitionen är att starta dem så fort det går, säger han

Det blir ett centrum i varje polisregion, Uppsala, Stockholm, Örebro, Norrköping och Malmö. Norrköping och Uppsala kan stå närmast på tur.

– En särskild satsning mot organiserad brottslighet har redan varit i gång ett tiotal år. Nu får vi ett fördjupat samarbete och kan identifiera vilka branscher och arbetsplatser som är aktuella för besök, säger Arne Alfredsson.

Kommer centrumen att samarbeta med facket vid kontrollerna?

– Facken får inte automatiskt tillträde till arbetsplatserna vi besöker, men det kan förekomma att vi kontaktar fackliga representanter och informerar om vad vi sett. Det är viktigt att alla hjälps åt.

Arne Alfredsson berättar om särskilda kontroller inom byggsektorn. Planerar ni några insatser inom transportbranschen?

– Där gör vi redan kontroller, men jag vill inte berätta om när och hur eftersom vi vill komma oanmälda och se hur verkligheten ser ut.

Malin Leo Leander är verksamhetsexpert vid polisens sekretariat för myndighetssamverkan. Hon berättar om ”ganska regelbundna” kontroller av bilvård, rekonditionering och bilverkstäder.

– Där hittar vi ganska ofta oegentligheter. Brottslighet på väg kontrollerar vi regelbundet och vi vill utveckla vår samverkan med trafikpolisen. Transporter inbegriper ett brett spektrum av verksamheter att granska och avfall har vi haft ögonen på en längre tid.

Chaufförer som ligger ute på vägen brukar ha ögonen med sig. Kan de vända sig direkt till ett lokalt a-krimcenter med tips?

– Tips är jättevärdefulla. De kan kontakta polisen via polisen.se. Gå till Tipsa polisen via webben eller telefon 114 14 så vidarebefodrar vi, säger Malin Leo Leander.

Någon direktbrevlåda finns inte.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    10 januari, 2023

    Det förekommer antagligen mycket mer svartarbete och illegal utländsk arbetskraft än vad svenska myndigheter kan föreställa sig.Som chaufför i Sverige behöver man kunna göra sig förstådd på engelska då man aldrig vet vad det är för arbetskraft du träffar på hos företagen runt om i landet och de pratar ofta engelska eller andra utländska språk.

Lästips:

Arbete vid Postnord TPL i Ljungby. Obekväm arbetsställnig. Arkivbild.

”Falska skyddsombud används för att runda facket”

Arbetsmiljö. Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig varnar för falska skyddsombud. – Olagligt utsedda skyddsombud saknar juridiskt stöd och kan bidra till farligare arbetsmiljö. De används för att runda facket och slippa krav och åtgärder på våra arbetsplatser, säger han.

Transportarbetarens logga

Arbetsmiljöverket backar om skyddsombuden

Arbetsmiljö. Skyddsombud ska inte längre ha rätt att företräda enskilda individer. Den tolkningen i en intern rättslig utredning på Arbetsmiljöverket väckte hård kritik bland fackförbund och arbetsmiljöexperter. Nu backar Arbetsmiljöverket från sin kritiserade hållning.

Ny lag ger möjlighet att larma om misstänkta paket

Terminal och bensin. Vid årsskiftet infördes en ny lag i syfte att göra det svårare för kriminella att skicka olagliga varor som narkotika och vapendelar i paket. Men en rundringning till några terminalarbetare visar att få känner till att de nu ska vara uppmärksamma på misstänkta försändelser.

Avtal 2023
Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

Matbud. Transport och Foodora har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för matbud som kör cykel och moped. Enligt Transport höjs garantilönen med 12,06 procent fördelat på två år.

Avtal 2023

Cellprov in i Foodora-avtal

Matbud. Ett nytt kollektivavtal har tecknats mellan Transport och Foodora. Det ger anställda rätt till permission för mammografi, gynekologisk cellprovtagning och prostataundersökning – något kongressen beslutade att Transport ska verka för.

Forskare: Mindre batterier och billigare drift med el

Åkeri. Att köra långt med tunga lastbilar på el har länge ansetts olönsamt eftersom det krävs stora batterier. Men nu visar en forskningsrapport från Chalmers tekniska högskola, lite överraskande, att det kan vara billigare att tanka lastbilarna med el än diesel.

Avtal 2023

Nytt gummiavtal tecknat

Avtal 2023. Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt avtal för gummiverkstäder. Lönerna ökar med upp till 1 400 kronor från 1 april 2023.

Avtal 2023
Ordningsvakter uppmanar rökande man att lämna biljetthallen.

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

Bevakning. (UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.

Hallå där!

Flyg. Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.