Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.
Close
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.
Close
Kultur

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Boken skrev Fredrik Nyström som en slags svar till vad han kallar ”självutnämnda experter och influencers”, som enligt honom påstår att träning kan bota allt från fetma till depressioner. För enligt professorn i internmedicin är det helt enkelt inte sant.

– Jag hoppas att boken ska verka lite ångestlindarnde för läsaren. Mitt budskap är att det är helt okej att inte springa tre dagar i veckan, man ska inte tro att man blir friskare av det. Det är också helt okej att vara lite överviktig, du kan till och med ha bättre prognoser än den som är pinnsmal.

Bokomslag: Radikalt lagom av Fredrik Nyström

I delar av boken märker jag att du försöker provocera läsaren. Hur har reaktionerna varit?

– Det absolut känsligaste är ju att jag påstår mig veta att det inte finns något bevis för att du blir friskare av att du motionerar. Men det är ju sant! De som blir provocerade är samma personer som motionerar mycket, äter rätt, inte röker och inte är tjocka. De har oftare hög utbildningsgrad också. Det vissa inte förstår är att träning är en markör om att du är frisk, men det är ju inte motionen som gör att du är frisk. Det är det som retar folk så otroligt!

Fredrik Nyström menar för den skull inte att man ska sitta helt still. Snarare är det bästa att röra sig lite lagom, om det går. Men för vissa kan det bli svårt. Han träffar nästan dagligen patienter som har diabetes och ofta fetma.

– Det är inget snack om att lite lagom fysisk aktivet sänker blodsockret i ett par timmar. Så det rekommenderar jag diabetespatienter, om man trivs med att ta en promenad och inte får ont i ryggen och knäna av det. Men den som är överviktig har ofta utslitna knän och höfter, det har de fått för att de har burit runt på en tung kropp. De har alltså tränat för mycket.

Det Fredrik Nyström vänder sig mot är framför allt budskapet att träningen ska lösa ALLT och att patienter ibland ordineras träning i kombination med en diet med lågfettkost för att gå ner i vikt. I sin bok refererar han till studier som visar att träning inte leder till viktnedgång och att den som vill gå ner i vikt snarare ska dra ner på kolhydrater än fett.

– Om man vill banta och gå ner lite i vikt går det utmärkt att göra det genom att skippa kolhydraterna. Förslagsvis genom att äta medelhavskost med mycket olivolja och dricka ett glas rödvin som måltidsdryck till kvällsmiddagen.

Många av råden Fredrik Nyström ger går stick i stäv med gamla sanningar som vi fått inpräntade. Ett exempel. Vi svenskar har lärt oss att frukosten är dagens viktigaste mål. Men Fredrik Nyström har slutat med frukost för länge sen

– Ett budskap i boken är att det är ett handikapp att måsta äta frukost. Det är helt onaturligt att äta frukost. De som slutar att äta frukost går i allmänhet ner i vikt, det finns flera studier som visar det.

Många säger något helt annat, varför ska jag lita på just det du säger?

– Men jag har ju själv gjort forskningen. Jag har gjort 160 vetenskapliga arbeten.

Medelhavskost

Medelhavskost. Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

I den engelskspråkiga Wikipedia-artikeln om medelhavskost står det att den främst äts i södra Italien, södra Spanien och på Kreta. Ett kännetecken är stora mängder olivolja och mycket bönor, nötter, grönsaker och ett ganska litet intag av processat kött, raffinerade kolhydrater och sötsaker.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.

Fysioterapeuten Lotta Melander guidar Patric Örnfjärd genom övningarna på yogamattan.

Stroken blev en vändpunkt i livet

Hälsa. Att vara sann mot sig själv, kan det vara läkande? För strokedrabbade Patric Örnfjärd är svaret ett självklart ja. Han övar på Basal Kroppskännedom. I dag är han tacksam för sin stroke, för genom den har han fått träffa sig själv i en bättre version.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.