Close
Lager- och terminalarbetare, lastbilschaufför och taxichaufför är yrken som sticker ut med en större andel atypiska jobb.
Close

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

Forskarna har valt att kalla de osäkra jobben för atypiska jobb med låg kvalitet. Det handlar om jobb där lönen är låg eller oförutsägbar, där anställningskontrakten är korta och kanske innebär att du är på olika arbetsställen hela tiden.

Forskare har studerat stora grupper människor och upptäckt att ungefär 500 000 i den svenska arbetskraften har den här typen av osäkra och lågavlönade jobb. Den allvarligaste risken är att den med atypiskt jobb med låg kvalitet löper 20 procent högre risk att dö i förtid.

Ninni Norlinder är medförfattare till Atypiska sysselsättningars påverkan på hälsan.
Ninni Norlinder är medförfattare till Atypiska sysselsättningars påverkan på hälsan. Foto: Privat

– Vissa vill kanske tro att det rör sig om jobb på marginalen och att det är i problembranscher eller i nästan olaglig verksamhet. Men det här är några av de vanligaste yrkena som finns, säger Ninni Norlinder, som har skrivit handboken Atypiska sysselsättningars påverkan på hälsan tillsammans med Theo Bodin.

De vanligaste jobben med låg kvalitet är ofta offentligt finansierade. Det rör sig till exempel om barnskötare. Andra yrken som sticker ut med en större andel atypiska jobb är lager- och terminalarbetare, lastbilschaufför och taxichaufför.

Var är riskerna för ohälsa störst?

– En av de större riskerna är för den som är ny på jobbet. Något man ofta är som bemanningsanställd. Vi kan se att tidigare arbetslivserfarenhet bara kompenserar riskerna till en viss del. Även om du har 25 års arbetslivserfarenhet har du som bemanningsanställd ökad risk för arbetsolyckor. Du har kanske inte fått en tillräckligt bra introduktionen eller vet hur rutinerna fungerar och inte heller känner kollegorna på samma sätt.

Vad kan man göra åt det då?

– Vi pekar på tio åtgärder. Den första handlar om att ställa bättre arbetsrättsliga krav vid offentliga upphandlingar. Många ställer redan i dag ganska bra krav, men inte tillräckligt många följer upp dem.

– Ett annat förslag är att minska de kortaste tidsbegränsade anställningarna. Det är där osäkerheten är som störst, säger Ninni Norlinder.

Åtgärdsförslagen har tagits fram efter analyser av vilka faktorer som skapar risker för hälsan. Handbokens författare har också tittat på vad stora internationella organisationer som OECD och Eurofund föreslår. Vissa av förslagen är inte nya.

– Men det är viktigt att komma ihåg att förslagen har en utgångspunkt i forskning och inte från tyckande.

Lyssnar någon på er?

– Vi har haft bra möten med fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Jag upplever ett genuint intresse från alla. Men problemen är inte heller störst på de arbetsplatser där arbetsgivare och anställda är organiserade. Det är där man är oorganiserade på båda sidor problemen är som störst, säger Ninni Norlinder.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fredrik Lindby. Foto: Justina Öster

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Lyftande flygplan

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Miljözonen körs vidare in i Stockholm

Trafikpolitik. Från och med nyårsafton i år är det stopp för bensin- och dieselbilar i stora delar av Stockholm city. Då införs miljözon klass 3 i en del av centrala Stockholm. Förvaltningsrätten har avslagit Moderaternas begäran om att pausa beslutet.

Tyskarna ville byta till sig amerikanska och brittiska lastbilar som kunde klara vintrarna vid fronten i Ryssland. Foto: Sgt Bill Augustine / U. S. Army

Nazisterna ville byta judar mot lastbilar

Årsdagar. Nu är det 80 år sen en av de mest underliga händelserna under andra världskriget. Nazisterna förde hemliga förhandlingar om att sälja en miljon judar till de allierade västländerna. Priset? 10 000 lastbilar.

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”Sänkta dieselpriser hindrar övergång till biodrivmedel”

Klimat. HVO100 är ett förnybart alternativ till diesel och spelar en viktig roll när det gäller att öka användningen av förnybara drivmedel, minska utsläppen och nå upp till Sveriges klimatmål. Men regeringens sänkning av priserna på diesel och bensin hindrar övergången till gröna drivmedel.

En gul Svevia-lastbil.

Riksrevisionen: Missade mål i bildandet av Svevia

Anläggning. Svevia och Infranord bildades för att öka konkurrensen och sänka priserna i anläggningsbranschen. Det lyckades inte helt, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrera nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svenska Flygbranschen.

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.