Ordföranden har ordet

Rätt eller fel – bra eller dåligt?

Ordförandeord. Under mina 36 år som medlem i förbundet, och snart lika lång tid som fackligt aktiv, har jag ganska ofta funderat på frågan om vad som är en bra, en hyfsad eller en dålig uppgörelse eller förhandling, och vem som avgör eller graderar det egentligen?

Efter lite grubblande och diskuterande med både mig själv och andra i min närhet blir svaret nästan alltid detsamma.

Det är ni medlemmar som avgör och delar ut domen. Sen gör ni alltid det som sanna transportare. Det vill säga, fanns det inte lite mer att klämma ut, eller borde vi kanske varslat och konfliktat för att få mer? Hyfsat eller okej, aldrig mer än så. Det är vårt motto mina vänner, och så ska det, och måste det vara!

En nöjd transportare i en förhandling finns väl ändå inte? Och är vi nöjda, visa det aldrig för motparten.

Det finns inget givet svar på hypotetiska frågor och på något sätt är det ändå alltid mitt ansvar att tillsammans med förhandlingsdelegationen och förbundsstyrelsen avgöra om, och när, avtal ska skrivas på eller inte.

I årets avtalsrörelse har vi fullt avsiktligt ställt oss utanför LO-samordningen och lagt fram egna krav för våra medlemmar, utan hänsyn till övriga inom LO-kollektivet.

Rätt eller fel avgör som alltid ni medlemmar. Men en sak ska ni veta: Jag jobbar inte för och jag är inte förtroendevald av LO!

Jag är fostrad, uppväxt och engagerad transportare i vårt förbund. Jag kommer aldrig att bli något annat, och vill inte heller bli det!

Mitt uppdrag är att företräda vårt förbund och våra medlemmar. Det försöker jag alltid att göra och prioritera, först och främst, i alla lägen och i alla situationer.

Än så länge har det gått bättre än väntat i årets avtalsrörelse. Min inställning till detta är och kommer alltid att vara följande:

Vi behöver inte bry oss om ett märke som vi skiter i. Vi tar det som ett golv och lägsta utgångsläge för våra medlemmar och vårt förbund.

Hoppas och tror att ni är med mig, som stolta medlemmar i Svenska Transport­arbetareförbundet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mattias Lind:
    11 maj, 2023

    Sorgligt nog känns det som att vi förare gick förlorande ur denna strid. I stort sett alla andra grupper som Transport förhandlar för har ju fått bättre avtal. Men utan oss på vägarna har jag svårt att se övriga Sverige utföra sina jobb.
    Hoppas innerligt på en betydligt hårdare ton när detta avtal går ut.

  2. Göran Cederfjärd:
    11 maj, 2023

    Man är ju svensk så man får ju INTE av hävd vara nöjd.

    Men jag tycker ändå att det gick över förväntan lönemässigt och så fick vi en lite mer isärdragen lönestege.

    Så personligen tycker jag att medlemsavgiften var väl investerade pengar denna gång (är det ju givetvis alltid) som dessutom gav ett bra påslag redan första året denna gång.

Lästips:

Transportarbetarens logga

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

Transports första förhandling om kabinavtal i gång

Kabinavtalet. Tisdagen den 15 april 2025 drog förhandlingarna om ett nytt centralt kabinavtal i gång. Utmaningen: Att jämka viljorna från ett tiotal företagsavtal.

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Den amerikanska drömmen

Åkeri. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Rött huvudskyddsombud-märke på orange varselkläder

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.