Nyfikna förskolebarn vid den elektriska sopbilen.
Close
Förskolebarn får ta en titt på den nya, elektriska sopbilen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle i Göteborg, som i år kom på plats 14 i rankningen över landets kommuner. (ARKIVBILD)
Close

Så bra är kommunerna på miljö – hela listan är här

Miljöarbete. Lund tar hem förstaplatsen som landets miljöbästa kommun, följt av Malmö. De får toppoäng i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga kommunrankning.

Fossilfria transporter, systematisk klimatanpassning, kommunens fordonsflotta, avfallshantering och antal meter cykelväg per invånare. Det är några av kategorierna där kommunerna redogjort för läget när det gäller arbetet för miljön.

Det är 15:e året i rad som Bonniersägda Aktuell Hållbarhet sammanställer listan över hur Sveriges kommuner ligger till i miljöhänseende. Rankningen görs i samarbete med Miljöbarometern, ett digitalt verktyg för kommuner och organisationer för att förenkla redovisningen av hållbarhetsarbetet.

Årets vinnare i kommunrakningen, Lund, har i flera år legat i det absoluta toppskiktet. 2011 tog Lund hem segern och förra året hamnade kommunen på en andraplats. Då vann Malmö. I år är det alltså byte högst upp på listan. På tredje plats hamnar Järfälla, följt av Växjö och Uppsala.

Rankningen bygger dels på en enkät som tidningen Aktuell Hållbarhet själva sammanställt, dels på data från källor. Det är till exempel statistik från Vattenmyndigheten, SCB, branschorganisationen Avfall Sverige liksom uppgifter från Djurens Rätt och databasen Kolada.

I Aktuell Hållbarhets presentation är landets kommuner inte bara listade 1-290, utan också uppdelade i kategorier: Storstäder och storstadsnära kommuner, mellanstora städer, mindre städer och närliggande kommuner, samt landsbygdskommuner. I den sistnämnda ligger Simrishamn överst, på huvudlistan har ”Österlens huvudstad” plats 28.

Förklaring till bottenplaceringar

Att en kommun får usla resultat behöver inte nödvändigtvis betyda att ansvariga i kommunhuset inte prioriterar miljöarbetet. Och Aktuell Hållbarhet skriver också i sitt utskick att bottenresultat sannolikt beror på att kommunen inte svarat på tidningens enkät – nästan hälften av poängen bygger just på enkätsvaren.

Särskilt i mindre kommuner kan det vara svårt att få tid för att svara på frågorna, och att utveckla redovisningen av allt från energiplan till andel ekologiska livsmedel i kommunal verksamhet och återvinningsmängd.

– Det kommer varje år en allt större mängd enkäter av olika slag, ofta på våren, och de blir bara mer och mer komplexa. Men vi är en liten organisation och det känns som att en del kommersialiserar vår tid. Vi frågor oss alltid vilka enkäter som gynnar vår kommun och jag diskuterar de jag får med kommundirektören, säger Strömsunds miljöchef Erik Casselbrand till Jämtlands tidning.

Strömsunds kommun är en av fem kommuner av Jämtlands läns totalt åtta kommuner som valt att inte svara på enkäten. Högst upp i länet ligger i alla fall Östersund, som klättrat från plats 34 till plats 20.

Sammanlagt i landet svarade 220 av 290 kommuner på enkäten.

Klicka här för att se Aktuell Hållbarhets kommunrankning 2023.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Illustration elvägar

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Lekande barn utanför Lillsjöskolan i Östersunds kommun. Trots backkameror och teknisk utrustning kan tungbilsförare missa barn som plötsligt dyker upp bakom varu- eller sopbilen.

”Lastbilar ska inte backa vid skolor”

Arbetsmiljö. 2021 inträffade en tragisk olycka i Ås, Krokoms kommun, i Jämtland. Ett barn i förskoleåldern omkom. Inte en gång till, tänkte Transports regionala skyddsombud och drog i gång en kartläggning av farlig backning och körning vid förskolor och skolor i Östersund.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.