Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock
Close
Rådande väderförhållanden har orsakat stora trafikproblem på flera håll i landet. (GENREBILD)
Close

Oväder skapar kaos i trafiken

Trafik. (UPPDATERAD) Kraftiga snöfall, kyla och blåst har orsakat stora problem i trafiken på flera håll i landet. Närmare tusen bilar satt på torsdagsmorgonen fast på E22:an mellan Kristianstad och Hörby.

Med hjälp av Försvarets bandvagnar hade ett hundratal personer på morgonen hämtats ur bilar som i går fastnat på motorvägen i nordöstra Skåne. De evakuerade har förts till en uppsamlingsplats i Hörby kommun.

Arbetet med att röja vägen går sakta framåt, enligt polisen på torsdagens förmiddag. Räddningstjänsten har klippt upp mitträcket på E22:ans sträckning för att få loss bilister som på onsdagen fastnat i snöovädret

Enligt Trafikverkets prognos kan vägen först öppnas klockan 8 i morgon, fredag. Men det är preliminär prognos som kan komma att ändras.

De som sitter fast uppmanas att inte lämna sina bilar utan sitta kvar och invänta hjälp. Hittills har inga svåra sjukdomsfall rapporterats, men räddningspersonal har hanterat några fall. Det rör sig bland annat om hjälp till ett par personer med diabetes, enligt polisen.

På eftermiddagen fick SOS International en beställning att inleda och koordinera bärgning av lastbilar som fastnat längs vägen. Ett 60-tal tungbärgare har skickats till platsen. Vid 21-tiden på torsdagen var det fortfarande ett 50-tal lastbilar som stod kvar och bärgningsarbetet väntades pågå hela natten.

Flera varningar

Sträckan på E22:an går genom ett av de områden som SMHI utfärdat varningar för. Tidigare i veckan låg en orange varning, den näst högst varningskategorin, också över Blekinge och södra delarna av Kalmar län.

Inför Trettonhelgen ligger fortfarande gula vädervarningar kvar för sydligaste Götaland, delar av Östergötland och Kalmar län, liksom delar av Stockholms län och Södermanland.

Det här innebär SMHI:s gula varningar i sammanhanget:

  • Trafiken går långsammare på grund av halka, dålig sikt, snörök, snödrev och drivbildning.
  • Begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap som till exempel inte hunnit snöröjas, eller på grund av trafikolyckor.
  • Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Olika trafikslag drabbade

På flera håll i landet började det nya året bistert, trafikmässigt sett.

Flera allvarliga olyckor har inträffat, många i svår halka. På onsdagen avled en man efter en krock mellan två personbilar norr om Hässleholm.

En trafikolycka utanför Landskrona stoppade distributionen av Hallands Nyheter i samtliga distrikt – tidningstransporten fastnade efter olyckan. Det, sammantaget med det dåliga väglaget, gjorde att Västsvensk tidningsdistribution (VTD) tog beslutet att helt ställa in utdelningen.

Även på flera andra håll drabbades tidningsutdelningen. Distributionen av Tidningen Ångermanland till Kramfors och Härnösand förhindrades av att E4:an varit avstängd under en stor del av natten till torsdag. Transporten från tryckeriet fastnade också här i trafiken.

Också miljöarbete har påverkats av det rådande väglaget.

I Vimmerby och Hultsfred har vissa boende väntat sedan annandag jul på sophämtning. Och några kan behöva vänta ytterligare en vecka med tanke på väderprognosen inför helgen, enligt Östra Smålands Kommunalteknikförbund, som svarar för sophämtningen.

Kyla i norr

I Norrbotten har den första januariveckan varit ovanligt kall, med temperaturer på under minus 40 grader.

Bodens kommun ställde på grund av kölden in sophämtningen under onsdagen.

– Det är med hänsyn till både människor och maskiner, säger Maria Nyström, chef för avfallsenheten.

Tidigare i veckan stoppades också all tågtrafik från Luleå norrut. Det av säkerhetsskäl – om något skulle hända, så att tågen blev stillastående, är riskerna med rådande temperatur för stora för både resande och anställda ombord. Någon ersättningstrafik med bussar, på dieseldrift, var heller inte möjlig.

Den inställda tågtrafiken i Norrbotten påverkade också trafiken längre söderut, med inställda turer bland annat från Stockholm och norrut.

Också i söder har tågtrafiken på flera sträckor varit inställd i början av veckan, bland annat Krösatåget mellan Kalmar och Linköping.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.