Läsning. Vi lever i en tid av digitala skärmar och är ständigt uppkopplade. Mobilen (och andra skärmar) erbjuder oss ständiga belöningar och för att få dessa belöningar, krävs ingen nämnvärd ansträngning.
Att mina barn tycker att det är tråkigt, jobbigt och ointressant att läsa böcker är förståeligt. Skärmarna ger snabba kickar och som med alla andra droger, krävs det mer och mer för att hjärnan ska få sin dopamindusch. I vår familj har det gått så långt att barnen får betalt för att läsa böcker, men inte ens det hjälper. Det som får barnen att läsa är hotet om indragen skärmtid.
Skärmberoendet finns i alla åldrar. I takt med att det ökat och ökat visar undersökning efter undersökning att läsningen minskar. Det gäller för befolkningen i stort men framför allt bland barn och ungdomar.
För många föräldrar är det en självklarhet att deras barn ska hålla på med idrott. Utrustning, föreningsavgifter, bilskjutsandet hit och dit och därtill allt obetalt arbete på kvällar och helger… när det kommer till barns idrottande verkar det finnas oändligt med tid och resurser. Fördelarna med idrott är många (och då menar jag inte bara rörelse), men tänk om lika mycket tid lades på att se till så att barnen blir läsande människor?
All forskning visar hur viktigt det är att läsa. Låt oss ta ordförråd som ett exempel: ordförrådet hos den 17-åring som läser jämfört med den 17-åring som inte läser kan skilja sig åt med 55 000 ord. Vidare erbjuder böcker en unik upplevelse som digitala skärmar inte kan ersätta. Bland annat stimulerar läsning fantasin och ökar empatin och förståelsen för andra. Det hjälper också barnen att bli mer närvarande i nuet.
Efter att ha läst Johanna Lindbäcks text Vad gör vi när ingen kan läsa tillräckligt bra för att klara en högre utbildning? i DN känns det ännu mer angeläget att barnen läser. Lindbäck belyser hur det kan få allvarliga konsekvenser för deras framtida möjligheter att klara en högre utbildning och etablera sig på arbetsmarknaden.
Jag vill ge mina barn alla förutsättningar som finns för att de ska lyckas i samhället och därför fortsätter jag att kämpa för att mina barn ska bli läsande människor.