Close
Thord Backman har fått livränta som täcker hans förluster efter chefens mobbning och uppsägningen.
Close

Trakasserat och sparkat skyddsombud får upprättelse

Miljöarbetare. Chefens trakasserier skadade Thord Backman för livet. Mobbningen som han utsatts för orsakade en arbetsskada, konstaterar Försäkringskassan. Efter mer än fem år får han nu livränta som täcker upp för hans ekonomiska förlust.

– Jag mådde skit. Men beslutet från Försäkringskassan är som att vinna på lotto … tre gånger samma dag, säger Thord Backman.

En januaridag 2015 berättade han sin historia för Transportarbetaren. Vi möttes i ett snöigt Norrbotten, i hans villa i Alvik, en by utanför Luleå. Med mycket papper och två före detta kollegor till hjälp beskrev han hur det gick till när han fick sparken efter 36 år i sopbilen. Och att avskedet till slut kostade Luleås kommunala renhållningsbolag 370 000 kronor. Plus sociala avgifter och advokatarvode.

Som skyddsombud hade Thord Backman påtalat missförhållanden både när det gäller den fysiska och den psykiska arbetsmiljön. Efter flera års trakasserier av vd:n, som kunde skrika ut sina anklagelser bland personalen i lunchrummet, blev Thord Backman avskedad. Transport protesterade, men den centrala förhandlingen dröjde. Med hjälp av en advokat fick han en uppgörelse som gav närmare 400 000 kronor.

I april 2020 är det telefonen som gäller. Thord Backman har hunnit fylla 61 och han berättar gärna fortsättningen på sin historia. Ömsom glad över det senaste beskedet – ömsom ledsen över den tunga vägen dit.

Efter trakasserierna och uppgörelsen med sin forna arbetsgivare har Thord Backman inte varit i skick att söka eller börja på ett nytt jobb. För att få sin försörjning har han träffat läkare, psykologer, fysioterapeuter, försäkringskassehandläggare, arbetsförmedlare … Det värsta var nog när förtroendeläkaren från Försäkringskassan föreslog honom att ”öppna ett hönseri” för då kunde han styra sina arbetstider själv.

Anita Wallstedt. Foto: Lucas Lundberg

Han sökte upp Anita Wallstedt, en av grundarna av Organisationen mot mobbning. Den kontakten har hållit honom uppe, och hon har fört hans talan.

Efter hennes insatser beviljades Thord Backman sjukersättning (tidigare förtidspension) för några år sedan. Hon fortsatte sedan kampen för hans upprättelse, och den 25 februari meddelade Försäkringskassan sitt beslut:

”Försäkringskassan godkänner dina psykiska besvär i form av depression som en arbetsskada …”

Efter en precisering av livräntan, det vill säga hur mycket pengar han får för de år som har gått och hur mycket han får per månad framöver, fortsätter beslutet:

”… (det) framkommer att det som har orsakat din sjukdom är att du blivit utsatt för långvarig mobbning, kränkande särbehandling, social utstötning och trakasserier av din arbetsgivare. Det har fortgått i över tio år.”

– Ett unikt beslut och jag är urlycklig, säger Anita Wallstedt om Försäkringskassans besked.

Nästa steg är att söka pengar från Afa försäkringar, som försäkrar alla som jobbar hos en arbetsgivare med kollektivtal. I och med Försäkringskassans klassning som arbetsskada kan det bli pengar för utlägg och ersättning för inkomstförluster.

– Anita hade gjort en likvärdig resa själv, berättar Thord Backman. Men då stod hon helt ensam, hon hade ingen Anita som kunde hjälpa till.

Ett av alla hennes tips till Thord Backman var att söka upp Arbets- och miljömedicinskt centrum i Umeå. Där utreddes han under två hela dagar, och utlåtandet lade grund för processen hos Försäkringskassan. En annan viktig del var intyget från en läkare inom psykiatrin i hemstaden.

– Utan Anita hade jag varit rökt. Hon hade koll på allting och skrev till myndigheter när handlingar kom bort.

Livräntan ger honom till att börja med flera hundra tusen retroaktivt. Men från de pengarna ska allt han fått från Försäkringskassan och a-kassan räknas av, och skatt ska betalas in. Thord Backman får också från och med nu en  inkomst som baseras på vad han skulle ha tjänat om han hade fortsatt på jobbet och fått den gällande lönen.

