Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.
Close
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.
Close
Kultur

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Boken skrev Fredrik Nyström som en slags svar till vad han kallar ”självutnämnda experter och influencers”, som enligt honom påstår att träning kan bota allt från fetma till depressioner. För enligt professorn i internmedicin är det helt enkelt inte sant.

– Jag hoppas att boken ska verka lite ångestlindarnde för läsaren. Mitt budskap är att det är helt okej att inte springa tre dagar i veckan, man ska inte tro att man blir friskare av det. Det är också helt okej att vara lite överviktig, du kan till och med ha bättre prognoser än den som är pinnsmal.

Bokomslag: Radikalt lagom av Fredrik Nyström

I delar av boken märker jag att du försöker provocera läsaren. Hur har reaktionerna varit?

– Det absolut känsligaste är ju att jag påstår mig veta att det inte finns något bevis för att du blir friskare av att du motionerar. Men det är ju sant! De som blir provocerade är samma personer som motionerar mycket, äter rätt, inte röker och inte är tjocka. De har oftare hög utbildningsgrad också. Det vissa inte förstår är att träning är en markör om att du är frisk, men det är ju inte motionen som gör att du är frisk. Det är det som retar folk så otroligt!

Fredrik Nyström menar för den skull inte att man ska sitta helt still. Snarare är det bästa att röra sig lite lagom, om det går. Men för vissa kan det bli svårt. Han träffar nästan dagligen patienter som har diabetes och ofta fetma.

– Det är inget snack om att lite lagom fysisk aktivet sänker blodsockret i ett par timmar. Så det rekommenderar jag diabetespatienter, om man trivs med att ta en promenad och inte får ont i ryggen och knäna av det. Men den som är överviktig har ofta utslitna knän och höfter, det har de fått för att de har burit runt på en tung kropp. De har alltså tränat för mycket.

Det Fredrik Nyström vänder sig mot är framför allt budskapet att träningen ska lösa ALLT och att patienter ibland ordineras träning i kombination med en diet med lågfettkost för att gå ner i vikt. I sin bok refererar han till studier som visar att träning inte leder till viktnedgång och att den som vill gå ner i vikt snarare ska dra ner på kolhydrater än fett.

– Om man vill banta och gå ner lite i vikt går det utmärkt att göra det genom att skippa kolhydraterna. Förslagsvis genom att äta medelhavskost med mycket olivolja och dricka ett glas rödvin som måltidsdryck till kvällsmiddagen.

Många av råden Fredrik Nyström ger går stick i stäv med gamla sanningar som vi fått inpräntade. Ett exempel. Vi svenskar har lärt oss att frukosten är dagens viktigaste mål. Men Fredrik Nyström har slutat med frukost för länge sen

– Ett budskap i boken är att det är ett handikapp att måsta äta frukost. Det är helt onaturligt att äta frukost. De som slutar att äta frukost går i allmänhet ner i vikt, det finns flera studier som visar det.

Många säger något helt annat, varför ska jag lita på just det du säger?

– Men jag har ju själv gjort forskningen. Jag har gjort 160 vetenskapliga arbeten.

Medelhavskost

Medelhavskost. Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

I den engelskspråkiga Wikipedia-artikeln om medelhavskost står det att den främst äts i södra Italien, södra Spanien och på Kreta. Ett kännetecken är stora mängder olivolja och mycket bönor, nötter, grönsaker och ett ganska litet intag av processat kött, raffinerade kolhydrater och sötsaker.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Fredrik:
    22 augusti, 2024

    lita aldrig på en professor

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

ArbetsLIV
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.