Schysta åkerier ska märkas

Chaufförer. Dagens tre olika kvalitetskontroller ska bli en när Transport, arbetsgivarna och åkeriföretagen har enats. Viktigast för facket är att åkerierna måste ha kollektivavtal för att få det nya Fair Transport-märket.

– Märket kommer bli en kvalitetsstämpel att sätta på lastbilarna, säger Magnus Falk, internationell sekreterare på Transport och en av dem som till hösten ska jobba vidare med detaljerna.

Det handlar om arbetsvillkor, trafiksäkerhet, hållbart miljötänkande och ekonomisk hållbarhet. Överenskommelsen har gjorts på högsta nivå i de tre organisationerna – facket, arbetsgivarna och åkarnas.

I dag kan svenska åkerier genomgå tre olika kontroller som alla ska visa att de är ok. Transportköpare som vill veta att de anlitar företag som sköter sig kan därmed få lov att vända sig till tre olika organisationer:

  1. Transports Schysta villkor visar sedan 2014 vilka företag som har kollektivavtal och arbetar med just schysta villkor.
  2. Sveriges Åkeriföretags Fair Transport lanserades ungefär samtidigt. Åkeriernas organisation uppmärksammade från början trafiksäkerhet, klimatsmart agerande och goda arbetsförhållanden. Kraven har specificerats och skärpts under åren.
  3. Biltrafikens arbetsgivarförbund har i år startat lanseringen av Hållbar Transport, med samma syfte som de två existerande modellerna.

Samtliga organisationer har nu kommit fram till att ett skarpt kontrollmärke behöver en enad bransch bakom sig. Processen fortsätter och detaljerna ska slipas fram efter sommaren. Tanken är att märket ska bli ett redskap för schyst konkurrens – och mot social dumpning på vägarna.

Namnet? Organisationerna har bestämt sig för att behålla Fair Transport.

– Transports stenhårda krav i diskussionerna var att det ska krävas kollektivavtal för att få märket, även av enbilsåkarna, säger Magnus Falk.

Facket har också drivit att åkerierna ska kollas regelbundet, för att säkerställa att de lever upp till kraven.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lennart:
    24 juni, 2020

    Företaget där jag arbetar har kollektivavtal och tjänstepension, men vad hjälper det när speditörerna söker efter den billigaste transportören. Vi kan visa på pappret att vi följer gällande avtal men bilar står stilla. Transport skulle jaga politiker istället för att få till en fungerande transportbransch. Börja med Thomas Morell som förstår våra problem för där finns nog ingen annan politiker som gör det.

Lästips:

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

”Vi måste vara offensiva”

Ordförandeord. Jag tänker personligen rätt ofta på förbundet och fackets framtid, och även om jag är relativt äldre enligt passet så gillar jag att fundera på framtiden och vilka val förbundet står inför och borde göra. Det jag alltid landar i är offensivt och framåt med klokskap. Den dagen man sitter nöjd och håller i bordskanten för att skydda det man har är det nog dags att logga ut och lämna över till nästa ordförande för förbundet.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.