– Människor utsätts för brottsliga handlingar när de mobbas på jobbet, säger Anita Wallstedt. Jag har pratat med över 800 drabbade sedan vi startade organisationen för elva år sedan. Ett fåtal kan komma tillbaka till arbetslivet.

Mobbad? Gör så här

Anita Wallstedt på Organisationen mot mobbning har många utförliga och detaljerade tips till den som råkar ut för kränkande särbehandling på jobbet. Hon har listor på alla dokument som behövs för att Försäkringskassan ska kunna bedöma om trakasserierna har orsakat en arbetsskada. Du hittar länken här.

Anita Wallstedts tio viktiga punkter att börja med om du ska driva frågan:

  1. Dokumentera allt som händer på arbetsplatsen. Anteckna datum och vilka arbetskamrater som kan ha varit vittne till trakasserier och påhopp, förtal och lögner. Be vittnena att föra anteckningar.
  2. Kontakta facket och begär att ditt skyddsombud larmar Arbetsmiljöverket.
  3. Prata direkt med högsta chefen.
  4. Var inte ensam när du träffar cheferna. Spela in alla möten.
  5. Skriv en arbetsskadeanmälan. Blankett finns hos Försäkringskassan eller facket.
  6. Ta kontakt med din läkare angående din ohälsa och orsakerna till den. Tala med psykolog eller kurator. Be läkare och psykologer om intyg som dokumenterar allt som styrker din arbetsskada.
  7. Om facket inte stöttar dig ska du kontakta en jurist. Ditt ombud ska söka rättshjälp för dig.
  8. Begär att få ut din personalakt från personalkontoret.
  9. Be din läkare skriva en remiss till arbets- och miljömedicin som bedömer sambandet mellan din arbetssituation och diagnos.
  10. Se till att du, och en stödperson, får vara med på eventuella förhandlingar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Enok enoksson:
    17 april, 2020

    Hur kunde en central förhandling dröja så i dtt sådabt ärende så han fick ta hjälp av den här kvinnan? Han var ju medlem. Vad ska vi betala medlemsavgift för när vi i slutänden ändå inte får den hjälp vi behöver.

  2. Nermin Pudic:
    15 april, 2020

    Vi är flera som undrar vad som hände med mobbare {chefen]?

Lästips:

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

”Skyddsombud behöver fackets stöd”

Arbetsmiljö. Regeringen och Sverigedemokraterna har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda åtgärder för att fler ska engagera sig som skyddsombud. Något krav på att ombuden ska tillhöra facket, som i dag, finns inte. Uppdraget skapar oro och ilska i de fackliga leden.

Saad Ur Rehman är förtvivlad över korsdraget, vintertid, i de eldrivna dörrlösa Paxterbilar som bolaget stolt visar upp på sin webb. ”Vi blir sjuka och har bett om riktiga vinterkläder i tre år, men bolaget säger att de inte har råd. Är vi sjuka ofta kan vi får varningar”, säger han.

Stort missnöje på Premo

Tidningsbud. Det jäser bland tidningsbuden på Premo i Stockholm. Buden är arga över missade utbetalningar av extratid, fordon som gör dem sjuka, brist på arbetskläder, chefer som favoriserar och trakasserar och en rörig omorganisation med nedskuren tid för vissa.

Strejken på Tesla

Finska hamnarbetare tar också strid mot Tesla

Konflikt. Efter Danmark och Norge kliver nu också finska Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT in i den nordiska kampen för ett kollektivavtal på Tesla i Sverige. Liksom systerfacken varslar AKT om stopp för transport av elbilsjättens bilar från och med den 20 december.

Återvinnarna i norr hänger med Spindelmannen

Miljö. En uppstoppad vessla tar emot vid behållaren för uttjänta glödlampor och en lysande grön drake vakar över farligt avfall. Samtidigt blickar flera mjukisdjur ner på besökarna från träden. Furunäsets miljöstation i Överkalix är inte som andra.

Strejken på Tesla

Norskt fack varslar om Tesla-bojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

LO: Det krävs för rättvis klimatomställning

Klimat. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig. För att den ska bli rättvis krävs en ny politik och krafttag från både fack och arbetsgivarförbund. Det är slutsatsen i en ny LO-rapport med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Strejken på Tesla

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från den 1 december får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket ska det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.