Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.
Close
Transports ordförande Tommy Wreeth informerar avtalsdelegationen om hur förhandlingarna förra veckan gått. I morgon fortsätter förhandlingarna.
Close
Avtal 2023

Transport avvisar industriavtalet

Avtal. I fredags kväll blev industriavtalet klart. Handels och Pappers har redan tecknat avtal som följer märket: 7,4 procent löneökning på två år. På det stora hela för lågt, enligt Transports hållning.

– Vårt krav på 5,5 procent ligger kvar. Det är satt för att motverka en fattigdomsspiral och samtidigt undvika en inflationsspiral, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Förhandlingarna mellan facket och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen för nytt transportavtal inleddes förra veckan. Parterna möts för fortsatta förhandlingar i morgon, tisdag, och på onsdag den 5 april.

Industriavtalet som slöts i fredags sätter det så kallade märket för övriga avtal hos de 13 förbunden inom LO-samordningen. Att Transport ställt sig utanför samordningen i årets avtalsrörelse är ingen nyhet. Märket är alltså inte normerande för Transports avtal på samma vis som för de övriga LO-förbunden.

Industriavtalet ger 4,1 procents löneökning första året och 3,3 procents löneökning år två.

Transport har, förutom kraftigare löneökning, bland annat önskat ett ettårigt avtal.

– Vi utesluter inte ett 2-årigt avtal, men industriavtalet som det ser ut nu är inte tillräckligt bra för oss, säger Tommy Wreeth.

Transports ordförande talade i lördags i Ekot om förbundets syn på industriavtalet:

– 4,1 procent år ett är hyfsat bra. 3,3 procent år två är för lågt. Industriavtalet är på det stora hela för lågt.

Fler avtal

Industriavtalet blev klart snabbare än många väntat och löneökningarna är större – närmare fackens krav än vad vanligt är.

Redan på söndagen tecknade Handelsanställdas förbund och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel nya kollektivavtal för anställda inom detaljhandel, lager och e-handel som gäller från den 1 april.

Även Pappers och Industriarbetsgivarna enades om nytt avtal.

Samtliga kollektivavtal följer märkets 7,4 procent.

– Det här visar på ett stort mått av ansvarstagande från både fack och arbetsgivare. Det är positivt att märket, som etablerades inom industrin, också accepteras på arbetsmarknaden, säger Mattias Dahl, Svenskt Näringslivs vice vd, till tidningen Näringslivet.

Mattias Dahl kommenterade också att Transport hållning med att den behöver förklaras närmare, och ställde den retoriska frågan om varför just transportarbetare ska ha mer i löneökning än alla andra.

Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer talade i SVT:s Aktuellt om förutsättningarna för att det nya avtalet redan nästa år kan betyda reallöneökningar, förutsatt att inflationen dämpas.

Hon var också nöjd med stärkt skydd mot hyvling, minskning av tjänstgöringsgrad och särskild låglönesatsning. Och över 2 000 kronor mer i månaden för anställda i butiker, lager och e-handel på två år:

– Det är de högsta löneökningarna vi fått igenom någonsin.

Svenska Transportarbetareförbundet ska nu fortsätta sina förhandlingar med Transportföretagen. Förra veckan stod parterna långt ifrån varandra. Denna vecka avgörs om facket behöver ta till konfliktvapen för att nå sina krav.

– Märket kan vara ett golv för oss, men inget tak, säger Tommy Wreeth.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Nermin Hadzimuratovi:
    5 april, 2023

    Med tanke på att det är brist på Chaufförer idag i Sverige behöver vi högre löner och bättre arbetsvillkor,, varenda dag riskerar vi våra liv på dåliga vägar..

  2. Juan Popa:
    4 april, 2023

    Om man väljer 2 år då ska det fan va 11 procent punkt slut.

  3. Terry:
    3 april, 2023

    5,5 procent för 12 månader är riktig bra. Gäller vi håller det eller strejkar. Lägst i Europa för chaufförslöner. Så här kan vi inte har det i Sverige 2023. Klara vi inte av medlemsuppdrag så kommer många att lämna facken. Ingen skillnad för de som är med i Transport och icke. Kämpa till mål, vik inte ner er. Tillsamman är vi starka.

Lästips:

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Vår sammanhållning är helt avgörande

Ordförandeord. När den här krönikan skrivs är läget ovanligt rörigt i avtalsrörelsen. På gränsen till kaotiskt faktiskt. Samtidigt är det i stunder som dessa som styrkan i vår organisation testas på allvar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.