Foto: Gunilla Hamberg
Close
Blommor och ljus vid platsen för dödsolyckan, en obevakad järnvägsövergång.
Close

Ung lastbilschaufför omkom vid järnvägsövergång

Åkeri. (UPPDATERAD) En 20-årig kvinnlig lastbilschaufför omkom i helgen då ett passagerartåg krockade med hennes lastbil. Olyckan inträffade vid en obevakad järnvägsövergång mellan Järpen och Undersåker i Åre kommun, Jämtland. Det innebär att 40 personer dött på arbetet i år. Fem av dem var lastbilsförare.

Järnvägsövergången mellan Järpen och Undersåker i Åre kommun. Foto: Gunilla Hamberg

Den tragiska olyckan skedde vid 17.30 fredagen den 27 oktober och hon avled på olycksplatsen. På tåget färdades ett 80-tal passagerare, och en av dem skadades, enligt polisen, lindrigt och fick föras till sjukhus, skriver LänsTidningen i Östersund.

Lastbilen togs om hand av polisen för teknisk undersökning.

Den här veckan drar polisen i gång arbetet med att utreda olyckan, genomföra en teknisk undersökning av lastbilen och förhöra vittnen. Det är inte klart om lastbilen stod stilla eller körde vid kollisionen.

Under helgen placerade invånare ljus och gosedjur vid minnesplatsen, ett av dem med en snusdosa i famnen skriver Östersunds-Posten.

– Olyckan är jättetragisk! Jag är inte inkopplad i olyckan än,  inledningsvis är det polisen och Arbetsmiljöverket som håller i arbetet, säger regionala skyddsombudet Gunilla Hamberg på Transportarbetareförbundets avdelning 32 (Mellersta Norrland) i Östersund.

Skylten vid olycksplatsen, ”Passera ej spåret när lampan är släckt”.  Foto: Gunilla Hamberg

Hon är kritisk till den bristande säkerheten vid den obevakade järnvägsövergången.

– Den är under all kritik. Där finns bara en lampa som lyser i en 90-graderskurva, därför har förare svårt att se den. Om lampan är släckt får man inte passera övergången, bara om den lyser. Det borde vara tvärtom, säger hon.

Dystra siffror

Arbetsmiljöverket presenterar fortlöpande preliminär statistik om dödsfall på jobbet. Under pandemin sjönk antalet olyckor med dödlig utgång för att därefter öka igen. Dystra siffror visar att 24 personer förolyckades i arbetslivet 2020. De steg till totalt 40 år 2022 och är i år redan uppe i lika många dödsfall på jobbet.

Då är utländsk arbetskraft, värnpliktiga, intagna på kriminalvårdsanstalter med flera inte medräknade. Räknas de in har sammanlagt 47 personer dött på arbetet i år, inklusive den unga kvinnliga chauffören.

Lastbilsförare utsatt grupp

Lastbilschaufförer är en utsatt grupp i arbetslivet och den yrkesgrupp som under den senaste tioårsperioden varit värst drabbad av dödsolyckor. Under 2022 avled sammanlagt sex personer verksamma inom transport och magasinering, där lastbilsförare räknas med. Fyra av dem var kvinnor.

Under 2023 har fem lastbilschaufförer dött under arbetet.

Studerar man en längre tidsperiod, 2011–2020, så inträffade totalt 66 dödsolyckor bland arbetande lastbilschaufförer. Under samma period inträffade sammanlagt 404 dödsfall i jobbet bland andra yrkesgrupper i landet.

I år visar Arbetsmiljöverkets mörka statistik, om yrkesgrupper som Transportarbetareförbundet organiserar:

 • Den 19 januari: En 65-årig lastbilsförare dog efter en krock med lastbilar. Västra Götaland.
 • Den 17 februari: en 40-årig busschaufför dog efter en kollision som medförde brand. Örebro.
 • Den 7 mars: En lastbilsförare dog efter kollision mellan lastbilar (finskt företag).
 • Den 24 mars: En taxiförare hittades hängd, misstänks ha blivit mördad.
 • Den 10 april: En 55-årig lastbilsförare omkom efter en kollision mellan lastbil och personbil. Kronoberg.
 • Den 13 april: En 45-årig lastbilsförare avled efter att lastbilen föll från en viadukt. Västra Götaland.
 • Den 18 augusti: En 55-årig hjullastarchaufför dog efter att ha blivit klämd i en spånpress. Kronoberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Sarilynn Hammer:
  30 oktober, 2023

  Vilken galen signal.
  Om lampan är släckt brukar det betyda grönt ljus, inte tvärtom.
  Jobbar inte längre med lastbil men det är alltför många som mister livet under arbetet.

Lästips:

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. ransports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. ransports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.