Close
2022 års medlemskalender blev Transports sista.
Close

Transport slutar skicka ut almanackor

Medlemmar. Nyårets fyrverkerier har tystnat och många hör av sig och frågar: Vart tog almanackan för 2023 vägen? Svaret är att Transportarbetareförbundet inte längre kommer att skicka ut kalendrar med medlemstidningen Transportarbetaren.

Både Transportarbetaren och Transport får nu många samtal från medlemmar som undrar varför de inte fått Transports almanacka, som brukar skickas ut tillsammans med årets sista tidning. Förbundssekreterare Lars Mikaelsson förklarar beslutet att upphöra med medlemskalendrar:

– Jag är glad att almanackorna har haft så stort värde för våra medlemmar och kan bara beklaga att tekniken sprungit ifrån oss. Egentligen borde vi nog ha slutat med utskicken för flera år sedan, men behöll kalendrarna för att vi visste att de var populära.

Almanackorna kom ursprungligen till genom ett samarbete 14 LO-förbund emellan. Under åren som gått har det ena förbundet efter det andra hoppat av och till slut återstod bara fem fackförbund. Det betydde att kostnaden och arbetsinsatsen ökade för att ta fram en unik medlemskalender med Transportomslag och facklig information i inledningen, berättar Lars Mikaelsson.

– För mycket jobb och för dyrt helt enkelt. Och ovanpå det kom det höjda priset på papper som ju också drabbar Transportarbetaren.

Mikaelsson hänvisar till den ökade digitaliseringen i samhället som innebär att fler går över till enbart digitala kalendrar. Beslutet är inte direkt kopplat till att Transports budget går med underskott, säger han.

– Vi tog beslutet att sluta med kalendrarna i våras och jag beklagar att vi inte kommunicerade ut det till våra medlemmar tidigare.

Byggnadsarbetareförbundet har tryckt upp almanackor som deras medlemmar kan köpa. Kommer Transport att ha kalendrar i sin webbshop?

– Nej, ska en ha den så ska alla få den. Det skulle fortfarande bli väldigt mycket jobb för ett litet antal. Jag är ändå glad att det här är en fråga som berör folk i vardagen. Det är där vi vill vara, men tyvärr har tiden sprungit ifrån oss.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Emily Johansson:
  22 januari, 2023

  Jättetråkigt att ni inte skickar ut almanackan längre. Jag använder den dagligen.
  Insåg att ni gett ut stadgar för svenska Transportförbundet i en större variant av almanackan.
  Och den kunde ni ha gett ut digitalt i stället!!!

  Ledsen medlem med utesluten almanacka

 2. Thomas Mattsson:
  9 januari, 2023

  Hej, jag är fortfarande medlem som pensionerat tidningsbud, detta sedan ett drygt år tillbaka. Har ändock fått "Stadgar för Svenska Transportarbetareförbundet" (61-sidig påkostad produkt gällande 2023) i min brevlåda. Men som pensionär har man väl knappast längre nån nytta av att lusläsa dessa paragrafer?
  Förslag: Skrota detta utskick till oss seniora medlemmar!
  Önskemål: De månadskalendrar som man förr hängde på väggen blir allt sällsyntare. En sådan skulle uppskattas!
  Mvh Thomas GBG

 3. Michael Eisengarten:
  7 januari, 2023

  Hej
  Jag och min fru med flera vi saknar våra almanackor som vi fått i MÅNGA år och att man inte gör någon form av medlemsundersökning i tex våran medlemstidning att ni tänker att bort denna känns väldigt underligt?
  Då hade man fått någon form av info om vilket intresse det finns för almanackorna och eventuellt förslag på hur vi skulle kunna fortsätta med den för de som vill ha den.
  Inte någon som helst information att den ska plockas bort utan ni kör ert eget race och bryr er inte om oss medlemmar känns det som!
  Sen till min förvåning så får vi en liten bok om våra stadgar?
  Vad har vi medlemmar för behov av våra stadgar?
  Var denna gratis att trycka upp?
  Vi är många som saknar våran almanacka och som sagt tillsammans är vi mäktiga!

Lästips:

Transportarbetarens logga

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Norskt fack varslar om Teslabojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

Bärgat: Avtalad arbetstidsförkortning

Avtal. Underskrifter och tårta – i slutet av januari signerade arbetsgivare och fack en tidsöverenskommelse, en av de första i sitt slag, hos Bärgningstjänsten på Hisingen i Göteborg.

Amazon portade från EU-parlamentet

EU. EU-parlamentet har tröttnat på att Amazon inte kommer när det blir inbjudet till EU och inte svarar på förfrågningar om villkor för arbetarna. Nu har det bestämt att företagets 14 långtidspass, för att kunna röra sig fritt på unionens institutioner, dras in med omedelbar verkan.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.